Τι δήλωσε η "Σέρσεϊ Λάνιστερ" για την επίσκεψή της στη Μόρια

ΒΡΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε η «Σέρσεϊ Λάνιστερ» των «Game of Thrones», η διάσημη ηθοποιός, Λένα Χέντεϊ. Η κ. Χέντεϊ, καλεσμένη της οργάνωσης International Rescue Committee (IRC), επισκέφθηκε το ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του δήμου Λέσβου στον Καρά Τεπέ και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας και συναντήθηκε με αιτούντες άσυλο που ζουν στο νησί.

Στο κέντρο της Μόριας επισκέφθηκε την πτέρυγα των ανηλίκων, ενώ στο ανοιχτό κέντρο του δήμου ξεναγήθηκε στους χώρους του και συνομίλησε με οικογένειες προσφύγων που διαμένουν σε αυτόν.

«Ράγισε η καρδιά μου από τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια. Το πάθος και το συνεχές ενδιαφέρον μου νομίζω ότι προέρχεται από το γεγονός ότι είμαι μητέρα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι υπάρχουν παιδιά τα οποία μεγαλώνουν σε τόσο άθλιες συνθήκες όπως αυτές που επικρατούν στη Μόρια» δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Καθημερινή".«Πιστέψτε με οι συνθήκες στο στρατόπεδο είναι αδιανόητα απάνθρωπες. Δεν μπορεί να χωρέσει ο νους μου το πως μπορεί να ήταν η ζωή στη Μόρια όταν στο παρελθόν φιλοξενούσε 9.000 πρόσφυγες. Υπάρχει υπεπληθυσμός. Δεν υπάρχουν στοιχειώδης συνθήκες υγιεινής. Η περιοχή μυρίζει άσχημα κι αυτό συμβαίνει γιατί μέσα στο στρατόπεδο υπάρχουν παντού ακαθαρσίες. Η ουρά για το συσσίτιο, ωστόσο, είναι το πιο απάνθρωπο και σοκαριστικό πράγμα που είδα. Οδηγεί στην απόλυτη ταπείνωση τους εξαθλιωμένους αυτούς ανθρώπους. Οι πρόσφυγες περιμένουν όρθιοι στην ουρά για το πρωινό τους έως και τέσσερις ώρες και αμέσως μετά επιστρέφουν στην ίδια ουρά για το μεσημεριανό. Οι συνθήκες είναι τόσο φρικτές και οι εκρήξεις βίας τόσο συχνές, που αρκετοί προτιμούν να μην μπουν σε αυτή την διαδικασία. Προτιμούν να πεινάσουν».Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, σημείωσε: «Δεν κατάφερα να συναντηθώ με τις γυναίκες της Μόριας αλλά άκουσα τις τρομερές ιστορίες τους από άλλους Οι γυναίκες στη Μόρια βρίσκοναι καθημερινά αντιμέτωπες με βία, σεξουαλικές επιθέσεις και εκφοβισμό. Φοβούνται να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες τα βράδια γιατί δεν υπάρχει φωτισμός. Οι γυναίκες, σωματικά ασθενέστερες, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τέτοια περιστατικά γι' αυτό η βία είναι πλέον η καθημερινότητά τους. Τι τραγική πραγματικότητα! Γυναίκες και μητέρες να έχουν αντιμετωπίσει την φρίκη του πολέμου και να στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν να εγκλωβίζονται στην φρίκη της Μόριας».

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν μπορεί να της κάνει μια ερώτηση σχετικά με το Game of Thrones απάντησε αφοπλιστικά "γιατί όχι, άλλωστε παρουσιάζει ένα σύμπαν που μοιράζεται με την Μόρια τα ίδια σκληρά χαρακτηριστικά.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Διαβάστε επίσης