ΣτΕ: Σήμερα η συνεδρίαση για τα "κομμένα" δώρα των Δημοσίων υπαλλήλων

Αντίστροφη μέτρηση

Αρχίζει σήμερα η αντίστροφη μέτρηση για την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία οι δικαστές θα αποφανθούν για το μείζον θέμα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων.

Το θέμα έφτασε στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, έπειτα από προσφυγή υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης και μία πρώτη θετική απόφαση από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου. Η συνέχεια ήρθε από το ΣΤ' Τμήμα του ΣτΕ πριν από λίγους μήνες, με τη μείζονα σύνθεση να αποφαίνεται ότι οι περικοπές που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012 είναι αντισυνταγματικές. Έτσι, το θέμα οδηγήθηκε για νέα και οριστική πλέον κρίση στην Ολομέλεια με τις δύο πλευρές να ακονίζουν τα νομικά τους όπλα, προσπαθώντας να πείσουν το δικαστήριο για την ορθότητα και τη συνταγματικότητα των επιχειρημάτων τους.

Νομικοί που ασχολούνται με το κρίσιμο για τους δημοσίους υπαλλήλους θέμα βλέπουν ως πιο ισχυρό σενάριο την επανάληψη της θέσης που διατύπωσαν η Ολομέλεια του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, αλλά και η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την υπ' αριθμόν 1277/2018 απόφασή της, κρίνοντας τις περικοπές των δώρων των συνταξιούχων αντισυνταγματικές.

Το ΣτΕ ωστόσο συνεκτιμώντας τους δημοσιονομικούς κινδύνους, είχε χαράξει "κόκκινες γραμμές" στο θέμα της αναδρομικότητας: Αναδρομικά μπορούν να πάρουν μόνο όσοι άσκησαν αγωγές, ενώ όσοι δεν προσέφυγαν δικαιούνται χρήματα από την ημέρα της έκδοσης της απόφασης και εντεύθεν, δηλ. από τη δημοσίευσή της τον Ιούνιο του 2015.

Δεύτερο ενδεχόμενο που όμως, δεν φαίνεται να κερδίζει έδαφος, μεταξύ των νομικών που επιχειρούν να προβλέψουν πού θα το πάει το δικαστήριο είναι μια συνολική αποδοχή των προσφυγών χωρίς ρήτρα μη αναδρομικότητας. Με δύο λόγια, την επιστροφή των δώρων και των επιδομάτων στα επίπεδα του 2012 για όλους, γεγονός όμως, που θα σημαίνει εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών.

Το τρίτο ενδεχόμενο που απεύχονται οι δικηγόροι, δεν είναι άλλο από αυτό της απόρριψης των προσφυγών, με το αιτιολογικό ότι οι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τους εν ενεργεία υπαλλήλους, οι οποίοι ναι μεν έχουν δει τις απολαβές τους να μειώνονται, όχι όμως σε τέτοιο επίπεδο όπως οι απόμαχοι.

Πηγή : Έθνος

 

Διαβάστε επίσης