Πάτρα: Καθάρισαν και "πρασίνισαν" το σχολείο τους οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου - ΦΩΤΟ

Με κεντρικό τους σύνθημα «Ομορφαίνουμε το σχολείο μας-Προστατεύουμε το περιβάλλον» οι μαθητές του 10ου Γυμνασίου Πατρών (Ζαρουχλέικα) πήραν μέρος στην Πανελλαδική κινητοποίηση χιλιάδων εθελοντών από κάθε γωνιά της Ελλάδας στα πλαίσια της δράσης  let’s do it Greece! Έτσι την Παρασκευή 5 Απριλίου διέθεσαν ολόκληρη τη μέρα στον καλλωπισμό του σχολείου τους εσωτερικά και εξωτερικά, και στο πρασίνισμα του σχολικού προαυλίου.

10o_gymnasio-draseis_lets_do_it_7.jpg

Οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες, στην αρχή παρακολούθησαν το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Πλαστικά απορρίμματα στους Ωκεανούς» και συζήτησαν με τον καθηγητής της βιολογίας για τους τρόπους περιορισμού του πλαστικού απ’ την καθημερινή τους ζωή. Εξάλλου στο σχολείο τους εδώ και χρόνια συλλέγουν πλαστικά καπάκια αλλά και άλλα ανακυκλώσιμα υλικά όπως μπαταρίες, χαρτί και τηγανέλαιο.

Αμέσως μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ κάθε τμήμα καθάρισε με σχολαστικότητα τα θρανία, τα τζάμια, τα έπιπλα και τους τοίχους, ενώ έβαψαν και την πόρτα του τμήματός τους. Κατόπιν διάλεξαν αφίσες από βιοτόπους της Ελλάδας, οι οποίες υπήρχαν στο σχολείο τους από παλαιότερα περιβαλλοντικά προγράμματα και με αυτές διακόσμησαν όλες τις αίθουσες διδασκαλίας.

Στη συνέχεια οι μαθητές βγήκαν στο προαύλιο και στο σχολικό τους κήπο και αφού μάζεψαν (σε χωριστές σακούλες) τα σκουπίδια, τα ανακυκλώσιμα και τα κομποστοποιήσιμα υλικά, τα τοποθέτησαν στους αντίστοιχους κάδους. Ειδικά για την κομποστοποίηση των οργανικών (χλωρά και ξερά φύλλα από τα δέντρα και τους θάμνους  του προαυλίου) οι μαθητές χρησιμοποίησαν την πειραματική μονάδα κομποστοποίησης που κατασκεύασε πριν από τρία χρόνια η περιβαλλοντική ομάδα του σχολείου.

10o_gymnasio-draseis_lets_do_it_11.jpg

Αφού έκοψαν τα χόρτα κλάδεψαν τους θάμνους και καθάρισαν τα παρτέρια του σχολείου ήρθε η ώρα για το φύτεμα. Οι μαθητές με τεράστιο  ενθουσιασμό φύτεψαν συνολικά πάνω από 90 ανθόφυτα, (πετούνιες και κατηφέδες), αρωματικά φυτά, (ρίγανη, λεβάντα, θυμάρι και βασιλικό) αλλά και θάμνους όπως Φωτίνιες (Photinia Fraseri), Ευώνυμο (Euonymus), Τεύκριο (Teucrium fruticans), Λούσιντουμ (Viburnum lucidum), Υπέρικο  (Hypericum calycinum)

 και Πολύγαλα (Polygala myrtifolia) καθώς και μία μουριά στο κέντρο του προαυλίου για ίσκιο. Κάθε τμήμα του σχολείου, ανέλαβε να καθαρίσει και να περιποιηθεί ένα συγκεκριμένο τομέα του σχολικού κήπου τον οποίο υιοθέτησε και θα φροντίζει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

Στο τέλος του σχολικού ωραρίου, όλοι οι μαθητές με τη χαρά της συμμετοχής και της δημιουργίας ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους, αφού ευχαρίστησαν το Διευθυντή του σχολείου κ. Βασίλη Μενούνο, τον υποδιεθυντή κ. Θωμά Κουτρούμπα και το σύλλογο των εκπαιδευτικών που τους συντόνισαν και τους βοήθησαν, φώναξαν το σύνθημα: «Είμαστε ομάδα δυ-να-τή. Είμαστε ομάδα, περι-βαλλο-ντική»!

Το σχολικό προαύλιο αλλά και οι εσωτερικοί χώροι του σχολείου πραγματικά μεταμορφώθηκαν και οι μαθητές, με απόφαση του 15μελούς μαθητικού τους συμβουλίου, θα ζητήσουν με επιστολή τους από το Δήμαρχο Πάτρας, να τους βοηθήσει προκειμένου να επιδιορθωθεί το σύστημα αυτόματου ποτίσματος όσων φύτεψαν, έτσι ώστε να μην ξεραθούν το καλοκαίρι, αλλά και να τοποθετηθούν παγκάκια, καλαθάκια απορριμμάτων και μια ράμπα στήριξης ποδηλάτων, όπως τους είχε υποσχεθεί πέρυσι, όταν η Περιβαλλοντική ομάδα τον είχε επισκεφτεί στο Δημαρχείο.

10_gymnasio-draseis_3.jpg

10o_gymnasio-draseis_lets_do_it_1.jpg

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε

Είμαστε μαθητές του 10ου Γυμνασίου Πατρών (Ζαρουχλέικα) και είχαμε τη χαρά να σας συναντήσουμε πέρυσι στο Δημαρχείο (η Περιβαλλοντική μας ομάδα) και να σας πάρουμε μια συνέντευξη για τη σχολική μας εφημερίδα.

Επειδή σ’ εκείνη τη συνάντηση μας είπατε πως πρέπει να διεκδικούμε τα αιτήματά μας, θα θέλαμε με αυτή την επιστολή να σας ζητήσουμε να πραγματοποιήσετε την υπόσχεση που μας δώσατε (αλλά μέχρι τώρα δεν υλοποιήθηκε) να τοποθετηθούν στο σχολικό μας προαύλιο  μερικά παγκάκια, καλαθάκια απορριμμάτων καθώς και μια ράμπα στήριξης ποδηλάτων.

Να σας ενημερώσουμε πως εμείς με τις δικές μας δυνάμεις και τη συνδρομή των καθηγητών μας κάνουμε ότι μπορούμε για να βελτιώσουμε το σχολικό μας περιβάλλον. Έτσι την Περασμένη Παρασκευή 5 Απριλίου διαθέσαμε ολόκληρη τη μέρα στον καλλωπισμό του σχολείου μας εσωτερικά και εξωτερικά, και στο πρασίνισμα του σχολικού προαυλίου. Καθαρίσαμε με σχολαστικότητα τα θρανία, τα τζάμια, τα έπιπλα και τους τοίχους των τάξεων, βάψαμε πόρτες και τοποθετήσαμε αφίσες με βιοτόπους της Ελλάδας στους τοίχους.

Στη συνέχεια καθαρίσαμε και το  σχολικό μας προαύλιο και φυτέψαμε  συνολικά πάνω από 90 ανθόφυτα, θάμνους καθώς και δέντρα. Κάθε τμήμα του σχολείου, ανέλαβε να καθαρίσει και να περιποιηθεί ένα συγκεκριμένο τομέα του σχολικού κήπου τον οποίο υιοθέτησε και θα φροντίζει μέχρι τη λήξη του σχολικού έτους.

 

Επειδή όμως έχει χαλάσει το σύστημα αυτόματου ποτίσματος θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να στείλετε στο σχολείο μας ένα συνεργείο του Δήμου για να το επιδιορθώσει έτσι ώστε αυτά που φυτέψαμε να μην ξεραθούν το καλοκαίρι.

 

Πιστεύουμε πως το αίτημά μας είναι δίκαιο και πως θα μας βοηθήσετε όπως έχετε κάνει και στο παρελθόν.

Με εκτίμηση

 

Για το 15μελές μαθητικό συμβούλιο

Διαβάστε επίσης