Ι. Φωτήλας: Προνοιακές παροχές ως εισοδηματικό κριτήριο;

Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στην καταγγελία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) για τη μη εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης περί εξαίρεσης των προνοιακών παροχών σε χρήμα που δίνονται σε άτομα με αναπηρία από τα εισοδηματικά όρια αναφέρεται με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών ο βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Ιάσονας Φωτήλας.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σκοπό των επιδομάτων αναπηρίας, ο οποίος είναι η οικονομική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία τους. Επομένως, δεν μπορούν να θεωρούνται ως εισοδήματα, όπως φαίνεται σε σχετική οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός για ποιο λόγο η ΑΑΔΕ ζητά να καταχωρούνται τα προνοιακά επιδόματα στα ποσά που προσμετρούνται στο εισόδημα κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης και εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες ώστε «Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία να μην εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως να μη φορολογούνται».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Προνοιακές παροχές ως εισοδηματικό κριτήριο;

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) καταγγέλλει τη μη εφαρμογή της Υπουργικής απόφασης περί εξαίρεσης των προνοιακών παροχών σε χρήμα που δίνονται σε άτομα με αναπηρία από τα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την ΕΣΑμεΑ, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σκοπό των επιδομάτων αναπηρίας, ο οποίος είναι η οικονομική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία ώστε να αντιμετωπίσουν το πρόσθετο κόστος διαβίωσης που προκύπτει από την αναπηρία τους. Επομένως, δεν μπορούν να αποτελούν εισόδημα, όπως τονίζεται και στο άρθ. 11 της υπ’ αριθμ. Υπουργικής Απόφασης Δ12α/Γ.Π.οικ.68856/2202 (ΦΕΚ Β’ 5855/2018): «Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας, δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως δεν φορολογούνται. Επιπλέον, το ποσό προνοιακών παροχών σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση ή κράτηση χαρτοσήμου, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.»

Ωστόσο, σύμφωνα με οδηγία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), τα προνοιακά επιδόματα καταχωρούνται σε συγκεκριμένους κωδικούς (659-660, 619-620, 657-658, 617-618), τα ποσά των οποίων προσμετρούνται στο εισόδημα, εμποδίζοντας τα άτομα με αναπηρία να αξιοποιήσουν τις κοινωνικές παροχές που τους αναλογούν.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιο λόγο η εγκύκλιος της ΑΑΔΕ ζητά να καταχωρούνται τα προνοιακά επιδόματα στα ποσά που προσμετρούνται στο εισόδημα κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης;

Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες ώστε «Τα χρηματικά ποσά που καταβάλλονται ως προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία να μην εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος και επομένως να μη φορολογούνται»; Εάν ναι, ποιες είναι αυτές και ποιο είναι το σχετικό χρονοδιάγραμμα;

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ