Οι ενδείξεις που μαρτυρούν ότι είστε ναρκισσιστική προσωπικότητα

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Ο ναρκισσισμός είναι ένα ευρύ φάσμα που ξεκινά από το υγιές εγώ αλλά μπορεί να καταλήξει σε παθολογική διαταραχή. Το τελευταίο είναι κάτι που μπορεί να διακρίνει μόνο ένας ψυχίατρος ή ψυχολόγος ώστε να ξέρουμε αν ‘απειλείται’ η υγεία μας. Μπορεί όμως να ανήκετε στην αρχή του φάσματος και να έχετε κάποια βασικά στοιχεία αυτής της προσωπικότητας.

Θέλει να βρίσκεται στο κέντρο της προσοχής. Οι νάρκισσοι κυριαρχούν στις συζητήσεις. Τους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους και υπερβάλλουν όταν αναφέρονται στα επιτεύγματά τους. Αυτό όμως συνήθως κρύβει κάτι από κάτω: η δημιουργία ενός ιδανικού εαυτού καμουφλάρει το φόβο ότι δεν είναι αρκετά καλοί.

Η φιλοδοξία δεν έχει όρια. Ενώ είναι υγιές να είμαστε εργατικοί και να κάνουμε όνειρα, είναι διαφορετικό να θεωρούμε ότι είμαστε προορισμένοι για μεγαλεία. Αν κάποιος επιλέγει να συναναστρέφεται μόνο ανθρώπους υψηλής κοινωνικής τάξης και θεωρεί ότι ανήκει σε μία ελίτ, τότε μάλλον είναι μία ναρκισσιστική προσωπικότητα.

Ξέρει πώς να χρησιμοποιεί τη γοητεία του. Γνωρίζει πώς να κάνει τους άλλους να νιώθουν σημαντικοί αλλά όταν δέχεται κριτική ή αμφισβήτηση, μπορεί να βγει εκτός εαυτού.

Είναι πολύ ανταγωνιστικός. Στον κόσμο ενός νάρκισσου, υπάρχουν νικητές και χαμένοι. Ο αντίπαλος μπορεί να είναι κάποιος εχθρός αλλά και κάποιος που αγαπά.

Έχουν την τάση να δίνουν συμβουλές. Μπορεί και να είναι πολύ βοηθητικές, ειδικά σε θέματα που όντως γνωρίζουν καλά. Αλλά γίνεται αμήχανο και άκομψο, όταν δεν ζητείται η γνώμη τους και όταν γίνονται αρκετά παρεμβατικοί.

Πηγή: vita.gr

 

Διαβάστε επίσης