Patras Science Festival: Επιτυχημένη εκδήλωση στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

Επιστήμη και Τέχνη

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση ‘’Επιστήμη και Τέχνη’’: ένας ανοικτός διάλογος, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, την Πέμπτη 9-5, στο πλαίσιο του Patras Science Festival που διοργανώνεται από τη Scico και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο για 3η χρονιά.

Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν η κα. Αγιάτις Μπενάρδου (Μονάδα Ψηφιακής Επιμέλειας ΕΚ ΑΘΗΝΑ/ Πανεπιστήμιο Γλασκώβης/ ΟΠΑ) αναλύοντας το ρόλο και τη συμβολή των βυθιστικών τεχνολογιών (immersive technologies) για την ενίσχυση της βιωματικής εμπειρίας με σκοπό την ανα-σύνθεση της μνήμης στο πεδίο της πολιτιστικής κληρονομιάς.

 Η κα. Ιουλία Πεντάζου (Ιστορικός μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ) μίλησε για την συνύπαρξη των φυσικών και των ψηφιακών εκθεμάτων στο χώρο του Μουσείου. Με ποιους όρους πραγματοποιείται αυτή η συνύπαρξη, πως λειτουργεί αλλά και πως μεταβάλλονται οι σημασίες των φυσικών και των ψηφιακών εκθεμάτων.

Ο κ. Νίκος Πλατύραχος  (Συνθέτης) αναφέρθηκε στην διαδικασία ενσωμάτωσης της Τέχνης με την Επιστήμη μέσα από δρόμους ασύμπτωτους και παραπληρωματικούς από τη θεωρία της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Ο κ. Γιάννης Σκαλτσάς  (Αναπληρωτής Καθηγητής, ακαδημαϊκός υπεύθυνος του Γραφείου Διασύνδεσης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών) παρουσίασε τις δυνατότητες των ψηφιακών κατασκευών (digital Fibration) μέσα από την λειτουργία του fablab στις σχολές καλών τεχνών και η χρήση τρισδιάστατων ψηφιακών τεχνολογιών στο σχεδιασμό και την παραγωγή καλλιτεχνικού έργου.

Τέλος ο κ. Θανάσης Τσακαλίδης (Ομότιμος Καθηγητής  και Πρόεδρος τμήματος Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής Πολυτεχνική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών) με την ομιλία του ανέδειξε τη σχέση μεταξύ δυο φαινομενικά αντιδιαμετρικών κόσμων, τον κόσμο του ορθολογισμού και των ψυχρών λογικών πράξεων (Πληροφορική), με τον κόσμο των πολύμορφων εκφράσεων (Τέχνη), σηματοδοτώντας το πέρασμα από τη παλέτα του Ρέμπραντ στην οθόνη του κομπιούτερ.  

Τη συζήτησε συντόνισε  ο Γιάννης Αναγνωστόπουλος (Μουσικός- Απόφοιτος της Σχολής Ανθρωπιστικών σπουδών του τμήματος Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ και κάτοχος μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Δημιουργική Γραφή).  

Διαβάστε επίσης