UEFA: Οι τελικές τριάδες των υποψηφίων για παίκτη και προπονητή της χρονιάς

Για τη σεζόν 2022-23

Η UEFA γνωστοποίησε σήμερα (17/8) τις τελικές τριάδες των υποψηφίων για τα βραβεία του καλύτερου παίκτη και του καλύτερου προπονητή της χρονιάς για τη σεζόν 2022-23. Οι νικητές θα ανακοινωθούν στη διάρκεια της κλήρωσης για τη φάση των ομίλων του Champions League, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 31 Αυγούστου στο Μονακό.

Στην κατηγορία του καλύτερου παίκτη, το βραβείο διεκδικούν δύο παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι, ο Βέλγος Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Νορβηγός Έρλινγκ Χάαλαντ, και ο Αργεντινός σούπερ σταρ, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος αποχώρησε από την Παρί Σεν Ζερμέν και αγωνίζεται πλέον στην Ίντερ Μαϊάμι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αρχική λίστα παικτών είχε επιλέξει η ομάδα τεχνικής μελέτης της UEFA, με βάση τις εμφανίσεις τους στη διάρκεια της σεζόν 2022-23, τόσο σε συλλογικό όσο και διεθνές επίπεδο. Στη συνέχεια, τους τρεις καλύτερους υποψηφίους επέλεξαν με την ψήφο τους οι προπονητές των συλλόγων που αγωνίστηκαν στη φάση των ομίλων της σεζόν 2022-23 σε Champions League, Europa League and Europa Conference League, μαζί με τους προπονητές των εθνικών ομάδων ανδρών των ομοσπονδιών-μελών της UEFA και μια ομάδα δημοσιογράφων που επελέγησαν από την European Sports Media (ESM). Ο καλύτερος παίκτης έπαιρνε πέντε βαθμούς, ο δεύτερος καλύτερος τρεις και ο τρίτος καλύτερος έναν βαθμό, με τους προπονητές να μην επιτρέπεται να ψηφίσουν παίκτη από τη δικιά τους ομάδα.

Οι υπόλοιποι παίκτες που ψηφίστηκαν:
 4. Ιλκάι Γκιντογάν (Γερμανία & Μάντσεστερ Σίτι, τώρα στην Μπαρτσελόνα) 129 βαθμοί
 5. Ρόδρι (Ισπανία & Μάντσεστερ Σίτι) 110
 6. Κιλιάν Μπαπέ (Γαλλία & Παρί Σεν Ζερμέν) 82
 7. Λούκα Μόντριτς (Κροατία & Ρεάλ Μαδρίτης) 33
 8. Μαρσέλο Μπρόζοβιτς (Κροατία & Ιντερ, τώρα στην Αλ Νασρ) 20
 9. Ντέκλαν Ράις (Αγγλία & Γουέστ Χαμ, τώρα στην Άρσεναλ) 14
10. Αλέξις Μακ Άλιστερ (Αργεντινή & Μπράιτον, τώρα στη Λίβερπουλ) 12
11. Χεσούς Νάβας (Ισπανία & Σεβίλη) 6

Στο μεταξύ, την τελική τριάδα των υποψηφίων για τον καλύτερο προπονητή της χρονιάς συγκροτούν οι Πεπ Γκουαρντιόλα (Μάντσεστερ Σίτι), Σιμόνε Ιντζάγκι (Ιντερ) και Λουτσιάνο Σπαλέτι (Νάπολι). Η επιλογή τους έγινε κατά τον ίδιο τρόπο με αυτή των ποδοσφαιριστών, με τους προπονητές να μην επιτρέπεται να ψηφίσουν τους εαυτούς τους.

Οι υπόλοιποι προπονητές που ψηφίστηκαν:
 4. Ρομπέρτο Ντε Τσέρμπι (Μπράιτον) 70 βαθμοί
 5. Μίκελ Αρτέτα (Άρσεναλ) 67
 6. Ζλάτκο Ντάλιτς (Εθνική Κροατίας) 49
 7. Χοσέ Λουίς Μεντιλιμπάρ (Σεβίλη) 28
 8. Ντιντιέ Ντεσάμπ (Εθνική Γαλλίας) 26
 9. Ντέιβιντ Μόιες (Γουέστ Χαμ) 22
10. Φρανκ Εζ (Λανς) 11

 

ΑΜΠΕ

 

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ