Μάνος για τη μισθοδοσία κληρικών: Να αλλάξει το καθεστώς αλλά όχι άτσαλα και επιπόλαια

ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Το θέμα της μισθοδοσίας των κληρικών σχολιάζει ο Στέφανος Μάνος προτείνοντας μία μεταβατική περίοδο πέντε ετών για να προσαρμοστεί η Εκκλησία στα νέα δεδομένα.

Ο κ. Μάνος παρουσιάζει τον τρόπο που πληρωνόταν οι κληρικοί από το 1945 μέχρι σήμερα και εκφράζει την άποψη ότι ορθώς επιχειρείται να σταματήσει το καθεστώς μισθοδοσίας από το κράτος αλλά όχι άτσαλα και επιπόλαια όπως συνήθως με ό,τι καταπιάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά ο Στέφανος Μάνος αναφέρει:

Στη συζήτηση για τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας κυριαρχεί η παράδοση. Έτσι, για παράδειγμα, στο ερώτημα μήπως η επίκληση της Αγίας Τριάδας στο προοίμιο του Συντάγματος δημιουργεί ερωτηματικά στο κατά πόσο η Ελλάδα είναι κοσμικό κράτος, οι συντηρητικοί φίλοι μου απαντούν: "Ίσως ναι, αλλά προέχει η παράδοση!"

Αναζήτησα τι μας διδάσκει η παράδοση για την μισθοδοσία των κληρικών. Ιδού τι διαπίστωσα. Σημειώνω ότι δεν είμαι ειδικός. Αν σφάλλω, θα χαρώ να ανασκευάσω.

Μέχρι τη 30η Σεπτεμβρίου 1945 οι κληρικοί αμειβόντουσαν από τα έσοδα της ενορίας όπου υπηρετούσαν. Οι πιστοί πλήρωναν για τους παπάδες τους και γνώριζαν ποιους είχαν. Με τον Α.Ν.536/1945 μπήκε στη μέση το Κράτος. Επέβαλε ετήσια ενοριακή εισφορά στους ορθόδοξους ενορίτες και φορολόγησε κατά 25% τα τακτικά έσοδα των ενοριακών ναών.

Γιατί ανέλαβε το κράτος τη μισθοδοσία το 1945; Εικάζω διότι φοβόταν ότι οι παπάδες στα χωριά θα μεταπηδούσαν στον ΕΛΑΣ και με το σύστημα της κρατικής μισθοδοσίας θεωρούσε ότι τους "κρατάει".

Το σύστημα του 1945, με τα χρόνια διεφθάρη. Το 1962 (άρθρο 26 ν.δ.4242/1962) καταργήθηκε η εισφορά των πιστών. Το 2004 (άρθρο 15 ν.3220/2004) καταργήθηκε η συμμετοχή του Κράτους στα έσοδα των ναών.

Ορθώς, κατά τη γνώμη μου, επιδιώκει ο κ. Τσίπρας να σταματήσει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών από το κράτος. Αλλά όχι άτσαλα, όχι επιπόλαια, όχι όπως συνήθως με ό,τι καταπιάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η περιουσία της Εκκλησίας. Πλήρης καταγραφή. Πλήρης διαφάνεια. Μέσα σε προθεσμία. Ό,τι δεν καταγραφεί ψηφιακά μέχρι 31.12.2020 περιέρχεται στο Δημόσιο. Οριστικώς.

Για όσο διάστημα μισθοδοτείται ο κλήρος από το Δημόσιο: Όλα τα ονόματα των μισθοδοτούμενων κληρικών και των θέσεων που καλύπτουν στο διαδίκτυο (ΔΙΑΥΓΕΙΑ). Είναι αδιανόητο να νομοθετεί η Βουλή τον περασμένο Αύγουστο την κατάρτιση Μητρώου Κληρικών.

Μητρώο δέκα χιλιάδων κληρικών θα μπορούσε να ολοκληρωθεί από μια γραμματέα σε δέκα ημέρες. Αφήσετε που για το ίδιο θέμα είχε νομοθετήσει η Βουλή το 2014.

Η Εκκλησία προτιμά να κινείται στο σκοτάδι τόσο για την περιουσία της όσο και για τα στοιχεία των μισθοδοτούμενων από τους φορολογούμενους κληρικούς και άλλους.

Μεταβατική περίοδος 5 ετών είναι υπεραρκετή για να προσαρμοστεί η Εκκλησία στη νέα πραγματικότητα. Κάθε χρόνο θα μειώνεται κατά 20% η συμμετοχή των φορολογουμένων στη μισθοδοσία των κληρικών.

Στον πέμπτο χρόνο θα μηδενιστεί. Σε πέντε χρόνια η Ι.Σ. θα έχει όλο το χρόνο να οργανώσει τις υπηρεσίες της ώστε η μισθοδοσία να εξελίσσεται απρόσκοπτα και χωρίς τις αγκυλώσεις του Κράτους. Ελπίζω να επιλέξει ένα σύστημα όπου η Ενορία θα έχει τον κεντρικό ρόλο.


 

Διαβάστε επίσης