Βαριές καμπάνες επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πατρών, που δίκασε σε δεύτερο βαθμό, την υπόθεση με τον σοβαρότατο τραυματισμό και ακολούθως τον ακρωτηριασμό του εναερίτη εργαζόμενου της ΔΕΗ Γιώργου Κουρκούτα από τον Πύργο, τον Αύγουστο του 2011.
Στον άτυχο άνδρα δόθηκε εντολή από τους προϊσταμένους του να ανέβει σε πυλώνα του δικτύου της επιχείρησης στον υποσταθμό Ζαβλανίου Πατρών και να επισκευάσει βλάβη που είχε προκληθεί σε αποζεύκτη του συστήματος, χωρίς προηγουμένως να έχει ελεγχθεί αν το σημείο ήταν πλήρως απομονωμένο από τη διέλευση ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τον βαρύτατο τραυματισμό του 40χρονου τότε εναερίτη, το δικαστήριο καταδίκασε σε φυλάκιση δύο χρόνων τη Διευθύντρια της ΔΕΗ της Περιοχής Πατρών, σε φυλάκιση 20 μηνών τον Υπεύθυνο βλαβών, λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ στην περιοχή και σε φυλάκιση 10 μηνών τον εργοδηγό του συνεργείου στο οποίο ανήκε ο εργαζόμενος καθώς, κατά την κατηγορία που τους είχε αποδοθεί, του έδωσαν εντολή να προβεί στην εργασία της επισκευής χωρίς προηγουμένως να έχουν ελέγξει ότι είχε πλήρως απομονωθεί το δίκτυο στο σημείο των εργασιών και παρότι υπήρχε προειδοποιητική πινακίδα που επισήμαινε ότι το δίκτυο ηλεκτροδοτείται, την οποία οι ανωτέρω υπεύθυνοι αγνόησαν.
Επίσης δεν φρόντισαν να τηρηθεί η σωστή διαδικασία που απαιτείται για την εκτέλεση μίας τέτοιας εργασίας με τη λήψη των νόμιμων εγκρίσεων, ώστε να έχει εξασφαλιστεί η πλήρης απομόνωση του σημείου επέμβασης, και επιπρόσθετα δεν μερίμνησαν για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων ασφαλείας με την τοποθέτηση των απαραίτητων γειώσεων στα σημεία που το δίκτυο έπρεπε να απομονωθεί.
Η σχετική δίκη διάρκεσε αρκετούς μήνες με τις καταθέσεις πληθώρας μαρτύρων και εμπειρογνωμόνων, τις απολογίες των κατηγορουμένων και την εισαγγελική πρόταση, που ήταν ομοίως καταδικαστική για τους ανωτέρω κατηγορούμενους.
Εκ μέρους του παθόντος εργαζομένου και της οικογενείας του ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους Δημήτρης Δημητρουλόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, παρότι όπως τόνισε καμία απόφαση δεν είναι σε θέση να αποκαταστήσει το μέγεθος της βλάβης που υπέστη ο εντολέας του.
«Ο εντολέας μου μέχρι τη στιγμή του ατυχήματος ήταν ένας νέος άνθρωπος, υγιής και δυναμικός, με έντονη αθλητική και κοινωνική δραστηριότητα, που αντιμετώπιζε τη ζωή με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση και τώρα είναι καταδικασμένος να ζει στερημένος των δύο χεριών του, χωρίς τη δυνατότητα να πραγματοποιεί την παραμικρή κίνηση, ακόμη και την πλέον στοιχειώδη για τη διαβίωσή του και όντας υποχρεωμένος να εξαρτάται μονίμως από κάποιον άλλο άνθρωπο για την κάλυψη οποιασδήποτε ανάγκης του.
"Όλα αυτά, που καταδίκασαν τον ίδιο και την οικογένειά του σε έναν διαρκή Γολγοθά, θα είχαν αποφευχθεί αν οι αρμόδιοι δεν είχαν αντιμετωπίσει με τόση επιπολαιότητα την εντολή που του έδωσαν και είχαν φροντίσει για το αυτονόητο: τη λήψη των προβλεπόμενων από τους κανονισμούς μέτρων ασφαλείας και την τήρηση των σχετικών διαδικασιών.
"Η διακεκριμένη θέση μάλιστα που κατείχαν στο σύστημα της ιεραρχίας της ΔΕΗ καθιστά την ευθύνη τους ακόμη μεγαλύτερη, αφού διέθεταν και τη γνώση και την εμπειρία να αξιολογήσουν τους κινδύνους που συνεπαγόταν η εκτέλεση μίας τέτοιας εργασίας σε έναν υποσταθμό όπου διοχετεύονται τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος και ενώ η εξακολούθηση της ηλεκτροδότησής του είχε επισημανθεί με σχετική προειδοποιητική πινακίδα. Η αμέλεια που επέδειξαν και οι παραλείψεις τους είναι σαφώς εγκληματικού χαρακτήρα και ορθώς το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους και τους έκρινε ένοχους σύμφωνα με την κατηγορία που τους είχε αποδοθεί», τόνισε ο κ. Δημητρουλόπουλος.
Πηγή: patrisnews.com