Ποιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδος επενδύουν στη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των επενδυτών για την φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη με 30 προτάσεις να έχουν ήδη κατατεθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η γενική γραμματεία Βιομηχανίας έχει 30 επενδυτικές προτάσεις για βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη με τους επενδυτές να προέρχονται από αρκετές χώρες.

Εκτός από την Ελλάδα επενδυτικές προτάσεις για την βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη έρχονται από Ισραήλ, Καναδά, Σαουδική Αραβία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία και Ρωσία.

Από τις 30 κατατεθειμένες επενδυτικές προτάσεις στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, οι δύο έχουν εγκριθεί ήδη, δύο έχουν απορριφθεί και οι υπόλοιπες 26 βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης.

Το συνολικό ύψος των επενδύσεων υπερβαίνει τα 350 εκατ. ευρώ κάτι που θεωρείται πολύ σημαντικό καθώς θα οδηγήσει στη δημιουργία 1.436 νέων θέσεων εργασίας, γεγονός το οποίο, όπως σχολιάζουν άνθρωποι της αγοράς, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε διεθνές κέντρο παραγωγής και μεταποίησης στην φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη

Από τους 30 φακέλους για άδεια εγκατάστασης μονάδων καλλιέργειας και επεξεργασίας τελικών προϊόντων για φαρμακευτική κάνναβη, που έχουν κατατεθεί στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας, οι δύο πρώτες εγκρίσεις δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο (BIOMECANN AE και BIOPROCANN AE) αντιπροσωπεύοντας συνολικό ύψος επένδυσης 22 εκατ. ευρώ, ενώ οι 2 αιτήσεις που έχουν απορριφθεί ήταν γιατί η μία εταιρεία δεν είναι ενεργή και η άλλη δεν υπέβαλε απαντήσεις σε σχετικό ερωτηματολόγιο.

 Όσον αφορά τους υπόλοιπους 26 φακέλους, οι 12 πρώτοι είχαν κατατεθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018, ενώ στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, έχουν κατατεθεί επιπλέον 14 φάκελοι επενδύσεων με εκτιμώμενο ύψος επένδυσης 159,1 εκατ. ευρώ. Ήδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχουν «ξεχωρίσει» οι 12 πιο «ώριμοι« φάκελοι -για ορισμένους εκ των οποίων έχουν ζητηθεί πρόσθετα δικαιολογητικά- με τους 7 να διαθέτουν βεβαίωση χρήσεων γης.

Σημειώνεται ότι οι 26 φάκελοι αφορούν αθροιστικά εκτάσεις άνω των 1.100 στρεμμάτων, οι έξι αφορούν εγκατάσταση σε περιοχές υποδοχής βιομηχανίας, σε έξι περιπτώσεις δεν έχει κατατεθεί ακόμη το σύνολο των δικαιολογητικών ως προς τις χρήσεις γης, που έχουν ζητηθεί από τις υπηρεσίες, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η συμπλήρωση 16 φακέλων με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, βάσει των προβλεπόμενων διαδικασιών.

«Τα επόμενα χρόνια, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, θα έχουμε μια μεγάλη παραγωγή και από τα δυο είδη, βιομηχανική και φαρμακευτική και θα έχουμε στην ουσία δημιουργήσει μια παράλληλη φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα πάρα πολύ σημαντική», ενώ όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς η φαρμακευτική και βιομηχανική κάνναβη είναι ικανές να φέρουν επενδύσεις που, μέσα στα αμέσως επόμενα χρόνια, μπορούν να αγγίξουν το 1.5 δισ. ευρώ στο σύνολο της χώρας και να δημιουργήσουν περίπου 7.000 θέσεις εργασίας.

Η γεωγραφική κατατομή των επενδυτικών προτάσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Οικονομίας, η γεωγραφική κατανομή των επενδυτικών προτάσεων έχει ως εξής:

Κορινθία: 1 (+ 1 εγκεκριμένη), Θήβα: 7, Κιλκίς: 5, Σέρρες: 1, Αττική: 2, Καστοριά: 3, Σπάρτη: 1, Ηλεία: 1, Μεσολόγγι: 1, Μαγνησία: 1, Χαλκιδική: 1, Φωκίδα: 1 Πρέβεζα:1 και έχει εγκριθεί ένας φάκελος στη Λάρισα.

 

Πηγή: newsit.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ