Οι ενδείξεις σε κάθε χρονική φάση που "λένε" ότι παιδί σας αγαπάει

Κάθε ηλικία έχει και τους δικούς της τρόπους εκδήλωσης των συναισθημάτων

Όταν είναι μωρό

Σας κοιτάζει μέσα στα μάτια επίμονα: τα νεογέννητα λατρεύουν να κοιτούν πρόσωπα και το δικό σας είναι το αγαπημένο του. Πρόκειται για ένστικτο επιβίωσης που έχει σχεδιαστεί για να έλκει αγάπη και προσοχή από τον κηδεμόνα του. Τώρα αρχίζει να συνειδητοποιεί πόσο σημαντική είστε για εκείνο.

Αναγνωρίζει τη μυρωδιά σας: μπορεί να το κάνει ανάμεσα σε δεκάδες μυρωδιές και γυρίζει το κεφάλι του όταν πλησιάζετε το στήθος σας για να το θηλάσετε.

Σας χαμογελάει: είναι η πρώτη ένδειξη έκφρασης του πώς νιώθει για εσάς και πόσο σας αγαπάει.

Σας μιλάει: Χρησιμοποιεί την πρόωρη γλώσσας του για να σχετιστεί μαζί σας, επομένως θα πρέπει να απαντήσετε. Έτσι βάζετε τα πρώτα θεμέλια για τις μετέπειτα κανονικές συζητήσεις.

Σας θέλει κοντά του: γύρω στους 6 μήνες, παρατηρείτε ότι δεν χαίρεται με την απουσία σας. Το δείχνει με κλάμα ενώ χαμογελά όταν σας βλέπει να επιστρέφετε.

Μοιράζεται τα ενδιαφέροντα: είτε είναι φώτα, είτε άπλυτα ρούχα, θέλει να πιάνει τα ίδια πράγματα με εσάς.

Σας χρησιμοποιεί ως ασπίδα: μην εκπλαγείτε αν το μωρό βάλει το κεφάλι του στο στήθος σας όταν εμφανίζεται κάποιος άλλος. Έρχεται σε εσάς για προστασία επειδή φοβάται και σας αγαπάει.

 

Όταν περνάει το πρώτο έτος

Καθρεφτίζει τις εκφράσεις σας: οι εκφράσεις σας είναι μεταδοτικές για το παιδί. Γι αυτό χαμογελά όταν το κάνετε. Συνήθως αυτή η φάση κορυφώνεται όταν είναι μεταξύ 9 και 18 μηνών.

Αντιγράφει τη συμπεριφορά σας: μήπως φτιάχνει τα μαλλιά του όπως εσείς; Προσπαθεί να ανοίξει την πόρτα με τα κλειδιά σας. Αυτός είναι ο πιο κλασικός τρόπος εκδήλωσης της αγάπης του σε αυτήν την ηλικία.

Αναζητά ανακούφιση από εσάς: μπορεί να κλαίει για να το παρηγορήσετε ή σας προτείνει το χέρι για να το φιλήσετε.

 

Όταν είναι νήπιο

Είστε το πρότυπό του: τώρα χρησιμοποιεί τις ίδιες φράσεις με εσάς ή αντιγράφει τις κακές λέξεις που λέτε όταν οδηγείτε.

Κάνει λεκτικές δηλώσεις αγάπης: στα 3 με 4, μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικές λέξεις για να σας πει πώς νιώθει. Αλλά το λέει και με άλλους τρόπους, όπως είναι τα κομπλιμέντα.

Προσπαθεί να σας πληγώσει με λόγια: αν το απογοητεύσετε ή το στενοχωρήσετε, θα αντιδράσει με προσβολές. Κι όμως, το κάνει επειδή σας αγαπάει και θέλει να σας πληγώσει όπως κάνατε κι εσείς.

Σας δίνει δώρα: ένα λουλούδι ή μία κάρτα είναι ο τρόπος του να σας δείξει πόσο ιδιαίτερη είστε.

 

Όταν πηγαίνει σχολείο

Σας λέει τα πάντα: αν μοιράζεται τα προβλήματά του, δείχνει ότι σας εμπιστεύεται και ότι μπορείτε να το βοηθήσετε.

Είναι πιο ελαστικό: αν δεν του κάνετε το χατίρι, θα καταλάβει και δεν θα αντιδράσει άσχημα γιατί σας εμπιστεύεται και ξέρει ότι θα επανορθώσετε.

Δείχνει ευγνωμοσύνη: αν σας λέει ευχαριστώ όταν του δίνετε κάτι με θέλει, πείτε του ‘κι εγώ σ’αγαπάω’.

Λειτουργεί διπλωματικά: είναι σε θέση να κάνει συμβιβασμούς και το κάνει επειδή ξέρει ότι θα υπολογίσετε τη γνώμη του.

 

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε επίσης