Πώς να στηρίξετε το παιδί άμεσα σε ένα τραυματικό γεγονός

ολα οσα πρεπει να γνωριζετε

Όταν το παιδί βιώνει ένα τραυματικό γεγονός, μάλλον νιώθει δυστυχία ή φόβο. Το πώς θα ανταποκριθεί εξαρτάται από την ηλικία, αν έχουν ξαναβιώσει κάτι αντίστοιχο και τι υποστήριξη λαμβάνουν από την οικογένεια, τους φίλους και το σχολείο. Επειδή όμως υπάρχει η προσωπικότητα και το ταπεραμέντο του παιδιού, κάθε αντίδραση σε ένα ίδιο συμβάν ποικίλει.

Οι κλασικές ενδείξεις του τραύματος είναι η επίρριψη ευθυνών στο ίδιο, η θυμωμένη ή λυπημένη συμπεριφορά, οι πονοκέφαλοι και στομαχόπονοι, προβλήματα στον ύπνο ή τη συγκέντρωση και αποφεύγει τους ανθρώπους. Μην ξεχνάτε ότι σε κάποια παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί μετά από αρκετό χρονικό διάστημα και όχι αμέσως μετά το γεγονός.

Ποια είναι η πρώτη ανταπόκρισή σας; Πρώτα από όλα, σιγουρευτείτε ότι η σωματική του υγεία είναι καλή. Πρέπει να τρώει σωστά και να ενυδατώνεται. Περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του και δημιουργήστε ένα ασφαλές περιβάλλον για εκείνο. Είναι βασικό να παραμείνετε ήρεμη και ψύχραιμη και να μιλήσετε για αυτά που νιώθετε. Αν μιλάμε για ένα γεγονός, όπως ο θάνατος, πρέπει να αποφασίσετε ως προς το τι θέλετε να γνωρίζει το παιδί. Είναι σημαντικό να προετοιμαστεί και να του το πείτε βήμα βήμα. Αν κάποιος έχει πεθάνει στο νοσοκομείο, μπορείτε να ξεκινήσετε από το ότι πήγε στο νοσοκομείο και οι γιατροί προσπαθούν να τον βοηθήσουν. Σε κάθε βήμα, σιγουρευτείτε ότι το παιδί καταλαβαίνει απολύτως και δεν κάνει δικές του υποθέσεις.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης