Διαμαρτυρία της Ένωσης Υπαλλήλων των Φυλακών Αγίου Στεφάνου για την αξιολόγηση

Τη διαμαρτυρία της Ένωσης Υπαλλήλων των Φυλακών του Αγίου Στεφάνου Πατρών προκάλεσαν τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Στην επιστολή της στον Υπουργό Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει:

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Κύριε Υπουργέ,

Πριν λίγες μέρες αναρτήθηκαν οι βαθμολογίες της περιβόητης αξιολόγησης για το έτος 2017. Σε λίγες μόνο μέρες οι διαμαρτυρίες των συναδέλφων πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, καθώς διαπιστώθηκε πως περίπου οι μισοί υπάλληλοι στο τμήμα φύλαξης είχαν χαμηλή βαθμολογία, που θεμελιώνει δικαίωμα ένστασης. Διευκρινίζουμε πως οι χαμηλές βαθμολογίες είχαν να κάνουν, στο σύνολό τους, μόνο με το τμήμα φύλαξης και όχι με τα άλλα δύο τμήματα.

Παρόλο που το σωματείο μας ήταν ένα από τα ελάχιστα του δημοσίου που παροτρύναμε τους συναδέλφους να συμμετέχουν στην αξιολόγηση, γιατί έτσι απαιτούν οι ανάγκες μια σύγχρονης δημόσιας διοίκησης, οι ελπίδες μας πως επιτέλους κάτι έχει αλλάξει αποδείχτηκαν φρούδες. Οι συγκεκριμένες βαθμολογίες της <κατ' ευφημισμόν> αξιολόγησης είναι προϊόν εκδικητικής συμπεριφοράς, ρεβανσισμού και σπίλωσης υπαλλήλων. Ο διαχωρισμός του προσωπικού σε αρεστούς και ανεπιθύμητους είναι προφανής. Πολλοί υπάλληλοι που έλαβαν δικαιολογημένα υψηλή βαθμολογία  νιώθουν άσχημα έναντι των συναδέλφων με μικρή βαθμολογία και κρατάνε κρυφή τη βαθμολογία τους, αντιλαμβανόμενοι σαφώς την αδικία και τις σκοπιμότητες που κρύβονται. Μερικές δεκάδες είμαστε εξάλλου και γνωριζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Το μισό φυλακτικό προσωπικό του Κ.Κ. Πάτρας στο οποίο οφείλονται χιλιάδες ΡΕΠΟ και κανονικές άδειες περασμένων ετών, που εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες θέτοντας καθημερινά τον εαυτό τους σε κίνδυνο για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η υπηρεσία, πλέον κατηγορείται πως δεν είναι και αποδοτικό.  Ντροπή και αίσχος.

Ήταν μάλιστα τόσο το μένος και η εμπάθεια, που  όχι μόνο κατακρεουργήθηκαν οι ανεπιθύμητοι, αλλά παραβιάστηκε κατά κόρον και το θεσμικό πλαίσιο. Συγκεκριμένα υπήρξαν υπάλληλοι που δεν έπρεπε να αξιολογηθούν γιατί έλειπαν με άδειες όλο το έτος 2017  παρά ταύτα βαθμολογήθηκαν ο ένας κάτω από τη βάση του 75 και ο άλλος πλησίον του 90.  Υπάλληλοι που ανήκαν σε άλλο τμήμα βαθμολογήθηκαν από τον τμηματάρχη φύλαξης. Σε σωρεία υπαλλήλων κυριολεκτικά κατέρρευσε η απόδοσή τους με περισσότερους από 25 βαθμούς πτώση συγκριτικά με το 2016, (συμπτωματικά όλοι είναι μη αρεστοί). Υπήρξαν χαμηλές βαθμολογίες με ανεπαρκείς αιτιολογίες και πολλά άλλα για γέλια και για κλάματα. Τέλος υπάρχουν μη αρεστοί υπάλληλοι με βαθμολογία ελαφρώς μεγαλύτερη του 75, ώστε να μη θεμελιώνουν δικαίωμα ένστασης. Όλα μαζί συνθέτουν το παζλ της αναξιοκρατίας  και έχουν ως αποτέλεσμα το πισωγύρισμα σε αντιδημοκρατικές πρακτικές και αντιλήψεις.

 

Είμαστε βέβαιοι πως θα εξετάσετε προσωπικά την υφισταμένη αδικία και θα αποδοθεί  δικαιοσύνη. Στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινίσεις για το συγκεκριμένο θέμα αλλά και για το σύνολο των προβλημάτων.

ΕΊΜΑΣΤΕ ΕΔΏ ΓΙΑ ΝΑ ΚΡΊΝΟΥΜΕ  ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ, ΑΣΧΕΤΑ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΕΣΤΕΣ Η ΟΧΙ.

 

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                                        Ο Γεν. Γραμματέας

 

Διαβάστε επίσης