Σταύρος Ιντζεγιάννης: Γιατί μας κέρδισε η παράσταση "Άσκηση Ετοιμότητας" του Ρεφενέ

Μια μαύρη κωμωδία υψηλών απαιτήσεων

Έχοντας στη φιλοσοφία του το προσκοπικό μας: Πάντα καλύτερα , πάντα ψηλότερα ο Γιάννης Γεωργακάκης τολμά αυτή τη φορά  με βάση το ανθρώπινο υλικό-που εν πολλοίς ο ίδιος δημιούργησε στα 20 χρόνια της παρουσίας των «Ρεφενέ» στα θέατρο-να σκηνοθετήσει και να  παρουσιάσει ξεφεύγοντας απότην πεπατημένη . Μια μαύρη κωμωδία υψηλών απαιτήσεων. Με τη συνδιοργάνωση της «Κιβωτού της αγάπης» και του θεάτρου Πάνθεον παρουσιάζει την πολυπαιγμένη στα Ευρωπαϊκά θέατρα «Άσκηση Ετοιμότητας» (ο Ελληνικός τίτλος) του Λουίτζι Λουνάρι.

Τρία πρόσωπα ο Συνταξιούχος  στρατιωτικός (Κατερίνα Λειβαδά) , ο βιομήχανος (Θεόδωρος Σίδερης) και ο καθηγητής (Αντώνης Παπαγεωργίου)  βρίσκονται

σε μια αίθουσα της Πάτρας από ένα λάθος στη διεύθυνση  και αυτοσυσταίνονται- αυτοαναλύονται- προσδιορίζονται, μέσα από μια σειρά εξομολογητικών παρεξηγήσεων 

που προκαλούν ένα εκρηκτικό γέλιο από τις απιθανότητες και τις ατάκες  που άθελά τους, τους ενώνουν. Χαρακτηριστικό άλλωστε αυτό,της μαύρης κωμωδίας, που αποτελεί οικείο θέμα στη Γαλλοσαξονική αντίληψη του χιούμορ. Διαφορετικοί εμείς.   Για αυτό άλλωστε και ο Γεωργακάκης τολμά να παρουσιάσει αυτή την θεατρική εκδοχή επίκαιρη –θα έλεγα-σαν παράλογο  στους παράλογους καιρούς μας.   

 Ένα διάλειμμα που βοηθά τον θεατή να ξεφύγει από τη χαώδη και μπερδεμένη πολιτική ζωή μας  με τα πάθη και …τα  λάθη της. Ο θεατής γελά από τη καρδιά του με την παρουσία της σοβαροφάνειας του ταγματάρχη  που αποτελεί τον κύριο άξονα της  βραδιάς, με την πληθωρική παρουσία της Κατερίνα Λειβαδά, του   έμπειρου πια εκρηκτικού βιομήχανου (Θεόδωρου Σίδερη) και με τον Αντώνη Παπαγεωργίου (Καθηγητή) ο οποίος συνδυάζει επιτυχημένα τη σκηνική άνεση με το μέτρο. Συνδυασμός  απαραίτητος στο είδος της «Μαύρης κωμωδίας» που βγάζει το γέλιο μέσα από το σοβαρό  και τον σκεπτικισμό  από το απρόσμενο. Πρώτη παρουσία η δροσερή και άνετη στον σύντομο ρόλο της η Ελίνα Δημητριάδη ως καθαρίστρια.  Ο θεατής φεύγει ανακουφισμένος ξεφεύγοντας έστω  για λίγο από το άγχος των ημερών.

Όλοι οι συντελεστές του έργου πέτυχαν στο πείραματου σκηνοθέτη που τους παρέσυρε στο δικό του τόλμημα. Ένα θέατρο γέλιου αλλά και προβληματισμού που ήδη συζητείται έντονα στο θεατρόφιλο κοινό της Πάτρας. Ένα θέατρο Ευρώπης.

Σταύρος Ιντζεγιάννης

 

ΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΘΕΟΝ                                                                                                                                                  

 23,24,26,31 Μαΐου & 1,2 Ιουνίου 2019

Ώρα έναρξης 21:30 (Σαββατοκύριακα 20:30)

Εισιτήριο 10€ (ομαδικό, φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ/ 8€)

Προπώληση:

Στο θέατρο 3 ώρες πριν κάθε παράσταση Τηλ: 2610-325778

& στο 6989-651091 καθημερινά (10:00-14:30)

Στη παρακάτω διεύθυνση μπορείτε να δείτε ένα ενημερωτικό βίντεο 1,5 λεπτούhttps://youtu.be/onvq5NSqr84

Διαβάστε επίσης