Απώλεια ακοής: Πόσο αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Η απώλεια ακοής στους ηλικιωμένους συχνά δεν αναγνωρίζεται και δεν αντιμετωπίζεται.

Η έγκαιρη διάγνωση ωστόσο, θα μπορούσε να συμβάλλει στην πρόληψη της κατάθλιψης, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης.

Οι ηλικιωμένοι που υποφέρουν από απώλεια ακοής αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κατάθλιψης και όσο μεγαλύτερη είναι η απώλεια ακοής, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος, σύμφωνα με τους ερευνητές.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι άνω των 70 ετών έχουν τουλάχιστον ήπια απώλεια ακοής, λίγοι είναι όμως αυτοί που διαγιγνώσκονται και πολλοί λιγότεροι την αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο ερευνητής Justin Golub, επίκουρος καθηγητής ωτορινολαρυγγολογίας και χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

«Η απώλεια ακοής μπορεί εύκολα να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί και η θεραπεία της μπορεί να γίνει ακόμη πιο σημαντική εάν συμβάλλει στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της κατάθλιψης», δήλωσε ο Golub.

Για τις ανάγκες της μελέτης, ο Golub και οι συνεργάτες του συγκέντρωσαν δεδομένα για πάνω από 5.200 ενήλικες άνω των 50 ετών που συμμετείχαν σε μελέτη για την υγεία των Λατινοαμερικανών. Κάθε συμμετέχων στη μελέτη υποβλήθηκε σε τεστ ακοής και εξετάστηκε για κατάθλιψη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με ήπια απώλεια ακοής είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διαγνωστούν με κλινική κατάθλιψη συγκριτικά με όσους είχαν φυσιολογική ακοή.

Τα άτομα με σοβαρή απώλεια ακοής είχαν πάνω από τετραπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σύμφωνα με τα ευρήματα.

Η μελέτη δεν απέδειξε ότι η απώλεια της ακοής προκάλεσε κατάθλιψη. «Είναι όμως κατανοητό πώς η απώλεια της ακοής μπορεί να συμβάλει σε συμπτώματα κατάθλιψης», δήλωσε ο Golub.

Η απώλεια ακοής τείνει να απομονώνει κοινωνικά τους ανθρώπους και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, εξήγησε.

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Διαβάστε επίσης