Πολεοδόμηση όλης της περιοχής της παλιάς βιομηχανικής ζώνης

του ΝΙΚΟυ ΤΖΑΝΑΚΟυ, υποψηφιου δημαρχου πατρεων

«Την ώρα που όλη η Πάτρα αναζητά τον… δρόμο της για την ανάπτυξη, ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της και να ενταχτεί σε θετική τροχιά, δυστυχώς ο νυν Δήμαρχος κ. Πελετίδης εμμένει στην… οδό της στασιμότητας!

Η τρανταχτή πλέον απόδειξη συνίσταται στην στάση που τηρεί ο ίδιος στο μείζον θέμα της χρήσης του πρώην εργοστασίου Λαδόπουλου, ως χώρος ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει σαν αποτελεσματικό εργαλείο ανάπτυξης της πόλης, εάν όμως αποτελέσει τμήμα ενός συνολικότερου σχεδιασμού που να αφορά στην πολεοδόμηση των 850 και πλέον στρεμμάτων της Νότιας Πάτρας.

Αντ’ αυτού, το κτήριο γίνεται “θύμα” της αποσπασματικής νοοτροπίας του κ. Πελετίδη και της καθαρά ψηφοθηρικής τακτικής του. “Παραδίδεται” για την χρήση Διοικητηρίου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μια τέτοια χρήση είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη, αλλά εφόσον δεν συνδυάζεται από μια σειρά άλλες αποφάσεις για το γενικότερο πλάνο της διαμόρφωσης όλης της περιοχής της Νότιας Πάτρας που έχει αναπτυχθεί άναρχα, όχι μόνο δεν μπορεί από μόνο του να συμβάλει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, αλλά κινδυνεύει να οδηγήσει σε αντίθετα, από τα επιθυμητά, αποτελέσματα.

Την άποψή μας αυτή την έχουμε εκφράσει κατ’ επανάληψη, όμως η παρούσα Δημοτική Αρχή και ο κ. Πελετίδης δεν εννοούν να αντιληφθούν το ιστορικό λάθος που κάνουν σε βάρος της Πάτρας, γυρίζοντας την πλάτη στην ελάχιστη υποχρέωση που έχουμε, όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά, απέναντι στο μέλλον της πόλης μας: Να διευθετήσουμε το θέμα της αναγκαίας πολεοδόμησης περίπου 850 στρεμμάτων της Νότιας Πάτρας, διασφαλίζοντας έτσι:

την εύρυθμη λειτουργία όλης της πόλης,

απελευθερώνοντας συνολική έκταση άνω των 300 στρεμμάτων για κοινόχρηστους χώρους και αναβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής,

αφήνοντας μια τέτοια εξέλιξη να λειτουργήσει ως ισχυρό αναπτυξιακό εργαλείο στο πλαίσιο της προσέλκυσης επενδύσεων, κι όχι μόνο.

Εμείς επιμένουμε. Πολεοδόμηση όλης της περιοχής της παλιάς βιομηχανικής ζώνης. Αυτό θα έπρεπε να είχε προηγηθεί με μια σοβαρή Πολεοδομική μελέτη που θα καθόριζε τις χρήσεις γης, θα προστάτευε την ιστορικότητα του χώρου και των κτιρίων, θα εξασφάλιζε την ενοποίησή της με τον πολεοδομικό ιστό και τις λαϊκές συνοικίες.

Είναι μια περιοχή με μεγάλη δυναμική ανάπτυξης και θα θέλαμε εκεί που άλλοτε κτυπούσε η καρδιά της οικονομίας της βιομηχανικής Πάτρας, να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να αποτελέσει την νέα κινητήρια Αναπτυξιακή προοπτική της πόλης με ταυτόχρονες χρήσεις, μέσω τω εισφορών σε γη, της αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

Δημιουργία μιας ελκυστικής περιοχής για ποιότητα ζωής και ανάπτυξη. Η Δημοτική Αρχή κώφευε επιδεικτικά στις επανειλημμένες εισηγήσεις μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο για 5 χρόνια! Μάλιστα, την τελευταία φορά την εισήγηση είχαν υπογράψει όλες σχεδόν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Η πόλη έχει ήδη “πληρώσει” ακριβά αυτή τη στείρα πολιτική φιλοσοφία. Οι Πατρινοί απαιτούν, δικαίως, μια πόλη που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Μια πόλη που να μην είναι ικέτης αλλά που να αξιοποιεί τις τεράστιες δυνατότητές της και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα προκειμένου να δημιουργήσει μόνη της ένα υγιές περιβάλλον ζωής, εργασίας και προοπτικής για ΟΛΟΥΣ!

Αυτός είναι ο στόχος της παράταξής μας “Πάτρα: Η δική μας πόλη” και για αυτό θα αγωνιστούμε μαζί με όλους τους Πατρινούς».










 

Διαβάστε επίσης