Ένας νεαρός άνδρας συνελήφθη στην Τζόρτζια, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, επειδή επιχείρησε να αγοράσει εκρηκτικές ύλες και έναν εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών με σκοπό να εξαπολύσει επίθεση στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές.
Ο Μπιουνγκ Πακ, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Τζόρτζια, έκανε γνωστή τη σύλληψη του Χασίρ Ταχίμπ, 21 ετών, μετά από έρευνα ενός έτους που διεξήγαγε το FBI. Η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά από πληροφορίες που έλαβε η ομοσπονδιακή αστυνομία από ένα μέλος της τοπικής κοινότητας του Κάμινγκ, που ανέφερε ότι ο ύποπτος είχε "ριζοσπαστικοποιηθεί".
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Ταχίμπ, που κατοικεί στο Κάμινγκ, επιχείρησε να στρατολογήσει τόσο τον πληροφοριοδότη όσο και έναν μυστικό πράκτορα του FBI, για να επιτεθεί στον Λευκό Οίκο και σε άλλους στόχους, στην Ουάσινγκτον, "εξ ονόματος του τζιχάντ".
Αρχικά, ο Ταχίμπ ήθελε να πάει σε εδάφη που ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία ή το Ιράκ για να γίνει "μάρτυρας", δηλαδή να πεθάνει για το τζιχάντ, εξήγησε ο πληροφοριοδότης του FBI. Όμως επειδή έχασε το διαβατήριό του θεώρησε καλύτερο να εξαπολύσει επιθέσεις σε αμερικανικό έδαφος.
Στις 7 Δεκεμβρίου συναντήθηκε με τον μυστικό πράκτορα και του έδειξε ένα σκίτσο της Δυτικής Πτέρυγας του Λευκού Οίκου, όπου βρίσκεται το γραφείο του προέδρου. Τις επόμενες εβδομάδες του είπε τι οπλισμό θα χρειαστεί (ημιαυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και έναν εκτοξευτήρα αντιαρματικών ρουκετών) και του ανέθεσε να τα αγοράσει. Σκοπός του ήταν να εξαπολύσουν οι τρεις μαζί την επίθεση σήμερα 17 Ιανουαρίου.
Οι τρεις πρωταγωνιστές συναντήθηκαν την Τετάρτη σε ένα πάρκινγκ, όπου ο νεαρός παρέλαβε τα όπλα (τα οποία είχαν αχρηστευθεί προηγουμένως) και αμέσως μετά συνελήφθη.
Ο εισαγγελέας διαβεβαίωσε ότι κανένας από τους στόχους του 21χρονου δεν διέτρεξε πραγματικά κίνδυνο.
Σε μια ξεχωριστή υπόθεση, ένας 49χρονος Αμερικανός συνελήφθη στο Κλίβελαντ του Οχάιο με την κατηγορία ότι σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση την 4η Ιουλίου, την Ημέρα της Ανεξαρτησίας για τις ΗΠΑ. Ο Ντιμίτριους Ναθάνιελ Πιτς ή Αμπντούρ Ραχίμ Ραφίκ, "είχε ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα", σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ