Στη μάχη κατά του καρκίνου και στην ανακάλυψη νέων τρόπων για την ταχύτερη αποκατάσταση των τραυμάτων μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες η μελέτη γύρω από το DNA του λευκού καρχαρία.
Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του Carcharodon carcharias αποκάλυψε το τεράστιο μέγεθος του, το οποίο είναι περίπου μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το ανθρώπινο γονιδίωμα.
Διαθέτει επίσης μια πληθώρα γενετικών μεταλλάξεων, οι οποίες πιθανώς εξηγούν την μεγάλη εξελικτική επιτυχία και την μακροζωία του σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι επιστήμονες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Πορτογαλία, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), ανακοίνωσαν ότι ορισμένες μεταλλάξεις στο DNA του καρχαρία τού επιτρέπουν να κάνει εκπληκτικά γρήγορη αποκατάσταση των τραυμάτων του χάρη στην άμεση πήξη του αίματος του. Προστατεύεται επίσης από τον καρκίνο χάρη στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών στο DNA του.
Αντίθετα με ό,τι θα περίμενε κανείς, τα πολύ μεγαλόσωμα ζώα δεν παθαίνουν καρκίνο συχνότερα από τους ανθρώπους (παρόλο που υφίστανται περισσότερες μεταλλάξεις), επειδή έχουν αναπτύξει στην πορεία της εξέλιξης ανώτερες αμυντικές και αντικαρκινικές ικανότητες, κάτι που διαπιστώνεται ιδιαίτερα στο μεγάλο λευκό καρχαρία.
Οι καρχαρίες υπάρχουν στη Γη εδώ και πάνω από 400 εκατομμύρια χρόνια, περισσότερα από σχεδόν κάθε άλλο σπονδυλωτό ζώο (ο σύγχρονος άνθρωπος εμφανίσθηκε πριν περίπου 300.000 χρόνια).
Ο σημερινός λευκός καρχαρίας, που έχει πίσω του ως είδος μια εξελικτική ιστορία τουλάχιστον 16 εκατομμυρίων ετών, μπορεί να φθάσει σε μήκος τα έξι μέτρα και σε βάρος του 3,2 τόνους, ενώ βουτάει σε βάθος έως 1.200 μέτρων για να βρει τη λεία του.
Πηγή: newsbeast.gr