Εργατικό Κέντρο Πάτρας: Καταγγελίες για εργοδοτικές αυθαιρεσίες με φόντο την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πληθαίνουν καθημερινά οι καταγγελίες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, σύμφωνα με τη Διοίκηση του, που αφορούν σε συμπεριφορές εργοδοτών μετά την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού.

Μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για εργοδοτικές αυθαιρεσίες, αναλυτικά:

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι καταγγελίες εργαζομένων στο ΕΚΠ για εργοδοτικές αυθαιρεσίες σε μια σειρά χώρους δουλειάς ή και ολόκληρους κλάδους. Αυξήθηκαν τα φαινόμενα απληρωσιάς, εξοντωτικών ωραρίων χωρίς διάλλειμα, κομμένα ρεπό, βλαπτικές μεταβολές συμβάσεων και η λίστα δεν έχει τέλος…

Έχει ξεσαλώσει στην Πάτρα η εργοδοσία με τη «επιστροφή στην κανονικότητα» και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που ωφελεί όλους όπως μας λένε... Και πώς να μην το κάνει άλλωστε; Αφού διατηρείται ενεργό όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, όλοι οι μνημονιακοί νόμοι. Ακόμη και η αύξηση του κατώτατου μισθού που κάποιοι πανηγυρίζουν ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων.

Δεν γίνεται να μιλάμε σήμερα για «αποκατάσταση των αδικιών» και να διατηρείται στο ακέραιο ο Νόμος Βρούτση – Αχτσιόγλου που ουσιαστικά καταργεί κάθε διαδικασία συλλογικής διαπραγμάτευσης, βάζει εμπόδια στην υπογραφή ΣΣΕ. Δεν αποκαθιστάς τις αδικίες όταν η όποια αύξηση κάθε φορά, θα δίνεται με βάσει τις ανάγκες της εργοδοσίας, την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, με βάσει την κερδοφορία τους και όχι με βάσει τις ανάγκες των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι αν αύριο η όποια κυβέρνηση κρίνει ότι η οικονομία δεν πάει καλά μπορεί να μας ζητήσουν όπως το έκαναν και στο παρελθόν, να μειωθούν πάλι οι μισθοί και τα μεροκάματα.

Στην πόλη μας που η ανεργία χτυπάει κόκκινο, που το καθεστώς των ελαστικών εργασιακών σχέσεων έχει γίνει νόμος, με βάση επίσημα στοιχεία, πάνω από ένας στους πέντε εργαζόμενους και κυρίως οι νέοι εργαζόμενοι, το πιο παραγωγικό κομμάτι, δουλεύει με ελαστικές μορφές απασχόλησης, με αποτέλεσμα να μην παίρνουν ούτε καν τον κατώτατο μισθό.

Κανείς εργαζόμενος να μην συμβιβαστεί με τη αυτή την κατάσταση.

Το επόμενο διάστημα, όλοι οι εργάτες και οι εργάτριες μπορούμε και πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των διεκδικήσεων, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των εργοδοτών.  Σ' αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας μας για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης, για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους. Να δυναμώσει ο αγώνας για την υλοποίηση από τους εργοδότες της αύξησης του κατώτατου μισθού. Στην τελική αν δεν υπήρχαν αγώνες τα προηγούμενα χρόνια από τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, δεν θα υπήρχε ούτε αυτή η αύξηση.

Δεν θα αφήσουμε τον καθορισμό των δικαιωμάτων μας στα χέρια των εργοδοτών και των κυβερνήσεών τους. Καλούμε όλα τα σωματεία, τους εργαζόμενους, αξιοποιώντας και την κατάσταση που υπάρχει στους κλάδους τους και τους χώρους δουλειάς, να δώσουν απάντηση στην κοροϊδία και την προπαγάνδα της κυβέρνησης, να δώσουν με κάθε μορφή τον αγώνα ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απολύσεις και την απληρωσιά. Να οργανώσουν αποφασιστικά τον αγώνα για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, κατάργηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, κατάργηση του Νόμου Βρούτση – Αχτσιόγλου, κανείς να μην αμείβεται με κάτω από 751 ευρώ.

 

Διαβάστε επίσης