Αρωμα Ελλάδας στη φετινή 69η Berlinale

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή κινηματογραφικά Φεστιβάλ.

Τετρακόσιες ταινίες απ όλο τον κόσμο θα φιλοξενήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που από τις 7 ως τις 17 Φεβρουαρίου πραγματοποιείται για 69η φορά με πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τη Ζιλιέτ Μπινός.

Από τη φετινή 69η Berlinale δεν θα λείψει όμως η ελληνική σφραγίδα. Στο τμήμα Panorama θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέργκα «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», ενώ στο επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης θα προβληθεί, επίσης σε πρεμιέρα, το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου «΄Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες»

«Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών»

Με την τρίτη του ταινία, ο 41χρονος Σύλλας Τζουμέρκας καταπιάνεται με το είδος του θρίλερ εστιάζοντας σε δυο γυναίκες, μια αστυνομικό και μια εργάτρια σε εργοστάσιο παραγωγής χελιών στη δυτική Ελλάδα. Στην ταινία, που είναι μια παραγωγή της Homemade Films, σε συνεργασία με παραγωγούς από τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Σουηδία πρωταγωνιστούν οι Αγγελική Παπούλια και Γιούλα Μπούνταλη, ενώ το σάουντρακ είναι του Σουηδού Ζαν Πολ Βαλ καθώς και των συνεργατών του σκηνοθέτη, drog_A_tek και του Φοίβου.

«Οταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες»

Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική διάθεση, η ταινία μιλάει για την δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, την σημασία να βλέπει κανείς την ζωή με διαφορετική ματιά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

Η νέα ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του Culinary Cinema της Berlinale, του τμήματος του Φεστιβάλ που προβάλλει ταινίες-«τροφή για σκέψη».

H παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 15.30 (κινηματογράφος Cubix) και Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 22.00 (κινηματογράφος Gropius Bau). H ταινία θα παρουσιαστεί επίσης σε market screenings για τους εκπροσώπους της κινηματογραφικής βιομηχανίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Kέντρο Kινηματογράφου και τη γερμανική εταιρεία διανομής Rise and Shine.

To ντοκιμαντέρ «Όταν ο Βάγκνερ Συνάντησε τις Ντομάτες (When Tomatoes Met Wagner) είναι μια παραγωγή της STEFI&Lynx (Σπύρος Μαυρογένης) και της ΑΝΕΜΟΝ Productions (Ρέα Αποστολίδη και Γιούρι Αβέρωφ), σε συμπαραγωγή με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την Cosmote TV, και με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe - Media της ΕΕ, της 2|35 και της ΕΡΤ. Η ανάπτυξη της ταινίας έγινε στο Docs in Progress 2018 του Διεθνoύς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασε το βραβείου καλύτερου ντοκιμαντέρ, καθώς και στην διεθνή αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, IDFA Forum 2018.

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ