Ψηφοδέλτια- μαμούθ για τους υποψήφιους στο Δήμο της Πάτρας- Από 49 έως πάνω από 240 οι υποψήφιοι για κάθε συνδυασμό

Μετά την απόφαση του Σπύρου Πολίτη να κατέβει με δικό του ψηφοδέλτιο παρά τις φήμες που τον ήθελαν να ενσωματώνεται στο ψηφοδέλτιο του Νίκου Παπαδημάτου για λόγους κομματικής πειθαρχίας, το τοπίο στο Δήμο Πατρέων είναι πλέον παγιωμένο ως προς τις υποψηφιότητες, αν και στην πολιτική, ιδίως  λίγο πριν τις εκλογές, πρέπει να κοιτάζεις με μεγάλη προσοχή στο… δωμάτιο πριν κλείσεις το φως.

Οι υποψήφιοι που διεκδικούν την ψήφο των Πατρινών είναι 12 στον αριθμό. Ο Κώστας Πελετίδης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος με την «Πρωτεύουσα ξανά!» ο Γιώργος Ρώρος με την «Ώρα Πατρών», ο Νίκος Παπαδημάτος με την «Πάτρα ενωμένη», ο Νίκος Νικολόπουλος με τη «Νέα Πάτρα», ο Νίκος Τζανάκος με την «Πάτρα, η δική μας πόλη», ο Χρήστος Πατούχας με την «Ανυπότακτη πολιτεία», ο Πέτρος Ψωμάς με το «Σπιράλ»  ο Αλέκος Χρυσανθακόπουλος με την «Πάτρα-Διεθνή Σύγχρονη Πόλη», ο Σπύρος Πολίτης με το «Κύμα αναγέννησης», ο Θεόδωρος Ντρίνιας με το «Κοινοτικόν» και ο Δημήτρης Μπελιάς με την «Ανταρσύα».

Δύο σχεδόν μήνες πριν τις εκλογές, οι συνδυασμοί τρέχουν να προλάβουν το χρόνο, με τα ψηφοδέλτια να αποτελούν το μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε ό,τι αφορά ιδίως τους μικρούς συνδυασμούς  και ταυτόχρονα ένδειξη ισχύος των συνδυασμών που φιλοδοξούν να διεκδικήσουν το δημαρχιακό θώκο με αξιώσεις, τόσο δια της ποσοτικής, όσο και δια της ποιοτικής οδού.

Τα πράγματα εδώ δεν φαίνεται να είναι τόσο εύκολα, ιδίως μετά και την αύξηση της ποσόστωσης στη συμμετοχή των γυναικών που ανεβάζει το δείκτη στο 40% και προκαλεί ακόμη πιο δυνατές ημικρανίες, μιας και οι γυναίκες εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά ανόρεκτες σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τους στα κοινά.

«Θα καταλήξουμε να βάζουμε στα ψηφοδέλτια τις μανάδες και τις αδελφές μας» είπε χαριτολογώντας εις εκ των υποψηφίων σε πηγαδάκι, αποτυπώνοντας την κατάσταση δια της οδού του σαρκασμού. Και όπως φαίνεται είναι αρκετοί αυτοί που δεν απέχουν και πολύ από κάτι τέτοιο.

 Με βάση το νόμο, ο ελάχιστος αριθμός που απαιτείται στην Πάτρα για να μπορέσει ένας συνδυασμός να λάβει μέρος στις εκλογές, είναι οι υποψήφιοί του να είναι όσοι και τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου, δηλαδή 49, κάτι που θεωρείται εφικτό για όλους.Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι προς τα... πάνω αγγίζουν τους 78 για κάθε συνδυασμό που θέλει να κάνει δυναμική εμφάνιση, ενώ αν κάποιος επιθυμεί να συμπληρώσει πλήρες ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή και τοπικών συμβούλων, θα τα βρει, τουλάχιστον δύσκολα.

Μόνο για τα διαμερίσματα της  Πάτρας οι τοπικοί σύμβουλοι ανέρχονται σε 62 ενώ αν συμπεριλάβεις τους τοπικούς συμβούλους σε κάθε περιοχή της πόλης, τότε ο συνολικός αριθμός ενός πλήρους ψηφοδελτίου ξεπερνάει τους 240! Μιλάμε δηλαδή για έναν αριθμό μαμούθ, ιδίως αν συνυπολογιστεί το ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους τοπικούς συμβούλους να κατέβουν είτε ως ανεξάρτητοι υποψήφιοι, είτε ως μέλη συνδυασμών και είναι αρκετοί αυτοί που επιλέγουν την ανεξαρτησία έστω και αν είναι φιλικά προσκείμενοι σε κάποιους συνδυασμούς.

 

Γ. Κον.