Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων 5 μηνών

Τη χειρότερη εβδομάδα του έτους διαδέχθηκε η καλύτερη εβδομάδα των τελευταίων πέντε μηνών στη Wall Street.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που μεταβλητότητα και τζίροι επέστρεψαν (η συναλλακτικότητα τετραπλασιάστηκε σήμερα), με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο S&P 500 έκλεισε πάνω από τα κρίσιμα τεχνικά επίπεδα των 2.815 μονάδων, με τις τεχνολογίες να ηγούνται της ανόδου, παρά ορισμένες ηχηρές «απουσίες».

Ποιες ήταν αυτές; Facebook (-2,5%, ενδοσυενδριακά -4%) και Tesla (-5%). Η αυτοκινητοβιομηχανία κατρακύλησε στο ντεμπούτο του νέου Tesla Y, καθώς ο Musk αντιμετωπίζει (πάλι) νομικές περιπέτειες με την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξ αιτίας αμφιλεγόμενων tweet.

Στο μεταξύ η Facebook περνά το δικό της Γολγοθά εν μέσω δημόσιας κατακραυγής για τα live βίντεο της πολύνεκρης επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία που παρέμειναν για πολλές ώρες στη διαδικτυακή πλατφόρμα, ενώ ο Ζούκερμπεργκ καλείται και πάλι να καταθέσει ενώπιον Κογκρέσου για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν προσωπικά δεδομένα και παραπληροφόρηση πολιτικού περιεχομένου. Και όλα αυτά δύο ημέρες μετά το «μαύρο» που έπεσε στο κοινωνικό δίκτυο για σχεδόν 24 ώρες.

Ωστόσο ο Nasdaq τα κατάφερε καλά και χωρίς τα «καμάρια» του, με όλες τις σημαντικότερες τεχνολογίες να καταγράφουν σημαντικά κέρδη της τάξεως του 1,5 με 2,5%, και την Broadcom (κολοσσός στους ημιαγωγούς/μικροτσίπ) να ηγείται με +8,3% μετά τα ισχυρά οικονομικά μεγέθη.

Το πετρέλαιο υποχώρησε ελαφρά από τα υψηλά 4μήνου, ο χρυσός επανέκτησε τα 1.300 δολάρια εν μέσω φόβων μετά και το τρομοκρατικό στη Νέα Ζηλανδία, ενώ το δολάριο υποχώρησε ελαφρά, διατηρώντας την κυρίαρχη θέση του στο 1,1329 EUR/USD. Ήπια κέρδη για στη στερλίνα στο 0,8519 EUR/GBP με υψηλές αναταράξεις εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων στο Brexit, το οποίο παρατείνεται.

Σε χαμηλό έτους η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στο 2,591%. Απροσδόκητη πτώση του βιομηχανικού PMI στις ΗΠΑ, που αντισταθμίστηκε ωστόσο κάπως από την εξίσου απρόσμενη αύξηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Νέα που πυροδότησαν την άνοδο της Παρασκευής αποτέλεσε επίσης η είδηση πως η Κίνα αναμένεται αν συνεχίσει την τόνωση της οικονομίας ρίχνοντας «ζεστό» χρήμα στην αγορά (έως πότε;), ενώ οι επενδυτές ευελπιστούν πως οι κεντρικές τράπεζες θα επεκτείνουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 25.847 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,5% στις 2.830 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,76% υψηλότερα στις 7.688 μονάδες, με ώθηση και από την Apple (+1,3%).

Σε επίπεδο εβδομάδας, η Wall Street σημείωσε κέρδη της τάξεως του 2,21%. Ειδικότερα, ο Dow είχε εβδομαδιαία άνοδο 1,8%, S&P 500 κέρδη 3%, ενώ ο Nasdaq «άλμα» 3,4%. Αντίστοιχη εικόνα και στη δική μας πλευρά του Ατλαντικού, όπου ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 2,66% σε επίπεδο εβδομάδας.

Πίσω στα ταμπλό, η μετοχή της Boeing (+1,5%) ανέκαμψε σημαντικά από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, που προσωρινά είχαν πιέσει τον Dow σε αρνητικό έδαφος, στον απόηχο δημοσιεύματος που ανέφερε πως ο αμερικανικός αεροναυπηγικός κολοσσός αναμένεται να ξεκινήσει τη διαδικασία αναβάθμισης του λογισμικού του Boeing 737 Max νωρίτερα από ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά.

Ειδικότερα, δημοσίευμα του «AFP», το οποίο επικαλείται πηγές, αναφέρει πως η διαδικασία αναβάθμισης θα ξεκινήσει σε δέκα ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι η μετοχή της Boeing έχει δεχτεί ισχυρές πιέσεις από την αρχή της εβδομάδας, καταγράφοντας «βουτιά» άνω του 11%, στον απόηχο της συντριβής του αεροσκάφους των Αιθιοπικών Αερογραμμών, που οδήγησε στην καθήλωση των εν λόγω αεροσκαφών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πάντως, από την πλευρά της, η Boeing ανακοίνωσε πως το χρονοδιάγραμμα για την αναβάθμιση δεν έχει μεταβληθεί.

Την ίδια ώρα, ώθηση στους δείκτες προσφέρει η αισιοδοξία για το εμπόριο.

Σημερινό δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου «Xinhua» έκανε λόγο για περαιτέρω πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα, υενώ ανέφερε ότι ο Κινέζος αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Liu He, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και τον Αμερικανό Εμπορικό Αντιπρόσωπο, Robert Lighthizer.

Στα μάκρο, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 0,1% τον Φεβρουάριο, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μεγαλύτερη αύξηση κατά 0,4%.

Ωστόσο, τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν ανοδικά, δείχνοντας μια μείωση της παραγωγής κατά 0,4%, αντί της μείωσης 0,6% που είχαν δείξει αρχικά.

Πηγή: Newmoney.gr

Διαβάστε επίσης