Γρηγόρης Αλεξόπουλος: Σε ετοιμότητα οι φορείς της Αχαΐας - Συνεδρίασε σήμερα το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας

ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

Στο πλαίσιο του συντονισμού των εμπλεκομένων φορέων με την έναρξη της καινούριας χρονιάς συνεδρίασε σήμερα 2 Φεβρουαρίου 2019  το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας δίνοντας έμφαση στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πλήττουν την περιοχή μας το τελευταίο διάστημα και την προστασία από φυσικές καταστροφές.

Το όργανο συνεδρίασε με σκοπό την πρόληψη, το σχεδιασμό, την αντιμετώπιση αλλά και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων από πλημμύρες, χιονοπτώσεις και παγετούς.  Σχεδιασμός έγινε και για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από σεισμικά φαινόμενα όπως προβλέπεται από τις εγκυκλίους της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και τα έγγραφα του ΟΑΣΠ.

Η άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων που έχει καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια είναι πολύ θετικό στοιχείο και το συντονιστικό όργανο που συγκλήθηκε  σήμερα έδωσε έμφαση σε αυτό. Όλα τα μέλη δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

 Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν  όλα τα τακτικά μέλη του οργάνου και αφού ολοκληρώθηκαν οι τοποθετήσεις όλων των παρισταμένων αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού, σεισμών και γενικώς εκτάκτων καταστάσεων κατά το 2019.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Αλεξόπουλος « οι υπηρεσίες μας με συντονισμό και καλή συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς πολιτικής προστασίας βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να μπορούν να διαχειριστούν σε επίπεδο πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτα γεγονότα».

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΠΟΛΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

img_1565.jpg

Λόγω των έντονων και παρατεταμένων καιρικών φαινομένων συνεδρίασε σήμερα Σάββατο 02.02.2019 το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι. Π. Μεσολογγίου (Διοικητήριο). Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε η επικαιροποίηση των δράσεων της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, χιονοπτώσεις και παγετούς. Εξετάστηκε επίσης προληπτικά το επίπεδο ετοιμότητας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την διαχείριση κινδύνων από σεισμούς μετά και την έντονη και συνεχής σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Ζακύνθου.

«Η Αιτωλοακαρνανία έχει πάνω από 700 χείμαρρους και ρέματα γεγονός που αυξάνει την επικινδυνότητα για πλημμυρικά φαινόμενα. Οι παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στις υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο του νομού ενώ το υδραυλικό σύστημα στην περιοχή των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας είναι υπερφορτωμένο» επεσήμανε στην αρχική της τοποθέτηση η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά.

«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον Περιφερειάρχη  κ. Απόστολο Κατσιφάρα και για πρώτη φορά εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Συγκεκριμένα για την Αιτωλοακαρνανία εντάχθηκαν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας προϋπολογισμού 7.000.000 ευρώ και ξεκινούν άμεσα οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή εκτελείται εργολαβία συντήρησης και αποκατάστασης υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων, προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ, καθώς και εργολαβία για την αποκατάσταση αντιπλημμυρικών έργων και καθαρισμών  ρεμάτων Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, ένα έργο που αφορά τις περιοχές που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περσινού χειμώνα. Στο σημείο αυτό να επισημάνω ότι η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη Τεχνικού Δελτίου και έχει υποβάλει πρόταση  για  χρηματοδότηση ολοκληρωμένης μελέτης για την οριοθέτηση ρεμάτων και αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των λιμνών Τριχωνίδας και Λυσιμαχείας. Η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας επίσης, έχει προβεί σε προληπτικούς καθαρισμούς ρεμάτων και χειμάρρων, που έχουν ιστορικό πλημμυρών με το δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς και με μισθωμένα μηχανήματα προκειμένου να μειώσουμε την απειλή για την ζωή και την περιούσια των πολιτών», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης.

Μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων, αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τυχών έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού αλλά και να επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός των μέτρων για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση μιας σεισμικής δραστηριότητας. Τονίστηκε ιδιαίτερα ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αλλά και οι  υπηρεσίες να είναι σε μια διαρκής ετοιμότητα και επικοινωνία μεταξύ τους.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και συμμετείχαν: οι Δήμοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Αστυνομικές Διευθύνσεις  Αιτωλίας και Ακαρνανίας, ο προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο προϊστάμενος  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο υπεύθυνος Μηχανημάτων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και εκπρόσωπος  από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού.

 

 

Διαβάστε επίσης