Ποιοι θα υποβάλλουν φέτος φορολογική δήλωση

Τι ισχύει για τα εισοδήματα ανηλίκων, όσους έχουν κάνει έναρξη εργασιών, τους κατοίκους εξωτερικού, τους κληρονόμους

Το ετήσιο ραντεβού με την Εφορία πλησιάζει για πάνω από 8,5 εκατ. φορολογούμενους. Στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων τρέχουν όλες τις διαδικασίες προκειμένου η ηλεκτρονική πύλη του Taxisnet να ανοίξει μέχρι τις 20 Μαρτίου.

Τα νέα έντυπα είναι έτοιμα, οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι έχουν εκδοθεί και σε εκκρεμότητα βρίσκονται  η έκδοση του φυλλαδίου με τις οδηγίες συμπλήρωσης της φορολογικής δήλωση κωδικό προς κωδικό, τα στοιχεία από τους εργοδότες και τον ΕΦΚΑ για τις αποδοχές μισθωτών και συνταξιούχων το 2018 (η προθεσμία για την ηλεκτρονική αποστολή στο Taxinset λήγει στις 28 Φεβρουαρίου) και τα στοιχεία από τις τράπεζες για τους τόκους των καταθέσεων και τα δάνεια. Μόλις περαστούν και προσυμπληρωθούν στις φορολογικές δηλώσεις των υπόχρεων τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρατούμενους φόρους καθώς και για τους τόκους και τα δάνεια θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή. Οι φορολογούμενοι θα έχουν προθεσμία σχεδόν 3,5 μηνών για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη δήλωσή της. Το έντυπο Ε1 υποβάλλουν υποχρεωτικά:

Κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει την κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.
Οι φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν κάνει έναρξη εργασιών ατομικής επιχείρησης, υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε κάθε περίπτωση.
Οι κάτοικοι εξωτερικού είναι υπόχρεοι για υποβολή δήλωσης μόνο όταν αποκτούν πραγματικό εισόδημα φορολογούμενο με οποιονδήποτε τρόπο (π.χ. βάσει κλίμακας ή αυτοτελώς) ή απαλλασσόμενο από πηγές Ελλάδος.
Ο γονέας ή το μέρος συμφώνου που ασκεί τη γονική μέριμνα για τα εισοδήματα των ανήλικων τέκνων, με την επιφύλαξη των οριζομένων στην παρ 4 του άρθρου 11 του ΚΦΕ.
Ο κηδεμόνας ή ο προσωρινός διαχειριστής ή ο σύνδικος πτώχευσης ή ο μεσεγγυούχος ή ο δικαστικός εκκαθαριστής για περιπτώσεις σχολάζουσας κληρονομιάς ή επιδικίας ή πτώχευσης ή μεσεγγύησης, ή δικαστικός εκκαθάρισης κληρονομιάς, αντίστοιχα.
Ο επίτροπος ή ο κηδεμόνας ή ο δικαστικός συμπαραστάτης, στις περιπτώσεις, αντίστοιχα, ανηλίκων ή αυτών που έχουν υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Οι κληρονόμοι του φορολογουμένου για το συνολικό εισόδημά του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης