ΕΡΓΑΝΗ: Με ευέλικτες μορφές εργασίας οι περισσότερες προσλήψεις και τον Φεβρουάριο

Τις ευέλικτες μορφές εργασίας φαίνεται ότι προτιμούν οι εργοδότες και τον μήνα Φεβρουάριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της «ΕΡΓΑΝΗ». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναλύοντας μερικώς (και κατά το δοκούν) τα στοιχεία του συστήματος, που δείχνουν ότι υπήρξε αύξηση στις αναγγελίες πρόσληψης. 

Σύμφωνα με την Εργάνη, τον Φεβρουάριο, το 54,46% των προσλήψεων έγιναν με ευέλικτες μορφές εργασίας, ακολουθώντας τον ίδιο ρυθμό με το 2018,  Ειδικότερα, το 41,356% έγιναν με μερική απασχόληση, το 13,1% με εκ περιτροπής, ενώ το 45,54% έγινε με σύμβαση πλήρους απασχόλησης. 

Οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν στις 165.110, ενώ οι αποχωρήσεις σε 137.270. Προκύπτει δηλαδή αύξηση της μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα κατά 27.840 θέσεις εργασίας.

Όσον αφορά σε ειδικότητες, οι περισσότερες προσλήψεις έγιναν σε «υπαλλήλους γραφείου», με 5,4 χιλιάδες «καθαρές» θέσεις εργασίας, ακολουθούν οι «ανειδίκευτοι εργάτες, με 2,8 χιλιάδες και οι σερβιτόροι με 2,2 χιλιάδες.

Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου πανηγύρισε την αύξηση των προσλήψεων, συνδέοντας τα στοιχεία με την αύξηση του κατώτατου μισθού, γεγονός που «διαψεύδει την κινδυνολογία ότι αυτή θα επέφερε αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά εργασίας. Αντιθέτως, επιβεβαιώνει τη θέση της Κυβέρνησης ότι η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, πέρα από μοχλό κοινωνικής δικαιοσύνης, συνιστά και αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο θα ενισχύσει την αύξηση της απασχόλησης».