Ο Γιώργος Παπανδρέου μιλά θετικά για τις Πρέσπες

Νέο πονοκέφαλο στο Κίνημα Αλλαγής και στη Φώφη Γεννηματά, ενόψει της κύρωσης από τη Βουλή της Συμφωνίας των Πρεσπών προκάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και πρώην πρωθυπουργός υποκύπτοντας στις υπόγειες «πιέσεις» να μιλήσει για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, ένα θέμα που είχε χειριστεί και προσωπικά ως υπουργός Εξωτερικών και πρωθυπουργός. έλυσε την σιωπή του και μίλησε στην Εφημερίδα των Συντακτών με θετικά λόγια για τη συμφωνία. Δεν είναι μυστικό φυσικά πως ο Γ. Παπανδρέου και επιθυμούσε λύση την οποία και προωθούσε και επιπλέον δεν έκρυψε την θετική του άποψη για την συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Αλλωστε, επάνω σε αυτή την άποψη είχε στηριχθεί και μια ανακοίνωση που εξέδωσε η Σοσιαλιστική Διεθνής (της οποίας παραμένει πρόεδρος) τον περασμένο Ιούνιο. Τότε είχε κάνει λόγο για «μια ισορροπημένη συμφωνία» σημειώνοντας πως η συγκυρία αποτελεί πραγματική ευκαιρία.

«..Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή», αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Παρότι ο Γ. Παπανδρέου λέει δημοσίως ότι αντιτίθεται στην εργαλειοποίηση του «μακεδονικού», είναι προφανές ότι αυτό ακριβώς θα συμβεί με την συνέντευξή του από το Μαξίμου: Θα επιχειρηθεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως ώστε να προκαλέσει διαφωνίες και νέα αναταραχή στο Κίνημα Αλλαγής. 

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν είναι βουλευτής. Προΐσταται ενός μικρού κόμματος, του ΚΙΔΗΣΟ. Ωστόσο, η θετική άποψη ενός πρώην πρωθυπουργού με «βαρύ όνομα» στο χώρο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για μια συμφωνία την οποία έχει δηλώσει ότι καταψηφίζει το ΚΙΝΑΛ, συνιστά πρόβλημα για την Χ. Τρικούπη. Μόλις χθες, εξάλλου, η Φώφη Γεννηματά, με συνέντευξή της στην τηλεόραση του Alpha διεμήνυε πως θα υπάρξει ενιαία στάση στις Πρέσπες, αλλιώς θα υπάρξουν επιπτώσεις.

Ειδικά για τον Γιώργο Παπανδρέου η Φώφη Γεννηματά επεσήμανε με έμφαση: «Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Οταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη. Εγώ, πάντως, θα το διαφυλάξω. Ολοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, είναι πράξη» και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».



 

Διαβάστε επίσης