Βόρεια Μακεδονία: Αλλάζουν όνομα Βουλή, υπουργεία, Στρατός και συνολικά 136 θεσμικά όργανα

Αλλαγή ονόματος σε 136 θεσμικά όργανα και ιδρύματα υπέδειξε το υπουργικό συμβούλιο στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και ελέγχους αν έχουν γίνει τα όσα αναφέρει η συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτό σημαίνει πως αλλάζουν άμεσα από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία τις δημόσιες πινακίδες στις εισόδους όπου αυτά στεγάζονται, σε ότι αφορά το όνομα του κράτους, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ανέφερε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Επίσης σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το υπουργικό συμβούλιο στη Βόρεια Μακεδονία ζήτησε από όλους τους θεσμούς να ελέγξουν αν έχει συντελεστεί η αλλαγή όλων των ψηφιακών στοιχείων όπως λογότυπα, μνημόνια, ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ιστοσελίδες, ΜΜΕ κλπ.

Έτσι ύστερα από αυτή την απόφαση οι φορείς, τα θεσμικά όργανα και τα ιδρύματα τα οποία χρηματοδοτούνται από τον κρατικό Προϋπολογισμό, υποχρεούνται να αλλάξουν την ονομασία τους από Μακεδόνία σε Βόρεια Μακεδονία.

Και όπου αναφέρεται πως αποτελούν όργανα της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας», πρέπει αυτό να μετατραπεί σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Για παράδειγμα η Βουλή της χώρας που σήμερα αποκαλείται «Βουλή της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», μετονομάζεται πλέον σε «Βουλή της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».

Αλλάζει όνομα η κυβέρνηση, τα υπουργεία ακόμη και ο… στρατός!

Το ίδιο ισχύει και για την κυβέρνηση, την προεδρεία της Δημοκρατίας στη Βόρεια Μακεδονία καθώς και για τα υπουργεία. Έτσι για θα αναφέρονται ως «κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας», «υπουργείο… της Βόρειας Μακεδονίας», «Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας».

Ακόμη αλλάζει η ονομασία και σε ιδρύματα στα οποία σήμερα υπάρχει ο προσδιορισμός “¨μακεδονικό”. Για παράδειγμα το “Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων” θα λέγεται πλέον “Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων”, ενώ η “Μακεδονική Ραδιοτηλεόραση” θα ονομάζεται “Εθνική Ραδιοτηλεόραση”.

Ο υπουργός Εξωτερικών στη Βόρεια Μακεδονία, Νίκολα Ντιμιτρόφ, τόνισε πως οι θεσμοί της χώρας θα πρέπει να αλλάξουν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα τς επωνυμίες τους στο πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Τι ενδέχεται να παραμείνει “Μακεδονικό”

«Σε αυτή την περίπτωση το επίσημο όνομα, για παράδειγμα, του στρατού θα πρέπει να είναι Στρατός της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, επειδή αυτό είναι τώρα το συνταγματικό όνομα της χώρας, αλλά, για παράδειγμα, στην περίπτωση του Μακεδονικού Λαϊκού Θεάτρου, έχουμε ένα εθνοτικό στοιχείο και πιθανότατα θα μείνει Μακεδονικό Λαϊκό Θέατρο», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Αναφορικά με την «Μακεδονική Ακαδημία Επιστημών και Τεχνών» ( MANU) ο Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι αυτή αποτελεί κρατικό ίδρυμα αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει κάποια ιδιαιτερότητα, και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί, όπως είπε, μία καλή λύση.

Ο κ. Ντιμιτρόφ σημείωσε ακόμη πως αυτό που έκανε το υπουργείο Εξωτερικών στη Βόρεια Μακεδονία με τις ρηματικές διακοινώσεις που επέδωσε προς τον ΟΗΕ, τους διεθνείς οργανισμούς και όλες τις χώρες του κόσμου για την αλλαγή του ονόματος, ουσιαστικά τώρα γίνεται και σε σχέση με τους κρατικούς θεσμούς, επειδή, όπως είπε, είναι σημαντικό να υπάρχει ενιαία πρακτική βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι αντιδράσεις πάντως δεν λείπουν καθώς το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για τις μετονομασίες θεσμών και ιδρυμάτων ως «επαίσχυντη πράξη», με την οποία, όπως σημείωσε «αλλοιώνεται και στην ουσία διαγράφεται η μακεδονική εθνική ταυτότητα».

Διαβάστε επίσης