Ευθύμιος Λέκκας: Η κακοκαιρία στα Χανιά έμοιαζε με το τσουνάμι της Ινδονησίας

Για «πρωτόγνωρο φαινόμενο» έκανε λόγο o καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ

Για ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο, μίας τόσο έντονης βροχής σε περιορισμένο χώρο, ικανό να συγκριθεί με το τσουνάμι που εξελίχθηκε στην Ινδονησία, από μία μεγάλη κατολίσθηση, μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας, αναφορικά με την κακοκαιρία που έπληξε τα Χανιά.

«Αν δεν ηρεμήσουν τα φαινόμενα δεν θα μπορέσουν να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις στα σημεία, που υπέστησαν κατολισθήσεις από την έντονη βροχόπτωση, τόνισε  ο καθηγητής Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε συνάντηση που είχε χθες το πρωί, στην Περιφερειακή ενότητα Χανίων, παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης και του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων.

«Από την αυτοψία που έκανα προέκυψαν ενδιαφέροντα θέματα, πρωτόγνωρα δεδομένα τα οποία μας βάζουν σε προβληματισμό. Δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με μία καταστροφή η οποία εξελίχθηκε κάτω από ορισμένες συνθήκες υδρομετεωρολογικές και γεωλογικές αλλά μία καταστροφή η οποία ενδεχομένως να περιέχει και την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο. Είναι πρώτη φορά που βλέπουμε τα δεδομένα αυτά της κλιματικής αλλαγή σε ένα τέτοιο περιορισμένο χώρο» ανέφερε ο κ. Λέκκας.

Υπάρχει κίνδυνος νέων κατολισθήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, «τα εδάφη είναι πολύ σαθρά με αποτέλεσμα ανά πάσα στιγμή εμπεριέχεται ο κίνδυνος να δρομολογηθούν νέες κατολισθήσεις. Ο εμποτισμός του νερού στα πετρώματα είναι τέτοιος που με το παραμικρό μπορεί να αρχίσουν να αποκτούν την μορφή ροής, μιας κατολίσθησης δηλαδή σε πολύ υδαρά πετρώματα που έχουν μεγάλη ταχύτητα και τα οποία είναι πολύ δύσκολο να συγκροτηθούν».

Τι έργα θα πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής

Ο κ. Λέκκας υπογράμμισε ότι «πρώτα, απ’ όλα, πρέπει να ηρεμήσουν τα φαινόμενα για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.Οι καινούριες παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα πρέπει να είναι τέτοιες ούτος ώστε να ενσωματώνουν τα νέα δεδομένα τα οποία υπάρχουν, για την αύξηση του μεγέθους, της έντασης όλων αυτών των φαινομένων.Θα πρέπει να δούμε τα έργα αποκατάστασης με μία νέα οπτική, την οπτική που εμπεριέχει την κλιματική αλλαγή. Τα έργα να είναι έξυπνα που να συμβαδίζουν με τις εξελισσόμενες φυσικές διαδικασίες».

Σταύρος Αρναουτάκης: Θα ζητήσουμε χρηματοδότηση 130.000.000 ευρώ από την Ευρώπη

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, μίλησε για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων, ώστε να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες. «Ο κρατικός μηχανισμός ενήργησε πολύ γρήγορα και μέσα σε πέντε ημέρες, η Περιφέρεια Κρήτης, έλαβε χρήματα για να ξεκινήσουν τα πρώτα έργα, ωστόσο επειδή χρειάζονται περισσότερα, έχουμε ετοιμάσει φάκελο, ο οποίος θα σταλεί στην Ευρώπη για να ζητήσουμε επιπλέον χρηματοδότηση της τάξης των 130.000.000 ευρώ. Παράλληλα, θα γίνουν προσλήψεις με συμβάσεις από το Υπουργείο, για επιπλέον 30 μηχανικούς, οι οποίοι θα βοηθήσουν στις μελέτες και στα έργα. Ήδη οι δέκα μηχανικοί του Υπουργείου είναι στην Κρήτη και εργάζονται για να ετοιμαστούν οι πρώτες μελέτες. Αναφορικά με την γέφυρα του Πλατανιά, είμαστε σε θέση να κάνουμε τα πάντα για να είναι έτοιμη πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος».

Αποστόλης Βουλγαράκης: Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Αποστόλης Βουλγαράκης, ανέφερε ότι όλα τα συνεργεία εργάζονται σκληρά για να αποκατασταθούν οι δρόμοι στα χωριά και να είναι ασφαλείς. «Έχουμε βάλει προτεραιότητες και έχουμε ιεραρχήσει τα έργα, όλα θα γίνουν απλά ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή καθώς δεν γίνεται να χτίσουμε δρόμους και γέφυρες σε μία ημέρα. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε και κατανοούμε απόλυτα την ανησυχία των ανθρώπων. Έχουν ξεκινήσει ήδη οι αποκαταστάσεις και έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ και δύσκολο έργο».

Πηγή: flashnews.gr 

Διαβάστε επίσης