Συνεδρίασε σήμερα το πρωί, στο κτίριο του Λαδόπουλου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) του Δήμου Πατρέων, με θέματα τον απολογισμό της αντιπλημμυρικής περιόδου 2018 - 2019 και τον συντονισμό των δράσεων σε θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της έναρξης της νέας αντιπυρικής περιόδου 2019.
Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης, Εξυπηρέτησης Πολιτών, Νομικής Υπηρεσίας και Πολιτικής Προστασίας, Διονύσης Πλέσσας, ανέφερε τα εξής σε ό,τι αφορά τον απολογισμό της αντιπλημμυρικής περιόδου:
«Με το πέρας της φετινής αντιπλημμυρικής περιόδου, ευχαριστούμε για άλλη μια φορά Υπηρεσίες και εργαζόμενους που ενεπλάκησαν στην πρόληψη καταστάσεων από πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και στην αντιμετώπιση αυτών στα όρια του Δήμου μας.
Με τον «Κλεισθένη 1», η αρμοδιότητα που είχαν οι Δήμοι για τον καθαρισμό χειμάρρων, υδατορεμάτων, ποταμών, πέρασε στην Περιφέρεια, ωστόσο από την αρχή τονίσαμε την βοήθεια μας σε μέσα και ανθρώπινο δυναμικό, με στόχο την αποφυγή πλημμυρικών φαινόμενων στις περιοχές μας.
Παρά την έλλειψη χρηματοδότησης είχαμε προχωρήσει σε εκτεταμένο πρόγραμμα καθαρισμού χειμάρρων και υδατορεμάτων όπως η Παναγίτσα, Μείλιχος, Μανωλιάς, Φιλοθέη, Ξεροπόταμος, Ξυλοκέρα , Ελεκίστρας, Χάραδρος, Λυγιάς, Μαλαμαμούτη, Σέλεμνος, Ξερόρεμα Αγ. Βασιλείου, Σπηλούλα στην Κρήνη κ.α. με αξιοποίηση όλου του υπάρχοντος μηχανολογικού εξοπλισμού του Δήμου και του μειωμένου σε αριθμό προσωπικού αλλά και από ιδίους πόρους στα γεωγραφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου.
Κατά την αντιπλημμυρική φετινή περίοδο έγιναν επίσης κατεπείγουσες εργασίες καθαρισμού παραλιακών οδών, λόγω μεταφοράς αδρανών και άλλων φερτών υλικών από μεγάλους θαλάσσιους κυματισμούς λόγω των έντονων ανέμων στο Ρίο, Ακταίο, Άγιος Βασίλειος, Ψαθόπυργος, Αραχωβίτικα, Βραχνέικα και υπήρχε σχετική προετοιμασία για αντιμετώπιση χιονοπτώσεων, οι οποίες και άμεσα αντιμετωπίστηκαν όπου εκδηλώθηκαν στα ορεινά.
Η αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων ωστόσο, καθιστά κυρίως απαραίτητη την εκτέλεση έργων υποδομής για αντιπλημμυρική προστασία τα οποία στερείται ο Δήμος μας όπως και οι άλλοι Δήμοι και τα οποία διεκδικεί η Δημοτική Αρχή για την προστασία της ζωής των κατοίκων καθώς και τις περιουσίες αυτών.
Απαιτείται όμως κεντρικός πολιτικός σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας με έργα υποδομής και χρηματοδότηση, που στο επίκεντρο τους θα έχουν την προστασία της ανθρώπινης ζωής και των περιουσιών των κατοίκων.
Αυτά τα έργα δεν χρηματοδοτούνται ούτε από το ΕΣΠΑ διότι οι προτεραιότητες της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων διαχρονικά είναι σε έργα για την κερδοφορία του κεφαλαίου.
Οι απαιτήσεις είναι τεράστιες που δεν μπορούν να καλυφτούν χωρίς χρηματοδότηση και απαιτούνται έργα υποδομής αντιπλημμυρικής προστασίας σε Σέλεμνο, Ξηλοκέρα, Χάραδρο, χείμαρρο Ελεκίστρας, Λυγιά, Παναγίτσα, κ.α., τα οποία είναι υποχρέωση του κράτους να τα χρηματοδοτήσει και να υλοποιηθούν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και Περιφέρεια, σε κάθε δημοτική ενότητα του Δήμου μας».
Ο κ. Πλέσσας, αναφέρθηκε στη συνέχεια, στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών - αγροτικών πυρκαγιών:
«Η αντιπυρική περίοδος και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των δασικών και αγροτικών πυρκαγιών, απασχόλησαν τις συσκέψεις που έγιναν από τη Δημοτική Αρχή με τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα Δημοτικά Διαμερίσματα και Κοινότητες, με το Εθελοντικές Ομάδες Πυρόσβεσης, το Δασαρχείο καθώς επίσης και με το συνδικαλιστικό φορέα των πυροσβεστών.
Συζητάμε ιδιαίτερα εκτεταμένα και φέτος το θέμα της αντιπυρικής προστασίας γιατί ανησυχούμε από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και από την έλλειψη κεντρικού πολιτικού σχεδιασμού για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του δασικού μας πλούτου.
Το γεγονός ότι πέρυσι είχαμε ελάχιστες πυρκαγιές στο Δήμο μας, αφενός μεν δείχνει τα μέτρα που είχαμε λάβει, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αφετέρου σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας εφησυχάζει. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν γύρω μας, στη Ανατολική Αττική, με την εκατόμβη των συνανθρώπων μας που χάθηκαν, αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.
Βασικές πλευρές που συνθέτουν το ζήτημα και τις ανησυχίες μας είναι:
-Θεσμικό πλαίσιο με δασοκτόνους νόμους και αποχαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων.
-Μη ύπαρξη ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης
-Μη επαρκής χρηματοδότηση των εμπλεκόμενων υπηρεσιών
Αποψιλώσεις προσωπικού από στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.
-Πολιτικές που εφαρμόζονται για μη ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία δασικών οικοσυστημάτων και περιορισμός της δασοπροστασίας ως δασοπυρόσβεση.
-Μεγάλες ελλείψεις μέσων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, για την επίγεια και εναέρια δασοπυρόσβεση.
Η μεταφορά αυτών των αρμοδιοτήτων στους Δήμους για δασοπροστασία και δασοπυρόσβεση, δεν συνοδεύτηκε με τη μεταφορά αντίστοιχων πόρων και προσωπικού.
Κάθε χρόνο χάνονται από πυρκαγιές, 550.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης και πάνω από το 65% αυτών, οφείλεται σε εμπρησμούς για εκμετάλλευση.
Οι ασκούμενες πολιτικές οπλίζουν τα χέρια καταπατητών και εμπρηστών.
Οι ενέργειες μας ως Δήμος, δεν είναι μόνο στη διάθεση ποσών, λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης, αλλά και σε όλες τις κατευθύνσεις, μέσα από σχεδιασμό των υπηρεσιών μας, της Πολιτικής Προστασίας και της ΔΕΥΑΠ.
Παίρνουμε μέτρα με δικά μας μέσα και όσο προσωπικό διαθέτουμε, συνεργαζόμαστε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τους Εθελοντικούς Συλλόγους δασοπροστασίας, με Τοπικά Συμβούλια και ομάδες πυρασφάλειας κατά περιοχή, με περιφρούρηση επικίνδυνων περιοχών. Κάνουμε προληπτικό καθαρισμό βλάστησης σε δασικές εκτάσεις, που μόνο αυτές είναι 300 στρέμματα.
Διαθέτουμε τα πυροσβεστικά οχήματα (ντακότες) για να βοηθήσουμε στην άμεση παρέμβαση και υδροφόρες του Δήμου και της ΔΕΥΑΠ, μαζί με το ανάλογο προσωπικό και αποκαθιστούμε το δίκτυο ανεφοδιασμού νερού για κατάσβεση μέσω των 340 κρουνών ή τοποθετούμε νέους σε περιοχές του Δήμου. Τοποθετήσαμε 2 δεξαμενές νερού για άντληση σε επικίνδυνα σημεία, τοποθετούμε άλλες 2 και επεμβαίνουμε σε αγροτικούς δρόμους για την αποκατάσταση τους, προκειμένου απρόσκοπτα να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα όταν χρειαστεί
Ως Δημοτική Αρχή διεκδικούμε:
-Χρηματοδότηση ανάλογη των αναγκών.
-Την κάλυψη των οργανικών κενών στις Δασικές και Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και στο Δήμο Πατρέων με μόνιμο προσωπικό, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των υπηρεσιών.
-Ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με αναγκαία μέτρα & κονδύλια, για τη βελτίωση των επίγειων μέσων σε πυροσβεστικά οχήματα, καθώς & ενίσχυση & ανανέωση του εναέριου στόλου της αεροπυρόσβεσης.
-Καμιά απόσπαση – μετακίνηση πυροσβεστών για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων όπως κοινοπραξιών εθνικών οδών ή πυρασφάλεια αεροδρομίων, πέραν της αποστολής τους.
-Είναι τραγικό το 17% των πυροσβεστικών δυνάμεων να εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα σε αεροδρόμια της FRAPORT A.E, σε ιδιωτικοποιημένες εθνικές οδούς & σε βιομηχανικές περιοχές, όταν τα κενά στο Πυροσβεστικό Σώμα είναι τεράστια & που μόνο στην περιοχή μας είναι γύρω στα 90.
- Εργασία των πυροσβεστών με σύγχρονα μέσα για την ασφάλεια τους με αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
-Μονιμοποίηση των 5ετούς θητείας και του εποχιακού προσωπικού πυροσβεστών με σταθερές σχέσεις εργασίας.
-Παράλληλα διεκδικούμε τη συγκρότηση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας και Δασοπυρόσβεσης με έμφαση στην πρόληψη και την ανάπτυξη του δασικού μας πλούτου προς όφελος του λαού.
-Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών εξοπλισμού, σχεδιασμού & αντιμετώπισης να είναι αποκλειστικά μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος.
-Την κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων που ψήφισαν οι Κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ οι οποίοι συνεχίζουν να υφίστανται και από τη σημερινή Κυβέρνηση.
-Την αποζημίωση των πυρόπληκτων στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.
-Τη δημιουργία αλλά και στελέχωση 2ου Πυροσβεστικού Σταθμού στο Δήμο Πατρέων.
Ως Δήμος ενόψει της αντιπυρικής περιόδου θα είμαστε σε ετοιμότητα 24 ώρες το 24ωρο με υπηρεσίες και μέσα που διαθέτουμε όπως κάθε χρόνο, παίρνοντας από τώρα ανάλογα μέτρα. Σε κάθε περίπτωση οι Υπηρεσίες μας θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις δράσεις της αντιπυρικής προστασίας και φέτος όπως κάθε χρόνο, όπως φυσικά και το προσωπικό των εκτός Δήμου Υπηρεσιών, αλλά και των Εθελοντικών Συλλόγων με τη σημαντική τους προσφορά».