Σε εξέλιξη η συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός - ΔΕΙΤΕ ΖΩΝΤΑΝΑ

ΜΙΛΗΣΕ Ο ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ


Σε εξέλιξη βρίσκεται στη Βουλή η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε ο πρωθυπουργός μετά τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Στο βήμα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από την μεγάλη πολιτική ανατροπή της 25ης του Γενάρη του 2015», είπε ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας με την ομιλία του τη διήμερη συζήτηση επί της πρότασής του για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Εκανε απολογισμό της τετραετίας

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή η πολιτική ανατροπή «δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που βίωσε η Ελλάδα, της διαχείρισής της από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών και επιλογών πολλών χρόνων πριν από την κρίση που είχαν ως αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί στη χρεοκοπία, το πελατειακό σύστημα, τη γενικευμένη διαφθορά, τη φοροδιαφυγή, την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα, τη διαπλοκή, τη διαρκή διεύρυνση των ανισοτήτων, της θεσμικής παρακμής και της απαξίωσης των δημοκρατικών θεσμών και των ελεγκτικών μηχανισμών».

«Ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015 έκανε μια ιστορική επιλογή. Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από τα μνημόνια και την κρίση. Να μπει ένα τέλος στη λιτότητα, να ανασυγκροτηθεί η ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες βάσεις και να μπουν σε πρώτη προτεραιότητα οι ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας», τόνισε.

Απολογισμός και για το δημοψήφισμα του 2015

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον πολιτικό συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015, «όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να έχουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά», όπως τόνισε. Σημείωσε ότι «οι εκλογές του Σεπτέμβρη, όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής».

Μίλησε για «επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει», εξηγώντας ότι αυτή η κυβέρνηση πήγε σε εκλογές μετά και όχι πριν από τη συμφωνία με τους δανειστές. Ανέφερε ότι ακολούθησαν οι εξαντλητικές διαπραγματεύσεις των τεσσάρων αξιολογήσεων, η προσφυγική κρίση, για να τονίσει ότι «σήμερα μετά από όλα αυτά η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα».

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα»

«Το δικό μας μέλημα δεν ήταν μόνο να βγούμε από το πρόγραμμα. Αλλά να θέσουμε την κοινωνική πλειοψηφία στο επίκεντρο της προσοχής μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι τα πεπραγμένα αυτής της κυβέρνησης είχαν ένα και μοναδικό στόχο: «Να κρατήσουν την κοινωνία όρθια ώστε να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη στη δυνατότητα της πολιτικής να επιλύει προβλήματα με γνώμονα τα συμφέροντα των πολλών».

«Αλλά να είναι το σάλπισμα για την οικοδόμηση της νέας Ελλάδας του 21ου αιώνα, ώστε να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία».

Σε αυτό το πλαίσιο απαρίθμησε ορισμένες κομβικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης: 100 δόσεις, προστασία της πρώτης κατοικίας, πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, επαναρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, χτύπημα της μαύρης και αδήλωτης εργασίας, αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου, στήριξη του ΕΣΥ με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ενίσχυση των υποδομών, θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβασης των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία, ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια ασυδοσίας, κοινωνικά μερίσματα για τρία συνεχόμενα χρόνια που ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, επιστροφή των αναδρομικών σε γιατρούς, πανεπιστημιακούς, ένστολους και δικαστικούς, ενίσχυση της εκπαίδευσης και της έρευνας, «αγώνας κόντρα στη διαπλοκή και τη διαφθορά που κατέτρωγε την ελληνική οικονομία αλλά και την αξιοπιστία των θεσμών από τα μέσα».

«Η αυγή του 2019 είναι η αυγή και μιας νέας εποχής για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. Είπε ότι «τον Αύγουστο του 2018 παρά τις καταστροφολογικές προβλέψεις του κ. Μητσοτάκη καταφέραμε να επιτύχουμε την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια». 

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο». «Κάτι που», όπως σχολίασε, «οι προηγούμενες κυβερνήσεις ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν, καθώς αυτοί οι ‘επαγγελματίες' της πολιτικής που τέτοιες μέρες πριν πέντε χρόνια ζητούσαν ακόμη πιστοποιητικά βιωσιμότητας. Κι ήρθαμε εμείς και καταφέραμε τους καλύτερους δυνατούς όρους για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «έχουμε σήμερα καταφέρει να εξασφαλίσουμε πλήρως τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες μέχρι το 2020 με το ‘μαξιλάρι’ ρευστότητας του ESM αλλά και να επαναφέρουμε το επίπεδο των επιτοκίων δανεισμού στα προ κρίσης επίπεδα». 

Είπε πως το σημαντικότερο είναι αυτό: «όλα αυτά τα πετύχαμε με το λιγότερο δυνατό κόστος απέναντι στους πιο ευάλωτους, κρατώντας την κοινωνία όρθια».

«Η Ελλάδα του 2019 είναι μία άλλη χώρα»

«Λίγες μέρες πριν, σε τούτη εδώ την αίθουσα, ψηφίστηκε πανηγυρικά ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του.

«Ένας προϋπολογισμός», πρόσθεσε, «που μετά από μια δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών προχώρησε σε δημοσιονομική επέκταση, με περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση της κοινωνικής πλειοψηφίας».

Αναφέρθηκε επ' αυτού στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έως 30% για τις μικρές περιουσίες, την πρόβλεψη για 7.000 περισσότερες προσλήψεις για να στηριχτεί η ειδική αγωγή και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμένους αγρότες και την πρόβλεψη -για πρώτη φορά- στεγαστικού επιδόματος για εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους. 

«Και φυσικά την κατάργηση της αχρείαστης περικοπής των συντάξεων για το 2019 και προέβλεψε αυξήσεις για πρώτη φορά για τις συντάξεις, όχι μειώσεις», όπως τόνισε.

Ο πρωθυπουργός σχολίασε πως την κατάργηση της περικοπής των συντάξεων «την πετύχαμε έχοντας απέναντι μας την εμμονή του ΔΝΤ και φυσικά τη δική σας θλιβερή στάση. Μια στάση που θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο πολιτικού αριβισμού και αναξιοπρέπειας. Από τα παρακάλια στο Βερολίνο για να κρατήσει σκληρή στάση η καγκελάριος Μέρκελ, μέχρι τις υποδείξεις στον επίτροπο Μοσκοβισί».

«Η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015, μετά την πενταετή καταστροφή που προκαλέσατε. Είναι μια χώρα που σταθεροποιημένη, με αναβαθμισμένο ρόλο στην διεθνή κοινότητα και την ευρύτερη περιοχή μας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι είναι μια χώρα η οποία αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση της καταστροφικής πενταετίας από το 2010 έως τον Γενάρη του 2015 και που βαδίζει με αξιοπρέπεια στο δρόμο της επούλωσης των πληγών, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της ισότητας και δικαιοσύνης.

«Αυτός δεν είναι ένας εύκολος δρόμος. Αλλά έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα βήματα. Μαζί με την κοινωνία και τον ελληνικό λαό», είπε.

 

Διαβάστε επίσης