500 χρόνια Leonardo Da Vinci: Μία μοναδική περιπλάνηση στο μυαλό της απόλυτης ιδιοφυΐας

Λεονάρντο ντα Βίντσι. Το άκουσμα και μόνο του ονόματός του δεν μπορεί παρά να φέρει στο μυαλό χιλιάδες λέξεις: από την Αναγέννηση, μέχρι τη Μόνα Λίζα, από ζωγράφος, μουσικός, σκηνογράφος, μέχρι μηχανικός, ανατόμος, ζωολόγος, φυσικός. Όμως μία είναι η λέξη που χαρακτηρίζει τον homo universalis: ιδιοφυΐα. 

Το ύψους δύο μέτρων νόθο παιδί ενός συμβολαιογράφου από το Βίντσι της Ιταλίας και μίας -μάλλον- υπηρέτριας θεωρείται η αρχέτυπη μορφή του αναγεννησιακού ουμανιστή και επιστήμονα. Ήταν αριστερόχειρας και με έναν βαρύ ψυχισμό λόγω της εγκατάλειψης από τη μητέρα του, αλλά και μια διαδικασία εξιδανίκευσης, στοιχεία τα οποία επηρέασαν την καλλιτεχνική του δράση.

Αν υπήρχε μία μηχανή του χρόνου, σίγουρα θα ήταν πολλοί εκείνοι που θα έμπαιναν στην κάψουλα για να γυρίσουν στα χρόνια του Λεονάρντο και να γνωρίσουν από κοντά το μέγεθος του πολυσχιδούς μυαλού του, που έφερνε εκατομμύρια στροφές το δευτερόλεπτο, όχι μόνο για την Τέχνη και την επιστήμη, αλλά και σε απλά, καθημερινά πράγματα, όπως του να χρησιμοποιεί εσκεμμένα λάθη στις σημειώσεις του, προκειμένου να προστατεύει τις πατέντες του ή να χρησιμοποιεί την ανάστροφη γραφή, κάτι που εξυπηρετούσε παρόμοιους σκοπούς. 

Κι αν οι μηχανές του χρόνου μπορεί να υπάρχουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, το ρόλο της στο δικό μας παίζει η τριπλή διαδραστική έκθεση «Leonardo Da Vinci: 500 Χρόνια Ιδιοφυΐας», που φιλοξενείται στο εμβληματικό κτίριο του Παλιού Αμαξοστασίου του ΟΣΥ στο Γκάζι, με αφορμή τη συμπλήρωση 500 ετών από τον θάνατό του, στις 2 Μαΐου 1519, στο Αμπουάζ της Γαλλίας.

Φτάνοντας έξω από το κτίριο, μία μεγάλη αφίσα με τον πιο αινιγματικό πίνακα όλων των εποχών, τη Μόνα Λίζα, προετοιμάζει τον επισκέπτη για το μυστηριακό περίπατο στον κόσμο του Λεονάρντο. 

Με τρεις καθηλωτικές εκθέσεις ενσωματωμένες στην πιο ολοκληρωμένη έκθεση για τον μεγάλο Αναγεννησιακό δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να εξερευνήσει, τόσο το χειροπιαστό κομμάτι της ιδιοφυΐας του, όπως τις μηχανικές του εφευρέσεις, τη ζωή και το έργο του σε μία οπτικοακουστική εμπειρία, αλλά και τα μυστικά του πιο διάσημου έργου τέχνης παγκοσμίως, τη Μόνα Λίζα, η οποία αποτελεί μία έκθεση μόνη της.

 

Διαβάστε επίσης