Κόντρα υπουργείου Υγείας - Άδωνι για τους ανασφάλιστους

Κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, Άδωνι Γεωργιάδη σχετικά με την πρόσβαση ή μη των ανασφάλιστων στην Υγεία.

Αρχικά, ο κ. Γεωργιάδης σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό, News247, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ψεύδονται όταν λένε ότι επί υπουργίας του οι ανασφάλιστοι δεν είχαν πρόσβαση στην υγεία. Το μόνο που έκανε η σημερινή κυβέρνηση είναι ότι έδωσε στους λαθρομετανάστες πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας», ενώ αναφέρθηκε και στο εισιτήριο των πέντε ευρώ στα νοσοκομεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το 5 ευρω δεν είναι δικό μου, δεν είχα καμία εμπλοκή. Ήταν εισιτήριο εισόδου που είχε θεσπίσει η Γιαννάκου και έγινε 5 ευρώ επί Λοβέρδου. Εγώ το παρέλαβα, υπήρχε πριν πάω στο υπουργείο. Αν με ρωτάτε αν καλώς καταργήθηκε σας απαντώ πολύ κακώς καταργήθηκε. Και κακώς οικονομικά και κακώς επί της ουσίας. Κακώς οικονομικά διότι το 5ευρω από το οποίο εξαιρούντο οι χρονίως πάσχοντες , οι ευρισκόμενοι κάτω από το όριο της φτώχιας, οι ανασφάλιστοι και γενικά οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, αφορούσε όσους κάνανε χρήση των υπηρεσιών υγείας , των εξωτερικών ιατρείων και των κέντρων υγείας μία με δύο φορές το χρόνο».

Ολομέτωπη επίθεση από το υπουργείο Υγείας σε Γεωργιάδη

Μετά τις δηλώσεις Γεωργιάδη, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε το απόγευμα της Δευτέρας ανακοίνωση, στην οποία εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση στον αντιπρόεδρο της ΝΔ.

Ολόκληρη η ανακοίνωση-απάντηση του υπουργείου:

“Είναι απολύτως ψευδείς και προσβάλλουν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι ισχυρισμοί του κ. Γεωργιάδη ότι επί υπουργίας του είχε νομοθετηθεί η δωρεάν πρόσβασή των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ. Το μόνο που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ- και αυτό έπειτα από τη διεθνή κατακραυγή της χώρας μας και υπό την πίεση της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας- ήταν να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) η οποία υποτίθεται ότι θα αντιμετώπιζε τον αποκλεισμό. Επρόκειτο για μια προσχηματική κίνηση καθώς, όπως αποδείχθηκε και στην πράξη:

α) για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν επαρκούσε μια απλή ΚΥΑ αλλά χρειαζόταν ισχυρή νομοθετική εξουσιοδότηση, έπρεπε να γίνει Νόμος. Αυτό η τότε κυβέρνηση το γνώριζε πολύ καλά. Μάλιστα, όπως κατέγραφε αυτή την περίοδο ο Τύπος (επισυνάπτεται έρευνα της εφημερίδας «Τα Νέα»), η ΚΥΑ δεν εφαρμοζόταν στη πλειονότητα των περιπτώσεων καθώς οι υπάλληλοι στα λογιστήρια των νοσοκομείων είτε αγνοούσαν εντελώς την ύπαρξή της είτε λόγω του νομοθετικού κενού δεν ήξεραν πώς να χειριστούν την κατάσταση.

β)ακόμα όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις που γινόταν προσπάθεια εφαρμογής της ΚΥΑ, οι ανασφάλιστοι έπρεπε να περάσουν από τριμελή επιτροπή των νοσοκομείων προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί το αίτημά τους ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν χρονοβόρες (πχ. 4 μήνες για την έγκριση στεφανιογραφίας) με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να καλύψουν το κόστος των εξετάσεων και των φαρμάκων με δικά τους έξοδα ή να καταφύγουν στις αυτοοργανωμένες δομές ή σε δομές των ΜΚΟ, που είχαν σηκώσει το βάρος αυτού του υγειονομικού αποκλεισμού.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το νόμο 4368/2016 διασφάλισε την καθολική, άμεση και χωρίς προϋποθέσεις υγειονομική πρόσβαση όλων των ανασφάλιστων ανθρώπων που ζουν στη χώρα. Χωρίς να περνούν από καμία επιτροπή, χωρίς να πρέπει να προσκομίσουν απολύτως κανένα έγγραφο, χωρίς να πληρώνουν το εισιτήριο των 5€, εδώ και 3 χρόνια, όλοι οι πολίτες μόνο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ έχουν ισότιμη πρόσβαση στη νοσηλεία, στις εργαστηριακές εξετάσεις, στις χειρουργικές επεμβάσεις, σε εξειδικευμένες και ακριβές θεραπείες, σε όλες ανεξαιρέτως τις υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Επιπλέον η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε οφειλές ύψους 28 εκ. ευρώ στις ΔΟΥ που είχαν προκύψει από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και «πάγωσε» επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις ΔΟΥ.

Όσον αφορά την κατάργηση του εισιτηρίου των 5€ που διαφωνεί ο κ. Γεωργιάδης: ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι καταργείται το «χαράτσι» στα νοσοκομεία προκειμένου να δοθεί το σήμα ότι αυτή η κυβέρνηση θα 0υποστηρίξει με όλες της τις δυνάμεις- όπως και έγινε στα χρόνια που ακολούθησαν- την δωρεάν, ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων στο ΕΣΥ, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, εργασίας, ασφάλισης, υπηκοότητας κλπ. Αυτό, άλλωστε είναι και το ζητούμενο για ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τις υγειονομικές ανισότητες”.

Η απάντηση Άδωνι στο υπουργείο

Και την Τρίτη ήρθε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας επί κυβερνήσεως Σαμαρά με γραπτή του δήλωση να αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του περί μη πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι πέρα για πέρα εξοργιστικές».

«Ο κ. Ξανθός είτε έχει ασθενή μνήμη είτε ακολουθεί πιστά τον κ. Αλέξη Τσίπρα στον ολισθηρό δρόμο της παραπληροφόρησης και της λάσπης», συμπληρώνει.

Αυτή είναι γραπτή δήλωση Γεωργιάδη:

“Η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθού αλλά και οι πρόσφατες δηλώσεις του περί μη πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας 2,5 εκατ. ανασφάλιστων συμπολιτών μας, επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, είναι πέρα για πέρα εξοργιστικές. Ο κ. Ξανθός είτε έχει ασθενή μνήμη είτε ακολουθεί πιστά τον κ. Αλέξη Τσίπρα στον ολισθηρό δρόμο της παραπληροφόρησης και της λάσπης.

Επειδή “η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως”, υπενθυμίζω στον κ. Ξανθό ότι ήταν επί της δικής μου θητείας μου στο Υπουργείο Υγείας, την περίοδο 2013-2014, όταν θεσπίστηκε ο Νόμος 4238 / 2014, 17/02/2014 για τη δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

Πρώτον, στους ισχυρισμούς του κ. Ξανθού ότι «για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων δεν επαρκούσε μια απλή ΚΥΑ, αλλά χρειαζόταν ισχυρή νομοθετική εξουσιοδότηση», απαντώ:

-«Με την έκδοση του Νόμου 4238 / 2014, 17/02/2014, «Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.), αλλαγή σκοπού Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και λοιπές διατάξεις», που ψηφίστηκε στη Βουλή, συνιστάται Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) το κράτος μεριμνά και εγγυάται την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, πρόληψης, διάγνωσης, θεραπείας, προαγωγής και φροντίδας υγείας στο σύνολο των πολιτών, οι οποίες είναι αναγκαίες και ικανές να διασφαλίσουν την υγεία τους και να προωθήσουν την κοινωνική ευημερία. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική, επαγγελματική, ασφαλιστική του κατάσταση και τον τόπο κατοικίας του, μέσα από ένα καθολικό, ενιαίο και αποκεντρωμένο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.)».

-«Μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, αρ. Υ4α/ΓΠ/οικ.48985, 03/06/2014, «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών», καθίστανται ως δικαιούχοι δωρεάν νοσοκομειακής περίθαλψης (πολυήμερης ή βραχείας) οι α) ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες ή πολίτες ελληνικής καταγωγής (ομογενείς, κάτοχοι δελτίου ταυτότητας ομογενούς) ή υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα, καθώς και β) ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειάς τους».

-«Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, αρ. Γ.Π./ΟΙΚ. 56432, 28/06/2014, «Καθορισμός προϋποθέσεων, κριτηρίων και διαδικασιών πρόσβασης στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης ανασφαλίστων και οικονομικά αδυνάτων πολιτών», δικαίωμα στη δωρεάν φαρμακευτική φροντίδα έχουν οι ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες, οι νομίμως διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια ομογενείς, οι υπήκοοι κρατών−μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι υπήκοοι τρίτων χωρών, νόμιμα και μόνιμα διαμένοντες στην Ελλάδα, οι οποίοι στερούνται των προϋποθέσεων έκδοσης βιβλιαρίου ανασφαλίστου και δεν είναι ασφαλισμένοι σε κανένα δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα και οι ασφαλισμένοι που έχουν απωλέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα λόγω οφειλών στα οικεία Ασφαλιστικά Ταμεία, όπως επίσης και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας τους».

Δεύτερον, αναφορικά με το ότι «οι ανασφάλιστοι έπρεπε να περάσουν από τριμελή επιτροπή των νοσοκομείων προκειμένου να εγκριθεί ή να απορριφθεί το αίτημά τους, ενώ οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν χρονοβόρες», επισημαίνω ότι δεν υπήρχε καμία χρονοτριβή στην τριμελή επιτροπή και ουδέποτε απορρίφθηκε κανένα αίτημα.

Στο ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διέγραψε οφειλές ύψους 28 εκατ. ευρώ στις Δ.Ο.Υ. που είχαν προκύψει από νοσηλεία ανασφάλιστων ασθενών την περίοδο διακυβέρνησης της ΝΔ και “πάγωσε” επιπλέον χρέη ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ που είχαν βεβαιωθεί και δεν μεταφέρθηκαν στις Δ.Ο.Υ.», υπογραμμίζω ότι ψευδώς αναφέρεται κάτι τέτοιο, καθώς επί κυβερνήσεως Ν.Δ. δεν καταλογίστηκε κανένα ποσό για ανασφάλιστους σε Δ.Ο.Υ..

Τρίτον, όσον αφορά τα περί καταργήσεως του εισιτηρίου των 5 ευρώ, τονίζω ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατάργησε το 5εύρω που κόστιζε στον ελληνικό λαό 28 εκατομμύρια ευρώ και τον φόρτωσε μέσω της αύξησης στην εισφορά του ΕΦΚΑ με 700 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, διέλυσε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με αποτέλεσμα οι Έλληνες πολίτες να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για ένα απλό ραντεβού με γιατρό της επιλογής τους, ενώ -μετά από δεκαετίες- επανεμφανίστηκαν τα ράντζα στα νοσοκομεία.

Συνιστώ να είστε πιο προσεκτικός, κ. Υπουργέ, γιατί όσο και αν εσείς αμφισβητείτε το έργο της κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου, “scripta manent””.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ