Η Ελληνική Εταιρία Μεταφραστών Λογοτεχνίας στην ετήσια τελετή που θα γίνει τη Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, απονέμει τα βραβεία μετάφρασης, τόσο για ελληνικά έργα που έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό, όσο και για ξένα έργα που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά.
Επίσης την ημέρα αυτή δίδεται στο κοινό ο ετήσιος τόμος των GREEK LETTERS που περιλαμβάνει έργα Ελλήνων δημιουργών μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες και ο οποίος στέλνεται στο εξωτερικό, σε κολέγια και πανεπιστήμια με κέντρα ελληνικών σπουδών μέσω των υπουργείων πολιτισμού και εξωτερικών.
Στην εκδήλωση που θα γίνει στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών θα τιμηθούν μεταξύ άλλων ο κ. Παντελής και η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού, ο Ρουμάνος συγγραφέας Τουντόρ Ντίνο, ο κ. Νίκος Κατσαλίδας, οι μεταφραστές Judith Megas και Patrick Goddard, ο Ιταλός καθηγητής Πίνο Μαριάνο κ.α. Δίνεται επίσης και ένα βραβείο σε διακεκριμένο καλλιτέχνη με διεθνή εμβέλεια που προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό στο εξωτερικό.
Για εφέτος το βραβείο αυτό θα δοθεί στον βιρτουόζο πιανίστα κ. Βασίλη Ταμπρόπουλο που θα μας δώσει και ένα δείγμα από την εξαιρετική του τέχνη.
30 χρόνια προσφοράς
Η ΕΕΜΛ ιδρύθηκε στις 16 Μαρτίου 1988 από τον Κώστα Ασημακόπουλο και τον Βασίλη Βιτσαξή με σκοπό της την προβολή των ελληνικών γραμμάτων μας στον έξω κόσμο μέσα σε πνεύμα αμοιβαιότητας με άλλες εθνικές λογοτεχνίες. Δημιουργικοί άνθρωποι από τον χώρο των τεχνών αγκάλιασαν αμέσως την προσπάθεια αυτή όπως ο Τάκης Βαρβιτσιώτης, ο Νίκος Γκάτσος, η Ιουλία Ιατρίδη, η Ιώ Μαρμαρινού, ο Κάρολος Μητσάκης, ο Ευάγγελος Μόσχος, ο Πλάτων Μουσαίος, ο Αλέξης Σολομός, ο Πέτρος Χάρης και πολλοί άλλοι.
Στην διάρκεια αυτών των ετών της δημιουργικής δραστηριότητας της ΕΕΜΛ, έχουν βραβευθεί ιδρύματα και φορείς, όπως: Το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Σπουδών του Παλέρμο, το Hellenic College της Βοστόνης, το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Βυζαντινών και Κυπριακών Σπουδών της Γρανάδας, η Μεγάλη του Γένους Σχολή, ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ελληνικών Γραμμάτων, η Ζωγράφειος Σχολή της Κωνσταντινούπολης, το Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας, το Ιδρυμα Κώστας και Ελένη Ουράνη, το Ίδρυμα Λεβέντη της Λευκωσίας, ενώ έχουν τιμηθεί ως τώρα σημαντικοί μεταφραστές, όπως: Κίμων Φράιαρ (ΗΠΑ), Κωνσταντίνος Τρυπάνης (Αγγλία) Μπρούνο Λαβίνι (Ιταλία), Τατιάνα Τσερνίσοβα (Ουκρανία), Ισιδώρα Ρόζενταλ-Καμαρινέο (Γερμανία), Μαρίνα Ρίτοβα (Ρωσία) Μιγκέλ Καστίγιο Ντιντιέ (Χιλή), Ζακ Λακαριέρ (Γαλλία) Κωνσταντίνος Μυρσιάδης (ΗΠΑ), Πέδρο Μπάντενας ντε λα Πένα (Ισπανία), Όλε Βαν Όλσεν (Δανία), Βασ’ιλης Λαζανάς (Ελλάδα), Ρουζένα Τοστάλοβα και Ιρένα Ράντοβιτς (Τσεχία), Κωνσταντίνος Νίκας και Πίνο Μαριάνο (Ιταλία) Ρόμπερτ Μπήτον (Αγγλία), Ισαβέλα Γκαρθία Γκάλβες (Ισπανία) Ευάγγελος Κωνσταντίνου (Γερμανία), Έλενα Λάραζ και Τουντόρ Ντίνο(Ρουμανία) και άλλοι.