Το χαρτζιλίκι του παιδιού και η σημασία του

Μαθαίνουν ότι πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια για το αν θα τα ξοδέψουν ή αν θα αποταμιεύσουν
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Το να δίνετε λεφτά στο παιδί όταν φτάσει στα 5, το βοηθά να μάθει για την αξία των χρημάτων και της διαχείρισής τους. Μαθαίνουν ότι πρέπει να αποφασίσουν τα ίδια για το αν θα τα ξοδέψουν ή αν θα αποταμιεύσουν. Επίσης ανακαλύπτουν τις συνέπειές των πράξεών τους σε περίπτωση που χάσουν ή σπαταλήσουν το χαρτζιλίκι τους. Μπορείτε να ξεκινήσετε όταν το παιδί χρειαστεί λεφτά για να αγοράσει κάτι, όταν κατανοεί ότι είναι σημαντικό να κρατά κάποια χρήματα και ξέρει ότι δεν θα έχει μέχρι το τέλος του μήνα σε περίπτωση που τα χαλάσει όλα μαζί.

Το χαρτζιλίκι θα πρέπει να καλύπτει τα γεύματα από το κυλικείο του σχολείου, όταν πηγαίνει κάπου ιδιαίτερα, όπως το σινεμά και όταν θέλει να αποταμιεύσει λεφτά για να αγοράσει κάποιο παιχνίδι. Εξηγήστε όμως στο παιδί ποιος είναι ο σκοπός αυτών των χρημάτων και τι καλύπτουν. Να δίνετε πάντα αυτά που αναλογούν στο οικογενειακό budget και να αποφασίσετε από πριν με ποια συχνότητα θα του τα δίνετε.

Να έχετε ένα βάζο ή κουμπαρά για αποταμίευση ώστε να αρχίσει να εξοικειώνεται με την ιδέα. Όσο μεγαλώνει, μπορείτε σταδιακά να του μάθετε την αξία των χρημάτων και να κάνετε σύγκριση τιμών, την έννοια του δανεισμού, της αποταμίευσης και της επένδυσης σε κάτι.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης