Αυτοκινητόδρομοι: Δύο χρόνια από την λειτουργία Ολυμπίας και Ιόνιας Οδού

Ήταν δύο χρόνια πριν όταν 2 αυτοκινητόδρομοι στη Δυτ. Ελλάδα μπήκαν σε λειτουργία, απελευθερώνοντας χιλιόμετρα εργοταξίων και δίνοντας μία μεγάλη ώθηση στις οδικές μεταφορές.

Στις 11 Απριλίου 2017 παραδόθηκε η Ολυμπία Οδος. Το τμήμα Κόρινθος-Πάτρα που ξεκίνησε επίσης το 2008, δόθηκε ολόκληρο στην κυκλοφορία ενώ είχαν προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες τμηματικές παραδόσεις. Η συνολική απόδοση 120χλμ, ήταν ένα μεγάλο βήμα σε ένα έργο που αντιμετώπιζε την συνεχή πρόκληση να πρέπει να διατηρηθεί στην κυκλοφορία καθώς στο μεγαλύτερο μέρος που επρόκειτο για διαπλάτυνση της υφιστάμενης εθνικής οδού.

Η διαφορά στην οδήγηση τις πρώτες μέρες ενθουσίασε τους οδηγούς που είδαν τους χρόνους να μειώνονται εντυπωσιακά και η απόσταση Αθήνας-Πάτρας να πέφτει κάτω από 2 ώρες. Ομολογουμένως το πρώτο διάστημα είχαμε τη λειτουργική απόδοση του άξονα και χρειάστηκαν αρκετοί μήνες μέχρι να τελειοποιηθεί ενώ τελευταίος στην κυκλοφορία δόθηκε ο Υπερ-Κόμβος Ρίου που χαρακτηρίστηκε μαζί με το σύμπλεγμα σηραγγών της Παναγοπούλας ως ένα μεγάλο τεχνικό επίτευγμα. Τα εγκαίνια του δρόμου έγιναν έξω από τη Σήραγγα Παναγοπούλας στο ρεύμα προς Αθήνα από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Μία ημέρα αργότερα, δίδεται στην κυκλοφορία η Σήραγγα Κλόκοβας και μαζί όλο το τμήμα μέχρι το Κεφαλόβρυσο, δημιουργώντας ένα λειτουργικό τμήμα 97χλμ μέχρι την Αμφιλοχία. Εδώ δεν δόθηκε συνολικά ο αυτοκινητόδρομος, καθώς αυτό πρακτικά έγινε στις αρχές Αυγούστου και επίσημα στις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως λειτούργησε το δυσκολότερο τμήμα του έργου και το μεγαλύτερο τεχνικό επίτευγμα του. Η Σήραγγα Κλόκοβας που αρχικά δεν περιλαμβανόταν στο φυσικό αντικείμενο του αυτοκινητόδρομου Αντίρριο-Ιωάννινα, με μήκος 3χλμ έγινε το «καμάρι» των έργων. Διανοίχθηκε στο χρόνο ρεκόρ των 13 μηνών όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα και λειτούργησε σε 24 μήνες από τις πρώτες εργασίες διάνοιξης της. Τα εγκαίνια του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού με έγιναν στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Οι δρόμοι αυτοί άλλαξαν την χώρα, χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό από τη μία μέρα στην άλλη. Έφεραν την Ήπειρο και τα Ιωάννινα πολύ πιο κοντά στην Αθήνα, και ξαναέβαλαν στο χάρτη την κατά κάποιο τρόπο «σβησμένη» λόγω των έργων Πάτρα. Στη συνέχεια η διασύνδεση τους προκάλεσε τη λειτουργία ενός αλληλοτροφοδοτούμενου δικτύου που ήταν ένα τεράστιο άλμα για τις οδικές μεταφορές και άνοιξε νέους ορίζοντες για τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τη βιομηχανία.

Πηγή: ypodomes.com

Διαβάστε επίσης