Μάτι: Δύο ώρες μετά την τραγωδία «συνεδρίαζαν» για την εκκένωση - Τα πρακτικά - ντοκουμέντο

Δεν γνώριζαν για ποια περιοχή να δώσουν εντολή εκκένωσης

Δευτέρα 23 Ιουλίου, ώρα 18:15 περίπου. Η φωτιά που είχε ξεκινήσει στο Νταού Πεντέλης γύρω στις 16:45, φτάνει στο κόκκινο λιμανάκι στο Μάτι. Ένα πύρινο μέτωπο που κράτησε μόλις μιάμιση ώρα - σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής - ήταν όμως αρκετός χρόνος για να κάψει δεκάδες ανθρώπους, σπίτια, αυτοκίνητα και βλάστηση. Οι εγκληματικές παραλείψεις, η τραγική ολιγωρία, οι ισχυροί άνεμοι και σε κάποιο βαθμό οι δομικές στρεβλώσεις της περιοχής, συνετέλεσαν ώστε να ολοκληρωθεί η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία από φυσική καταστροφή.

Δύο ώρες μετά, φορείς της Περιφέρειας Αττικής που όφειλαν να έχουν πάρει μέτρα ώστε να αποφευχθούν οι ανθρώπινες απώλειες και η καταστροφή περιουσιών, συμμετείχαν σε μια συνεδρίαση – παρωδία. Όπως αποδεικνύεται από τα πρακτικά του Συντονιστικού Οργάνου της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής, οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν πού βρίσκεται η φωτιά, το κακό που έχει προκαλέσει, ούτε καν από πού ξεκίνησε.

Η συνεδρίαση του Οργάνου άρχισε ήταν 20:30. Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής κ.Ιωάννα Τσούπρα δήλωσε ότι “όπως δε ενημερώθηκε λίγο πριν τη συνεδρίαση η φωτιά πέρασε τη Λεωφόρο Μαραθώνος και έφθασε στο Μάτι”. Το “λίγο πριν” προφανώς και δεν ερμηνεύεται σε δύο ώρες πριν, οπότε και το Μάτι κάηκε, αλλά γύρω στις 20:00. Εξάλλου όπως κατέθεσε την Τετάρτη στην Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη στην οποία έχει ανατεθεί η προκαταρκτική εξέταση για τη φωτιά, στο Συντονιστικό έμαθε στις 20:00 ότι είχε φτάσει κάτω στο Μάτι. Ίσως έτσι να εξηγείται και η απόφαση να συγκληθεί εκτάκτως εκείνη την ώρα η συνεδρίαση.

f1.jpg

Περισσότερα ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης