Χωρίς ρεπό και άδεια καλείται να εργαστεί ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Λήμνου λόγω έλλειψης προσωπικού, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Ελεύθερος Τύπος''.
Οι λίγοι γιατροί που έχουν απομείνει, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία, εξαναγκάζονται με διαδικασίες «εντέλλεσθε» να εφημερεύουν σερί χωρίς ξεκούραση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο μοναδικός αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Λήμνου που πρόσφατα έλαβε και επίσημα εντολή από τη 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) ώστε να βρίσκεται διαρκώς στο νοσηλευτικό ίδρυμα χωρίς ρεπό και άδειες.
Oπως αναφέρουν σε έγγραφη καταγγελία τους προς την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) εργαζόμενοι του νοσοκομείου της Λήμνου, ο επικουρικός αναισθησιολόγος του νησιού εφημερεύει με προφορική εντολή 60 συνεχόμενες ημέρες και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει ενημερώσει πολλές φορές είτε γραπτώς είτε κατ’ ιδίαν τη διοίκηση του νοσοκομείου και τη 2η ΥΠΕ, δεν έχει προχωρήσει κάποια ενέργεια προκειμένου να βρεθεί λύση. Μάλιστα, οι εργαζόμενοι επισημαίνουν ότι η κατάσταση λόγω της συνεχιζόμενης εργασίας του γιατρού χωρίς την ελάχιστη ξεκούραση που προβλέπει ο νόμος τείνει να γίνει επικίνδυνη για τους ασθενείς.
«Εδώ και πολύ καιρό ζητούμε με επιτακτική ανάγκη να γίνουν προσλήψεις γιατρών για να λειτουργήσει το νοσοκομείο. Αντί αυτού, με εξαντλητικές πρακτικές φτάνουμε να έχουμε κίνητρα αποχώρησης και των λίγων που υπάρχουν», προσθέτουν.
Η διοικήτρια της 2ης ΥΠΕ, Όλγα Ιορδανίδου, έστειλε στις 28 Μαρτίου έγγραφο προς το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου, στο οποίο λέει ουσιαστικά ότι θα συνεχίσει η ίδια… ανυπόφορη κατάσταση για το γιατρό. «Ξεκινούν από μέρους μας ενέργειες για ανεύρεση ιατρού αναισθησιολόγου, για να καλύψει τον ιατρό του νοσοκομείου σας προκειμένου να λάβει τις ημέρες κανονικής άδειας που έχει αιτηθεί. Ο αναισθησιολόγος ιατρός του φορέα σας θα παραμείνει στη θέση του και δεν θα του χορηγηθεί άδεια έως την ανάληψη καθηκόντων από τον ιατρό που θα τον αντικαταστήσει», ενημερώνει η διοικήτρια.
Η ΠΟΕΔΗΝ σε δική της ανακοίνωση κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση για την επισφαλή λειτουργία των υγειονομικών μονάδων των νησιών ακόμη μια χρονιά εν όψει καλοκαιρινής περιόδου.
«Είναι αδιανόητο στα νησιά των Κυκλάδων, του Βορείου Αιγαίου, πολλά νοσοκομεία να έχουν σταματήσει τη δευτεροβάθμια λειτουργία τους. Σταμάτησαν χειρουργεία, δε γίνονταν καν φυσιολογικοί τοκετοί (Λήμνος, Νάξος, Σαντορίνη). Στη Λήμνο έγιναν όλο και όλο τον τελευταίο χρόνο πέντε τοκετοί. Oλα τα περιστατικά διακομίζονται στο νοσοκομείο της Σύρου ή σε άλλα νοσοκομεία της Κρήτης, της Αττικής, της Θεσσαλονίκης.
Η βάση αεροδιακομιδών στη Σύρο λειτουργεί μόνο τις μισές ημέρες το μήνα με κατάλληλο ελικόπτερο που μπορεί να προσγειωθεί στο ελικοδρόμιο των μικρών νησιών των Κυκλάδων», αναφέρει η Ομοσπονδία. Προσθέτει δε ότι «δε λειτουργεί ούτε μια κλίνη ΜΕΘ στις Κυκλάδες. Στο νοσοκομείο Σύρου τώρα φτιάχνουν ΜΑΦ (σ.σ.: Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας) τεσσάρων κλινών που αποκλείεται να λειτουργήσει λόγω της έλλειψης προσωπικού».
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ