Πέτρος Κόκκαλης: Η δημοκρατία βρίσκεται σε πολιορκία από τον λαϊκισμό και τα fake news

«Η δημοκρατία βρίσκεται σε πολιορκία από τον λαϊκισμό και τα fake news» σημείωσε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Πέτρος Κόκκαλης, τονίζοντας ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που επενδύουν στην αποχή από τις ευρωεκλογές.

Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Newsbeast, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι η συμμετοχή στις ευρωεκλογές θα ενισχύσει τη δημοκρατία στην Ευρώπη που απειλείται από την άνοδο της ακροδεξιάς και χαρακτήρισε την αποχή « "εγκληματική" για το ίδιο μας το παρόν και το μέλλον, διότι σε αυτές τις ευρωεκλογές οι αντιπρόσωποί μας που θα προκύψουν θα πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα κρίσιμα χρόνια ως το 2030, το μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που έχουμε» και πρόσθεσε ότι «φορά άμεσα τη ζωή μας. Δεν μιλάμε για 50 χρόνια μετά…».

Μιλώντας για το περιβάλλον είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας να σκεφτόμαστε παγκόσμια, αλλιώς «δεν θα εννοήσουμε ποτέ πώς προκύπτουν οι καταστρεπτικές βροχοπτώσεις στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές της χώρας μας. Δε θα εννοήσουμε τι προκαλεί τις φονικές πλημμύρες. Τι σημαίνει εξορύξεις στην Ήπειρο. Πως το Αιγαίο, το Ιόνιο κι η Μεσόγειος εξελίσσονται σε σούπες πλαστικών. Και κυρίως τι προκαλεί την αναπόφευκτη μαζική μετανάστευση άλλων λαών προς την Ευρώπη. Οι λύσεις οφείλουν να έρθουν από τις τοπικές κοινωνίες με τη συμμετοχή και τη δράση όλων μας».

Ερωτηθείς τι θα ψήφιζε αν έπαιρνε 800 ευρώ, ο κ. Κόκκαλης απάντησε ότι «είναι πλάνη πως τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και της βιώσιμης ανάπτυξης αφορούν μόνο τους εύπορους», καθώς οι συνέπειες των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε «πλήττουν πρώτα και κύρια τους οικονομικά ασθενέστερους».

«Ωστόσο, δεν θα σας πω τι θα ψήφιζα, αλλά με ποια λογική θα επέλεγα τι θα ψηφίσω» πρόσθεσε και διευκρίνισε: «Όταν έχεις να ζήσεις οικογένεια με 800 ευρώ, πολιτική γραμμή παίρνεις από τις ανάγκες σου. Κι εξετάζεις επιμελώς ποια πολιτική δύναμη έχει έμπρακτα κάνει ό,τι μπορεί για να ανταποκριθεί σε αυτές. Και ποια φέρει την ευθύνη της οικονομικής δυσχέρειας. Δεν επιτρέπεται να έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Δεν θα έπαιρνα γραμμή από τα fake news ούτε από τη ρητορική που προσπαθεί να εξάψει το θυμικό μου».

Υπογράμμισε επίσης, ότι η Ευρώπη εξάντλησε στην Ελλάδα όλη την αυστηρότητά της, ωστόσο πρόσθεσε, πως «σημασία έχει να δούμε πώς φέρθηκαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας στην ίδια μας τη χώρα. Αποκάλεσαν τον λαό τεμπέλη και τον ενοχοποίησαν. Σήμερα, στην Ευρώπη υπάρχει μια μεγάλη μεταστροφή. Τέσσερα χρόνια μετά έχουν παραδεχτεί την αυστηρότητα που επέδειξαν και υπάρχει σεβασμός κι εκτίμηση προς τη χώρα μας. Αυτό είναι αποτέλεσμα της νέας πολιτικής που ασκήθηκε με απτά αποτελέσματα: αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας, έξοδο στις αγορές, συγκράτηση των εισοδημάτων κοκ».

Τέλος τόνισε ότι «η οικονομική κρίση, αν υπάρχει στέρεο αξιακό υπόβαθρο μπορεί να ξεπεραστεί. Η κρίση αξιών οδηγεί στην πλήρη παρακμή».

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης