Στο εδώλιο οι «12» για το δημοψήφισμα στην Καταλονία

Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη πολιτική συγκυρία για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκινά σήμερα η δίκη 12 Καταλανών πολιτικών με την κατηγορία της κατάλυσης του ισπανικού κράτους, για τον ρόλο τους στη διεξαγωγή του απαγορευμένου δημοψηφίσματος και της διαδικασίας για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

Βασικός κατηγορούμενος είναι ο αντιπρόεδρος της τοπικής Γκοβέρν και ηγέτης της Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς της Καταλονίας (ERC) Οριόλ Τζουνκέρας. Πρώην αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης, ο 49χρονος πανεπιστημιακός είναι προφυλακισμένος από το Νοέμβριο του 2017 και αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 25 ετών.

Στη φυλακή για 17 χρόνια κινδυνεύει να παραμείνει η 63χρονη Κάρμε Φορκαντέλ, πρώην πρόεδρος του τοπικού κοινοβουλίου που ανέγνωσε τη διακήρυξη ανεξαρτησίας στις 27 Οκτωβρίου του 2017.

Κατηγορούμενοι είναι ακόμα οι πολιτικοί ακτιβιστές Τζόρντι Κουϊσάρτ και Τζόρντι Σάντσεζ. Επίσης, οι πρώην υπουργοί της καταλανικής κυβέρνησης Τζόρντι Τουρούλ, Ζόζεπ Ρουλ, Ραούλ Ρομέβα, Ντολόρς Μπάσα, Ζοακίμ Φορν, Κάρλες Μουντό, Μεριτσέλ Μποράς και Σάντι Βίλα.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει 11 εβδομάδες, ενώ 500 μάρτυρες αναμένεται να παρελάσουν από την αίθουσα. Η διεξαγωγή της δίκης των κρατουμένων, για πάνω από έναν χρόνο, Καταλανών πολιτικών έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις εντός κι εκτός της Καταλονίας, αλλά επίσης έχει ευαισθητοποιήσει και πολλούς άλλους εκτός της Ισπανίας.

Ο Τζάουμε Φορές Λιοσάτ,  μέλος της ΚΕ του ERC παρουσιάζει την άποψη του για τη δίκη, με αποκλειστική δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπό τον τίτλο «Η καταλανική ανεξαρτησία στο εδώλιο».

«Η καταλανική ανεξαρτησία βρίσκεται από σήμερα στο εδώλιο, καθώς ξεκινά μία από τις πιο πολύκροτες δίκες που έχουν οργανωθεί στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες. Είναι η δίκη των μελών της προηγούμενης κυβέρνησης στην Καταλονία, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρό της Οριόλ Τζουνκέρας, υπουργούς της, την πρώην πρόεδρο του Κοινοβουλίου κι επικεφαλής οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, που όλοι τους ανεξαιρέτως κρατούνται σε φυλακές της Ισπανίας.

Φαντάζει απίθανο ότι τα μέλη μίας εκλεγμένης κυβέρνησης, η οποία εκτελούσε το εκλογικό της πρόγραμμα και της οποίας το μεγαλύτερο έγκλημα θεωρείται πως έστησε κάλπες για να ψηφίσει ελεύθερα ο λαός, κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου αντιμέτωπη με ποινές που ανέρχονται σε πάνω από 300 έτη κάθειρξης.

Είναι φανερό πως η δίκη τούτη συνιστά ένα «πριν» κι ένα «μετά» για την πολιτική σκηνή στην Καταλονία, όπως επίσης και για αυτήν της Ισπανίας, ενώ η έκβασή της προκαλεί το ενδιαφέρον όλων των διεθνών μέσων ενημέρωσης (ήδη, για να την παρακολουθήσουν, έχουν διαπιστευθεί εκατοντάδες δημοσιογράφοι). Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το 80% του πληθυσμού στην Καταλονία τάσσεται κατά της διεξαγωγής της δίκης και υπέρ της αποφυλάκισης των κατηγορουμένων. Παράλληλα, όλοι σχεδόν εκφράζονται υπέρ της έναρξης ενός διαλόγου για την αυτοδιάθεση της Καταλονίας.

Επίσης, εκατοντάδες είναι οι νομομαθείς σε διεθνές επίπεδο που έχουν εκφρασθεί κατά της πολιτικής αυτής δίκης, συμπεριλαμβανομένων και προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης. Ιδιαίτερα υποδηλωτική είναι και η αντίστοιχη θέση που έχουν λάβει μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου και διάφορων άλλων δικαστικών οργάνων στην Ισπανία, που έχουν υπογραμμίσει πόσο νομικά απαράδεκτη είναι τούτη η δίκη. Οι καταπατήσεις των βασικών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, όπως και των διεθνώς αναγνωρισμένων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι ευάριθμες: δικαίωμα στην έκφραση, στη συνάθροιση, στην άσκηση του δικαιώματος της ψήφου, δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή και άλλα πολλά κλπ,κλπ να ακολουθούν γιατί η απαρίθμηση των παραβιάσεων είναι μακρά.

Αρχικά, τα κόμματα που συγκροτούν την κυβέρνηση της Καταλονίας (Γκοβέρν) έχουν καλέσει σε γενική απεργία, μαζύ με τις κυριώτερες καταλανικές οργανώσεις για την 21η Φεβρουαρίου, ενώ μία μεγάλη διαδήλωση έχει προγραμματισθεί για το επόμενο Σάββατο 16 Φεβρουαρίου.

Ο κόσμος στην Καταλονία έχει συναίσθηση πως το δικαστήριο που πρόκειται να κρίνει τους Καταλανούς πολιτικούς πόρρω απέχει από το να θεωρείται αμερόληπτο, πως καμμία σχέση δεν έχει με τη θεωρητική ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Όλοι οι επιλεχθέντες δικαστές της έδρας πρόσκεινται στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡ).

Η παρούσα δίκη δεν είναι μόνον μία κρίση απέναντι στους Καταλανούς πολιτικούς, αλλά είναι επίσης και μία δίκη της δημοκρατίας στην Ισπανία, μία νεαρά σχετικώς και ισχνή δημοκρατία, η οποία ουδέποτε προσπάθησε να λάβει αποστάσεις από τη δικτατορία του Φράνκο. Αναμένονται στην περιοχή οι αντιδράσεις και οι θέσεις που προτίθενται να λάβουν απέναντι στη δίκη αυτή οι διάφορες χώρες της Ευρώπης, ιδίως η στήριξη που θα δώσουν στους πολιτικούς κρατουμένους (όπως ακριβώς πράττουν στην περίπτωση της Τουρκίας), με ρηματικές διακοινώσεις, θεσμικές ανακοινώσεις, ή άλλες δράσεις.  Όλα οδηγούν στο να θεωρείται πως η απόφαση του δικαστηρίου ήδη έχει γραφεί προτού καν αρχίσει η δίκη και πως αυτή θα αποτελέσει τον μοχλό για μία επίθεση στη δημοκρατική κι ειρηνική διαδικασία για την ανεξαρτησία. Και αυτός είναι ο λόγος που καθιστά προβλέψιμη την προσφυγή για τη λύση της υπόθεσης στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που στις οκτώ από τις εννέα προηγούμενες περιπτώσεις είχε καταδικάσει το ισπανικό κράτος για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».