Στο χαμηλότερο επίπεδο του 2019 υποχώρησε η δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αποκάλυψη της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρ. Μιούλερ, ο οποίος διερεύνησε την εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos έδειξε πτώση τριών μονάδων στο ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν το έργο του προέδρου. Η δημοσκόπηση διενεργήθκε την Πέμπτη και Παρασκευή, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μιούλερ από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.
Σύμφωνα με την έρευνα, θετικά για τον Τραμπ εκφράσθηκαν μόνο το 37% των ερωτηθέντων, από 40% στην προηγούμενη αντίστοιχη δημοσκόπηση και έναντι ποσοστού 43%, που είχε καταγραφεί όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γουίλιαμ Μπαρ, ανακοίνωσε περιληπτικά τα ευρήματα του Μιούλερ, δίνοντας έμφαση στο ότι δεν βρέθηκαν επαρκή στοιχεία για να αποδειχθεί σύμπραξη του τότε υποψηφίου προέδρου Τραμπ με τη ρωσική κυβέρνηση για να επηρεασθεί το αποτέλεσμα των εκλογών.
Με την πλήρη παρουσίαση της έρευνας Μιούλερ, όμως, που εκτείνεται σε 448 σελίδες και σε αρκετά σημεία της υπάρχουν διαγραφές κειμένου για λόγους τήρησης του απορρήτου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, έγινε σαφές ότι ο Τραμπ επιχείρησε πολλές φορές και με διάφορους τρόπους να επηρεάσει ή να σταματήσει την πορεία της έρευνας, κάτι που θεωρητικά αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να κατηγορηθεί από το Κογκρέσο για το αδίκημα της παρακώλυσης δικαστικής έρευνας (για το ίδιο αδίκημα είχε κατηγορηθεί ο πρόεδρος Νίξον, που τελικά παραιτήθηκε).
Όπως ανέφερε ο Μιούλερ στο πόρισμά του, δεν βρέθηκαν από την έρευνα στοιχεία που να αποδεικνύουν σύμπραξη του Τραμπ με τους Ρώσους, όμως βρέθηκαν «πολλές πράξεις από τον πρόεδρο, που θα μπορούσαν να ασκήσουν αθέμιτη επιρροή σε έρευνα των υπηρεσιών επιβολής του νόμου».
Αξιοσημείωτο εύρημα της νέας δημοσκόπησης είναι η μεγάλη αύξηση της διαφοράς ανάμεσα στους ερωτηθέντες που δηλώνουν ότι ο Τραμπ πρέπει να παραιτηθεί και σε αυτούς που υποστηρίζουν το αντίθετο. Ενώ στην προηγούμενη έρευνα υπήρχε ισορροπία (46% - 46%), στη νέα έρευνα αυξήθηκε στο 47% το ποσοστό όσων ζητούν παραίτηση του προέδρου και μειώθηκε στο 37% το ποσοστό εκείνων που θέλουν να μείνει στο Λευκό Οίκο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πλέον μία «καθαρή» διαφορά 10% υπέρ της παραίτησης του Τραμπ.