Αποδυνάμωση του δολαρίου, τι θα συμβεί με το ευρώ

Το δολάριο ΗΠΑ είναι το asset με τις καλύτερες επιδόσεις το 2018, ωστόσο οι καλές του επιδόσεις ανήκουν πλέον στο παρελθόν, σημειώνει η Bank of America Merrill Lynch που επισημαίνει ότι αναμένει αποδυνάμωση του αμερικανικού νομίσματος το 2019, έναντι ενός ισχυρότερου ευρώ και ενός ισχυρότερου επίσης γεν.

Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου και δολαρίου/γεν θα φτάσει το 1,25 και το 105, αντίστοιχα, στο τέλος του έτους. Η ισχύς του δολαρίου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ, η οποία βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημαίνει θέσεις sell στο δολάριο έναντι των νομισμάτων που δεν επηρεάζονται από τη ρητορική γύρω από τον εμπορικό πόλεμο, όπως η στερλίνα και το ελβετικό φράγκο.

Κατά την άποψη της UBS, το δολάριο ΗΠΑ παραμένει υπερτιμημένο καθώς η Federal Reserve συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια και αυτό είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω βραχυπρόθεσμα κέρδη για το δολάριο ΗΠΑ σε σχέση με το ευρώ. Σε ό,τι αφορά το μεσοπρόθεσμο διάστημα, ωστόσο, η Fed θα πλησιάσει το τέλος του κύκλου αυξήσεων επιτοκίων το 2019, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, γεγονός που θα προκαλέσει τη συρρίκνωση του χάσματος μεταξύ ευρώ και δολαρίου, με το δολάριο να αναμένεται να χάσει έδαφος.

Η στήριξη στην ανάπτυξη των ΗΠΑ από τα δημοσιονομικά κίνητρα θα μειωθεί επίσης το επόμενο έτος και το δημοσιονομικό έλλειμμα καθώς και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ πιθανότατα θα αρχίσουν να "βαραίνουν" το δολάριο. Η UBS "βλέπει" την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου στο 1,15 και το 1,20 σε διάστημα έξι και δώδεκα μηνών. Ένας βασικός κίνδυνος, κατά την άποψή της, είναι οι ΗΠΑ να ξεκινήσουν ένα μεγάλο πρόγραμμα υποδομών, το οποίο θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Το δολάριο θα μπορούσε επίσης να παραμείνει ισχυρότερο σε σχέση με το ευρώ, εάν οι εμπορικές διαμάχες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας επιδεινωθούν το 2019, τα στοιχεία της Ευρωζώνης επιβραδυνθούν ή η ΕΚΤ επισημάνει έναν λιγότερο "επιθετικό" (dovish) διάδοχο του σημερινού προέδρου, Μάριο Ντράγκι.

Για το ελβετικό φράγκο η UBS μακροπρόθεσμα αναμένει ότι θα υποτιμηθεί έναντι του ευρώ αλλά θα ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου ΗΠΑ. Εν μέσω παγκόσμιας αβεβαιότητας, πιστεύει ότι η Ελβετική Εθνική Τράπεζα (SNB) θα αυξήσει τα επιτόκια μετά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ. Ωστόσο, η πιθανότητα υποτίμησης του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είναι περιορισμένη, κατά την άποψή της, καθώς η SNB θα αυξήσει τα επιτόκια σε συγχρονισμό με την ΕΚΤ –και όχι πιο επιθετικά/ήπια– και θα μειώσει μακροπρόθεσμα τον ισολογισμό της. Έτσι, εκτιμά πως η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου θα κινηθεί προς το 1,20, με τον στόχο για το επόμενο εξάμηνο να είναι το 1,15 πριν το 1,20 που θα αγγίξει στο 12μηνο.

Σε ό,τι αφορά το κινεζικό γουάν, η UBS εκτιμά πως με φόντο τις συνεχιζόμενες εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης και τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, το νόμισμα ενδέχεται να μειωθεί κατά 5% σε εμπορικούς όρους το 2019. Οι προβλέψεις της για την ισοτιμία δολαρίου/γουάν τοποθετούνται στο 7,1, στο 7,2 και στο 7,3 σε ορίζοντα τριών, έξι και 12 μηνών. Ο κίνδυνος για τις προβλέψεις της, όπως επισημαίνει, είναι διπλής όψεως: αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν δασμούς σε άλλες κινεζικές εισαγωγές ύψους 267 δισ. δολαρίων, η ισοτιμία δολαρίου/γουάν θα μπορούσε να δοκιμάσει το επίπεδο του 7,5. Αντίθετα, αν επιτευχθεί συμφωνία στο εμπόριο και μειωθούν οι δασμοί, η χαμηλότερη αβεβαιότητα θα μπορούσε να ωθήσει το γουάν σε ένα επίπεδο του 6,5-6,8 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το ιαπωνικό γεν, η UBS επισημαίνει πως τα Abenomics έχουν αποδυναμώσει σημαντικά το νόμισμα της Ιαπωνίας. Πιο αναλυτικά, έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 30% σε σχέση με την εκτιμώμενη ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Καθώς ο πληθωρισμός εξομαλύνεται και η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) αρχίζει να συζητά την απόσυρση των νομισματικών κινήτρων, η ελβετική τράπεζα πιστεύει ότι το γεν θα μπορούσε να αρχίσει να ενισχύεται και πάλι. Οι διαφορές στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και Ιαπωνίας έχουν επίσης σημαντική επίδραση στην ισοτιμία δολαρίου/γεν. Η UBS "βλέπει" περιορισμένη περαιτέρω ανοδική πορεία για τις αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ (η πρόβλεψή της για τα τέλη του 2019 είναι μια απόδοση της τάξης του 3,2%), ωστόσο οι αποδόσεις των ιαπωνικών 10ετών ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας αρχίζει να ομαλοποιεί σιγά σιγά τη νομισματική της πολιτική. Έτσι, τηρεί στάση overweight για το γεν στις αρχές του 2019 και οι προβλέψεις της για την ισοτιμία δολαρίου/γεν είναι το 110, το 107 και το 105 σε ορίζοντα τριών, έξι και 12 μηνών.

Παρόλο η κυριαρχία του αμερικανικού δολαρίου ήταν απόλυτη το 2018, τα δίδυμα ελλείμματα (ο συνδυασμός του δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών) των Ηνωμένων Πολιτειών θα μπορούσαν στο μέλλον να επηρεάσουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο, σημειώνει η Deutsche Bank. Για να κερδίσει έδαφος το ευρώ, όλες οι αμφιβολίες σχετικά με τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ένωσης θα πρέπει πρώτα να διαλυθούν. Όσο υπάρχουν πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρώπη, το ευρώ θα παραμείνει υπό πίεση. Μόνο εάν σημειωθεί πρόοδος σε θέματα όπως το Brexit και δεν υπάρχουν νέες αναταραχές στην Ιταλία, το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να ενισχυθεί. "Στα τέλη του 2019 αναμένουμε πως η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου θα κινηθεί στο 1,15", όπως τονίζει η γερμανική τράπεζα. Τέλος, σε ό,τι αφορά το κινεζικό κινεζικό νόμισμα, η D.B επισημαίνει πως βρίσκεται υπό πίεση λόγω της εμπορικής διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και λόγω της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Έτσι, εκτιμά πως το γουάν ενδέχεται να αποδυναμωθεί περαιτέρω το 2019.

Goldman Sachs: Οι τρεις λόγοι που θα επιφέρουν πίεση στο αμερικανικό νόμισμα

Το 2019 η Goldman Sachs αναμένει ήπια υποτίμηση του αμερικανικού δολαρίου, καθώς η αναπτυξιακή δυναμική των ΗΠΑ θα ακολουθήσει πιο συγκρατημένους ρυθμούς επέκτασης όπως και ο υπόλοιπος κόσμος. Το μακροοικονομικό περιβάλλον τους τελευταίους έξι μήνες ήταν η καλύτερη συνταγή για την ώθηση του αμερικανικού δολαρίου: η ισχυρή εσωτερική ανάπτυξη των ΗΠΑ, η συνεχιζόμενη άνοδος των επιτοκίων από τη Fed, η αδυναμία στην οικονομική δραστηριότητα στο εξωτερικό και οι διορθώσεις στις αγορές μετοχών συνέβαλαν στην εκτόξευση του αμερικανικού νομίσματος.

Ενώ αυτές οι τάσεις μπορεί να συνεχιστούν για λίγο διάστημα ακόμη κι αν η G.S. δεν αποκλείει μέτρια περαιτέρω κέρδη του δολαρίου στις αρχές του 2019, κατά την άποψή της, τρεις βασικοί παράγοντες υποδηλώνουν περισσότερο πτώση παρά άνοδο για το δολάριο το 2019:

1. Η ανάπτυξη των ΗΠΑ ενώ φαίνεται ότι θα επιβραδυνθεί, καθώς η στήριξη από τα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης ξεθωριάζει και οι αυστηρότερες οικονομικές συνθήκες αρχίζουν να γίνονται αισθητές, οι οικονομολόγοι της G.S. αναμένουν ελαφρά ανάκαμψη της ανάπτυξης εκτός των ΗΠΑ και ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές. Ιστορικά, αυτή η τάση έχει οδηγήσει στην υποτίμηση του δολαρίου.

2. Δεύτερον, ενώ οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι θα οδηγηθούμε σε ακόμα ισχυρότερο δολάριο. Η αγορά έχει ήδη αποτιμήσει 10 συνολικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed από την αρχή του τρέχοντος κύκλου, ενώ αναμένονται και άλλες κεντρικές τράπεζες να ακολουθήσουν στα βήματα αυτά, ειδικά σε μικρές, ανοιχτές οικονομίες. Επιπλέον, για την αγορά συναλλάγματος, η πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης φαίνεται να έχει την ίδια σημασία όσο η πορεία των αμερικανικών επιτοκίων.

3. Τέλος, το δολάριο φαίνεται υπερτιμημένο και υπερ-επενδεδυμένο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs, το εμπορικό σταθμισμένο δολάριο είναι περίπου 11% υψηλότερο από το μακροπρόθεσμο επίπεδο της δίκαιης αξίας του. Οι επενδυτές επίσης είναι υπερβολικά οverweight στο αμερικανικό νόμισμα, ενώ οι περισσότεροι διαχειριστές κεφαλαίων ομολόγων φαίνεται να έχουν καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των short που έχτισαν στο δολάριο στις αρχές του 2018.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα νομίσματα του G10, οι προοπτικές για τρία βασικά νομίσματα θα οδηγηθούν από τις εγχώριες εξελίξεις, όπως σημειώνει η Goldman Sachs. Πρώτον, εάν οι ανησυχίες γύρω από τα δημοσιονομικά της Ιταλίας τεθούν στο περιθώριο, το story της ανατίμησης του ευρώ το 2019 είναι ισχυρό: η ανάπτυξη στην περιοχή της Ευρωζώνης παραμένει υψηλότερη από τον μέσο όρο, οι επενδυτές εξακολουθούν να εμφανίζονται underweight στο νόμισμα, η ΕΚΤ θέτει τις βάσεις για πιθανή αύξηση των επιτοκίων και η μόχλευση στη σταθεροποίηση της παγκόσμιας ανάπτυξης υποστηρίζουν αυτό το story. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι εξελίξεις στη Ρώμη πιθανόν να παραμείνουν κεντρικές για τις προοπτικές του ευρώ, όπως σημειώνει. Στην καλύτερη περίπτωση, όπου ο παράγοντας Ιταλία πάψει να αποτελεί κίνδυνο για την περιοχή, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου αναμένεται να βρεθεί στο 1,20. Ωστόσο, στο σενάριο που θα υπάρξει εκτόξευση των ιταλικών spreads, το ευρώ θα βρεθεί στο 1,05 έναντι του δολαρίου. Συνολικά, ωστόσο, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, οι κίνδυνοι γύρω από την επίτευξη του 1,20 είναι μειωμένοι, ειδικά βραχυπρόθεσμα, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει το ευρώ ένα καλό νόμισμα χρηματοδότησης βραχυπρόθεσμα.

Τι υποστηρίζει η Credit Suise

Σύμφωνα με την Credit Suise περαιτέρω εκτόξευση του δολαρίου το 2019 είναι απίθανη. Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα παραμένει υψηλότερη από ό,τι σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες,το χάσμα ωστόσο θα μειωθεί. Οι ανησυχίες για τα δημοσιονομικά της Ιταλίας αποδυνάμωσαν το ευρώ, ενώ ενίσχυσαν προσωρινά το ελβετικό φράγκο και η στερλίνα είχε έντονες διακυμάνσεις καθώς επηρεαζόταν από την παραμικρή εξέλιξη στο μέτωπο του Brexit. Όσον αφορά το 2019, η αμερικανική τράπεζα δεν θεωρεί πως οι εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιλυθούν γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, το γουάν θα παραμείνει υπό πίεση. Καθώς οι κινεζικές αρχές συνεχίζουν τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Ωστόσο, η J.P. Morgan πιστεύει ότι η Κίνα θα κινηθεί προσεκτικά για να αποφευχθεί η αβεβαιότητα των επενδυτών και οι εκροές κεφαλαίων. Όσον αφορά τις ανησυχίες γύρω από την Ιταλία, ό,τι και να γίνει, ακόμη και εάν υπάρξει νέα αρνητική τροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένεται να ενδώσει στην ιταλική πολιτική πίεση. Έτσι, οι βασικές ισοτιμίες του ευρώ δεν αναμένεται να επηρεαστούν πλέον έντονα, από αυτές τις εντάσεις. Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένα απαλό Brexit θα βοηθήσει τη στερλίνα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ενώ ένα σκληρό Brexit και το επακόλουθο χάος θα εντείνουν την πίεση στο εγχώριο νόμισμα.

 

Διαβάστε επίσης