Ένα μοναδικό στολίδι για την πόλη μας και ταυτόχρονα ιερός θησαυρός της, είναι αδιαφιλονίκητα ο Ιερός Ναός του Αγίου Ανδρέα, θεμελιωμένος πάνω στον τόπο του ένδοξου μαρτυρίου του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα. Είναι η πόλη μας, που της επιφυλάχθηκε η μέγιστη τιμή να καθαγιαστεί από το αίμα του Πρώτου των μαθητών του Ιησού, που έζησε δίπλα στον Θεάνθρωπο, διδάχθηκε από αυτόν και ο μοναδικός από τους Αποστόλους, που μαρτύρησε σε ελληνικό έδαφος.
Παρά ταύτα, η Ελλάδα δεν έχει κατανοήσει τη σπουδαιότητα, αλλά και την ευθύνη της να αναδείξει τον πολύτιμο ιερό της θησαυρό, που προκαλεί δέος σε ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο.
Με αφορμή την γιορτή του Πολιούχου μας Αγίου Ανδρέα και τις εορταστικές εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των πιστών στην Πάτρα, θα ήθελα να αναφερθώ σε στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο συζήτησης, γύρω από την ανάπτυξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού, με άξονα το προσκύνημα του Αγίου Ανδρέα, που θα συμβάλλει δυναμικά στην διεύρυνση του τουρισμού, καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, προσφέροντας σημαντικά οφέλη και στην τοπική κοινωνία, καθώς μια από τις ταχύτατα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού είναι ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οποίος αποτελεί έναν δυναμικό τομέα, διεθνώς.
Η Ελλάδα αποτελεί θρησκευτικό κέντρο της ορθόδοξης πίστης, για 300 περίπου εκατομμύρια πιστούς, κυρίως από τη Ρωσία, η οποία αντανακλά το 39% του παγκόσμιου ορθόδοξου πληθυσμού και το 50% περίπου, του αντίστοιχου Ορθόδοξου πληθυσμού της Ευρώπης. Kύρια επομένως δεξαμενή προσέλκυσης επισκεπτών, αποτελεί η ανατολική Ευρώπη, όπου κυρίως έδρασε ο Πρωτόκλητος, μεταλαμπαδεύοντας την χριστιανική πίστη.
Αλλά ο Άγιος Ανδρέας, αποτελεί ιερή μορφή και για τους καθολικούς πιστούς, οι οποίοι διαφύλαξαν το σκήνωμά του στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης, μέχρι το 1964, όταν και επεστράφη στην πόλη μας και τοποθετήθηκε σε ειδική ασημένια μήτρα στο εσωτερικό του νέου ναού.
Οι Καθολικοί ανά τον κόσμο είναι 1,6 δισεκατομμύρια και αποτελούν τεράστια δεξαμενή, όπου μπορούμε να αντλήσουμε τουριστικό ενδιαφέρον.
Το συγκρότημα των δύο ναών, παλαιού και νέου, αποτελεί δέλεαρ, ως τόπος προσκυνήσεως και αξιοθέατο, αφού διαθέτει πληθώρα στοιχείων, θρησκευτικού, πολιτισμικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, πέρα από τα ιερά λείψανα. Η έξοχη αρχιτεκτονική, διακοσμητικά στοιχεία και αγιογραφίες, τοιχογραφίες και μωσαϊκά, τμήματα του Σταυρού του μαρτυρίου του Αγίου, ο μαρμάρινος Τάφος , αλλά και το πηγάδι του Αγίου Ανδρέα στο σημείο που σταυρώθηκε, όπου προϋπήρχε η μαντική πηγή της Δήμητρας, θα μπορούσαν να προσελκύσουν όχι μόνο προσκυνητές και τουρίστες, αλλά και φοιτητές θεολογικών και πανεπιστημιακών σχολών κά.
Με όλα αυτά τα στοιχεία ελάχιστα αξιοποιημένα, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο Άγιος Ανδρέας αποτελεί αναξιοποίητο κεφάλαιο για την Ελλάδα και πόλη μας. Σε αυτήν την προχειρότητα, συμβάλει και η ελλιπής ενημέρωση από τον ΕΟΤ, αναντίστοιχη της σημασίας του ναού στον θρησκευτικό τουρισμό, με μια απλή αναφορά στον κατάλογο των μνημείων.
Παρά τις τεράστιες προσπάθειες εξωστρέφειας του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσόστομου, στους Ορθόδοξους χριστιανικούς λαούς της Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο, ο οποίος έχει καταφέρει χάρη στις άοκνες προσπάθειές του, η επισκεψιμότητα στον Ιερό Ναό και συνακόλουθα στην πόλη, να συγκεντρώνει εξαιρετική δυναμική, οι χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο ανέρχονται σε δυο δισεκατομμύρια.
Επομένως, πρέπει να υπάρξει ένας γενικότερος σχεδιασμός, με πλέγμα δράσεων για την τουριστική ανάπτυξη της Αχαΐας και αιχμή του δόρατος τον θρησκευτικό τουρισμό. Ο σχεδιασμός, απαιτεί τη συνέργεια όλων των φορέων της πόλης, οι οποίοι συντονισμένα θα ασκήσουν πίεση και προς την Πολιτεία, ώστε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες να ενισχυθεί η προβολή του συγκεκριμένου μνημείου και κατ’ επέκταση της πόλης μας, σε διεθνές επίπεδο. Μόνο τότε θα έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.
Χρόνια πολλά στην πόλη μας!!!
*Η Ευσταθία Γιαννιά είναι Αντιστράτηγος ε.α της ΕΛ.ΑΣ, μέλος του Τομέα Εσωτερικών της ΝΔ, με αρμοδιότητα σε θέματα Προστασίας του Πολίτη.