Δημοτική Κίνηση "Το Όραμα μας για την Πάτρα": Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ 21ο ΦΟΡΟΥΜ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«H ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής από την αξιοποίηση των πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων» ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η  Δημοτική Κίνηση «Το όραμά μας για την Πάτρα», στο πλαίσιο του Ελεύθερου Βήματος του 21ου Forum Ανάπτυξης – Money Show Πάτρας 2018. Την εκδήλωση «άνοιξε» ο επικεφαλής της Αλέκος Χρυσανθακόπουλος.

Το ζήτημα ανέπτυξε ο Αβραάμ Ζεληλίδης , Καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη διάρκεια της εισήγησής του ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ενεργοποίησης ρηγμάτων και πρόκλησης σεισμών από τις γεωτρήσεις.

«Οι αποθήκες όπου είναι συγκεντρωμένοι οι υδρογονάνθρακες είναι ανθρακικά πετρώματα τα οποία πριν αρκετά εκατομμύρια χρόνια μέσα από δευτερογενείς διαδικασίες απέκτησαν πόρους που πληρώθηκαν με τους παραχθέντες υδρογονάνθρακες. Αν οι αποθήκες αυτές δεν είναι στεγανές τότε θα φύγουν και συνεπώς δεν θα έχουμε κάτι για να πάρουμε. Έτσι, λοιπόν φαίνεται πως αν μέσα σ’ αυτά τα συμπαγή και σκληρά ανθρακικά πετρώματα υπάρχουν ενεργά ρήγματα τότε δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ταμιευτήρας.  Συνεπώς οι γεωτρήσεις που κάθε εταιρεία προγραμματίζει για να εκμεταλλευτεί τους όποιους υδρογονάνθρακες γίνονται σε πετρώματα που δεν έχουν σπασίματα ενεργά, και επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για ενεργοποίηση ρηγμάτων και πρόκληση σεισμών», είπε.

Συμπερασματικά ανέφερε πως  «δεν υπάρχει ρίσκο για το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες για την εκτέλεση γεωτρήσεων και την άντληση των υδρογονανθράκων. Το μεγάλο ρίσκο είναι για τις εταιρείες για το αν θα βρουν υδρογονάνθρακες και τα κεφάλαια που θα επενδύσουν θα αποσβεστούν».

Ως προς το μπλοκ του Πατραϊκού ανέφερε ότι «βγήκε» για 200 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, στον πρώτο διαγωνισμό το 1999. «Η δικιά μου εκτίμηση σήμερα είναι πως θα βρεθεί τουλάχιστον η διπλάσια ποσότητα».

Επιπρόσθετα, υπογράμμισε τα οφέλη της ευρύτερης περιοχής, από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. «Η αξιοποίηση των όποιων κοιτασμάτων θα δώσει τόσες θέσεις εργασίας που θα μειώσουν την ανεργία στην περιοχή τουλάχιστον στο μισό. Δεν είναι μόνο οι άμεσες θέσεις απασχόλησης στις πετρελαϊκές εταιρείες αλλά οι περιφερειακές θέσεις με νέες εταιρείες παροχής υπηρεσιών ή ανάπτυξη των υπαρχόντων.  Ο περιφερειακός φόρος που θα είναι εργαλείο ανάπτυξης των περιφερειών, ο φόρος των εταιρειών που θα είναι ανάσα ανάπτυξης του κράτους και η μείωση του ενεργειακού κόστους θα προσφέρει όλα εκείνα τα εργαλεία για την σταδιακή μείωση του χρέους και την αύξηση των μισθών».

 

 

Διαβάστε επίσης