Ο ιδρυτής του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για τη θανάτωση των τζάγκουαρ

Τι περιλαμβάνει το πρωτόκολλο ασφαλείας του χώρου
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ένα αρκετά δυσάρεστο γεγονός συνέβη πριν από περίπου 15 μέρες στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, όταν και δύο ιαγουάροι θανατώθηκαν καθώς απέδρασαν από τον χώρο φύλαξής τους.

Για το ζήτημα που έχει απασχολήσει την κοινή γνώμη και τα social media μίλησε ο ιδρυτής και ένας εκ των ιδιοκτητών του Πάρκου, Ζαν Ζακ Λεσουέρ, στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος».

Για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες απέδρασαν τα ζώα ο κ. Λεσουέρ ανέφερε ότι: «Εκείνη τη μέρα, μεσημέρι ήταν περίπου, εμείς φορτώναμε κάποιες αντιλόπες που θα μεταφέρονταν σε ένα ζωολογικό πάρκο στην Πάφο. Μία από αυτές μας ξέφυγε και άρχισε να τρέχει με πολύ μεγάλη ταχύτητα προς τον χώρο που έχουμε τα τζάγκουαρ. Εκεί υπάρχει μια τζαμαρία, την οποία φυσικά δεν είδε και καρφώθηκε πάνω της. Οι οπλές σπάσανε την τζαμαρία σε ένα σημείο, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς πρόκειται για τζάμι ασφαλείας», εξήγησε ο Ζαν Ζακ Λεσουέρ.

Συνεχίζοντας ο ιδιοκτήτης του Αττικού Πάρκου επισημαίνει ότι, με το που άρχισε να βγαίνει από το περίκλειστο χώρο ο πρώτος ιαγουάρος, αμέσως δόθηκε σύνθημα στα γουόκι τόκι των εργαζομένων στο πάρκο «τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω, τζάγκουαρ έξω» και τέθηκε σε εφαρμογή το πρωτόκολλο του πάρκου.

Εξηγώντας μετά τι περιλαμβάνει αυτό το πρωτόκολλο ο κ. Λεσουέρ σχολίασε ότι: «Έχουμε ένα πολύ αυστηρό πρωτόκολλο, κάνουμε ασκήσεις κάθε τρεις μήνες για να προετοιμαζόμαστε για αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτό προβλέπει αρχικά την απομάκρυνση των επισκεπτών από το σημείο και την μεταφορά τους σε ασφαλή κλειστό χώρο και κατόπιν την παρέμβαση των ειδικών για την εξουδετέρωση του άγριου ζώου.

Το πρώτο μας μέλημα είναι οι επισκέπτες. Στη διάρκεια της ημέρας στο Ζωολογικό Πάρκο κυκλοφορούν από το προσωπικό μας περίπου 30 εργαζόμενοι. Όλοι έχουμε γουόκι τόκι. Πάντα κυκλοφορούν δύο άτομα που έχουν εκπαιδευτεί με χρήση όπλων και δύο κτηνίατροι».

Για την επιλογή της θανάτωσης των ζώων ο κ. Λεσουέρ ανέφερε ότι: «Για ένα τζάγκουαρ, ένα λιοντάρι ή μια τίγρη, το πρωτόκολλο δεν προβλέπει νάρκωση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για δύο ζώα που δραπέτευσαν και το αναισθητικό όπλο δεν είναι επαναληπτικό, έχει μόνο ένα βελος. Η αναισθησία δεν πιάνει άμεσα, μεσολαβούν τρία τέσσερα λεπτά, στα οποία μπορεί να συμβεί το χειρότερο. Δυστυχώς η θανάτωση είναι μονόδρομος».

Τέλος ο ιδρυτής του Πάρκου σχολίασε ότι το περιστατικό ήταν πρωτοφανές ενώ συμπλήρωσε ότι «ήταν μια τραγική απόφαση αλλά ήταν η σωστή».

Πηγή: newsbeast.gr