Κοινοί μύθοι για τον ύπνο που καταρρίπτουν οι επιστήμονες

Είναι γνωστό ότι ο ύπνος είναι απαραίτητος για την ψυχική, τη σωματική και τη συναισθηματική υγεία, υπάρχουν όμως διαφωνίες σχετικά με τις ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του.

Όπως αποδεικνύεται υπάρχουν κοινοί μύθοι γύρω από το ζήτημα που μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση. Με αυτήν την αφορμή, ομάδα Αμερικανών ερευνητών διεξήγαγαν μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Health Sleep.

Οι ερευνητές ανέλυσαν πάνω από 8.000 πηγές στο διαδίκτυο για να βρουν τους 20 πιο συνηθισμένους μύθους για τον ύπνο και να εξετάσουν αν ισχύουν, αν μπορούν να υποστηριχθούν με επιστημονικά στοιχεία και κατά πόσο θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ανθρώπων.

Μύθος #1: Για κάποιους ανθρώπους αρκούν πέντε ώρες ύπνου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι πρόκειται για συνηθισμένο μύθο που αντικρούεται από επιστημονικές αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες τουλάχιστον επτά ώρες ξεκούρασης κάθε βράδυ, είναι το καλύτερο για την υγεία.

Μύθος #2: Το ροχαλητό είναι ακίνδυνο

Πολλοί άνθρωποι ροχαλίζουν και οι ερευνητές επισημαίνουν ότι σε πολλές περιπτώσεις κάτι τέτοιο δεν είναι ανησυχητικό. Παρόλα αυτά, δεν είναι κάτι που πρέπει να αμελείται, δεδομένου ότι το ροχαλητό μπορεί να είναι ένδειξη υπνικής άπνοιας, μιας διαταραχής στη λειτουργία της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ερευνητές προτείνουν να συμβουλευτείτε ειδικό εάν αντιμετωπίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα για να εξετάσετε αν αντιμετωπίζετε κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Μύθος #3: Ένα ποτό πριν τον ύπνο θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε

Αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι το να πιείτε ένα ποτό πριν πέσετε στο κρεβάτι θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο σας εμποδίζει να φτάσετε σε βαθύ ύπνο, ο οποίος είναι απαραίτητος για την υγιή λειτουργία του οργανισμού.

Πηγή: mindbodygreen.com

Διαβάστε επίσης