Η ΔΕΗ το 2019 θα είναι κερδοφόρα

"δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια"

«Σήμερα το εργασιακό καθεστώς είναι μια πιο σύνθετη διαδικασία από ό,τι ήταν πριν από 30 χρόνια. Πλέον η αρχιτεκτονική του συστήματος έχει ως βάση τις συλλογικές συμβάσεις, στη συνέχεια υπάρχουν οι κλαδικές που διασφαλίζουν τα δικαιώματα αυτά ανά κλάδο και τέλος, οι επιχειρησιακές συμβάσεις μπορούν να προβλέπουν ακόμα ευνοϊκότερους όρους για τους εργαζόμενους».

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Βάρδια» της ΕΡΤ, τονίζοντας ακόμη σε σχέση με τα εργασιακά ότι η πολιτική της κυβέρνησης έχει αποσαφηνιστεί πλήρως με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που αποτελεί αιχμή του δόρατος και με την υπεράσπιση του 8ώρου. «Αντίθετα, πρόσθεσε, οι θέσεις της αντιπολίτευσης δεν είναι σαφείς. Η ΝΔ δεν μπορεί να κρύβεται, πρέπει να βγει και να πει καθαρά ποια είναι η στρατηγική της για τα εργασιακά θέματα».

Για τις αιτιάσεις του Κ. Μητσοτάκη ότι η ΔΕΗ βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο καταστροφολογική πολιτική εκ μέρους της ΝΔ που βασίζεται σε λογιστικές αλχημείες, όπως το να προσμετράται η απώλεια των λιγνιτικών μονάδων προς αποεπένδυση αλλά όχι τα έσοδα που θα προκύψουν από αυτή ενώ επεσήμανε ότι η ΔΕΗ το 2019 θα είναι κερδοφόρα.

Επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αυξήσεις στα τιμολόγια και ότι από το 2015 μέχρι σήμερα η τιμή του ρεύματος είναι σταθερή ενώ «Η ΝΔ αύξησε κατά 60% τα τιμολόγια εν μέσω της πιο βαθιάς κρίσης, τινάζοντας στον αέρα όλο το σύστημα».

Σε ό,τι αφορά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση στον δεύτερο διαγωνισμό καθώς στον προηγούμενο «υπήρξαν κάποιες ελάχιστες προϋποθέσεις όσον αφορά τις αποτιμήσεις των μονάδων, οι οποίες θεωρήθηκαν υπερβολικές».

Ο υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις της ΝΔ περί προεκλογικών παροχών, σημειώνοντας ότι το να προχωρήσει η κυβέρνηση στην κοινωνική της πολιτική με τα μέτρα που πήρε, δεν ήταν ούτε παράδοξο ούτε μεμονωμένο γεγονός και πρόσθεσε: «Η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε μια χώρα με το 40% του πληθυσμού της κάτω από το όριο της φτώχειας. «Αυτό, είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε οικονομική και πολιτική κατάσταση. Ένας από τους στόχους μας ήταν να βγάλουμε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που είχε πρόβλημα επιβίωσης από αυτή την κατάσταση. Το κάναμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν είναι επιδοματική πολιτική το να προσπαθείς να αντιμετωπίσεις τα φαινόμενα ακραίας φτώχειας. Δεν είναι επιδοματική πολιτική το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), δεν είναι επιδοματική πολιτική η έκπτωση του 70% στο Κοινωνικό Τιμολόγιο στη ΔΕΗ για όσους λαμβάνουν ΚΕΑ, δεν είναι επιδοματική πολιτική τα μερίσματα τα οποία δίνουμε σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, δεν είναι επιδοματική πολιτική το ενοίκιο για τους νέους. Είναι αναπόσπαστα κομμάτια ενός στοιχειώδους κοινωνικού κράτους στοχευμένο στους πιο αδύναμους και πιο ευάλωτους πολίτες. Η απαξίωση από την πλευρά της ΝΔ είναι εντελώς παραπλανητική».

Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την τακτοποίηση αυθαιρέτων, ο υπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για έναν τελικό κύκλο που γίνεται με τη συναίνεση του ΣτΕ, εξαιρώντας ρητά όσα είναι σε ρέματα, δάση και αιγιαλούς. Σε ό, τι αφορά τη διαδικασία κατεδάφισης αυθαιρέτων κατασκευών, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Πλέον, έχει προκηρυχθεί ο μεγάλος διεθνής διαγωνισμός ο οποίος θα οδηγήσει σε νέες κατεδαφίσεις, ενώ τα υψηλά πρόστιμα που επιβάλλονται για την αυθαίρετη δόμηση μετά το 2011 έχουν οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στην αυτοκατεδάφιση.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ