Νίκος Οικονομόπουλος: Με κυβερνητικό σχέδιο η απομάκρυνσή μου από τον ΕΕΣ

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, ο πρώην πρόεδρος, Αχαιός Νίκος Οικονομόπουλος, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει:

“ Η ενορχηστρωμένη και με συνοπτικές διαδικασίες «κατάληψη» της ηγεσίας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού,που η Πολιτεία έσπευσε να αναγνωρίσει δια μέσου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, αποκαλύπτει το συντονισμένο κυβερνητικό σχέδιο πίσω από την ανατροπή μου.

Το επιβεβαιώνει και η αισθητή πια παρουσία του Υπουργείου Υγείας στον Ε.Ε.Σ. , η οποία καταγράφεται τόσο στην άμεση συνάντηση της ηγεσίας του Υπουργείου με τον φερόμενο ως νυν Πρόεδρο του Οργανισμού κ. Μαμαντόπουλο Ανδρέα, όσο και στην στενή επικοινωνία, τις υποδείξεις - υπαγορεύσεις και παρεμβάσεις πουτις τελευταίες μέρες έχουν παγιωθεί στον Ε.Ε.Σ..

Θέλουν να οδηγήσουν τον Οργανισμό σε …σκοτεινά μονοπάτια που καταλήγουνστην αποδυνάμωση και ποδηγέτησή του και εν τέλει στην καθολική εξάρτησή του από την κυβέρνηση. “Βαρόμετρο” γι’ αυτό, είναι η περιουσία,που όσο βρίσκεται στα χέρια του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καμιά πολιτική σκοπιμότητα δεν αποτελεί απειλή.

Είναι εξάλλου αυτό για το οποίο θαύμαζαν τον Ε.Ε.Σ. οι Οργανισμοί της Διεθνούς Κοινότητας δηλώνοντας στους Έλληνες Ερυθροσταυρίτες ότι δεν πρέπει να ανησυχούν όσο ο Οργανισμός διαθέτει περιουσία η οποία αποτελεί εγγύηση της ανεξάρτητης λειτουργίαςκαι κατ’ επέκταση της παραμονής σε βασικές Αρχές του Διεθνούς Ερυθροσταυριτικού Κινήματος, όπως η Αμεροληψία και η Ουδετερότητα από πολιτικές, και άλλες, απόψεις και διαφωνίες.

Αυτήν ακριβώς την περιουσία, λοιπόν, πάνε τώρα να παραδώσουν, με συνεπακόλουθο τον“αποκεφαλισμό” του Οργανισμού.

Ως εκ τούτου είναι φανερή η σκοπιμότητα της ανατροπής μου.

Δεν σχετίζεται με τις καθ’ όλα αίολες αιτιάσεις περί ολιγωρίας. Άλλωστε η περί αυτού επιχειρηματολογία του κ. Μαμαντόπουλουακυρώνεται από δικές του προγενέστερες δηλώσεις, στις 10 Οκτωβρίου 2018, όταν σε ραδιοφωνική του συνέντευξη εξηγούσε πως ουδεμία καθυστέρηση υπήρξε επί Προεδρίας μου και κατακεραύνωνε όσους «προσπαθούσαν να βάλουν εμπόδια στην προσπάθεια που γινόταν».

Σχετίζεταιμε τηνάποψη που άλλοι κύκλοι εκφράζουν, ότι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του Ε.Ε.Σ. δεν ήταν αρεστός στην κυβέρνηση διότι δεν εξυπηρετούσε απαιτήσεις με “φόντο” την περιουσία του Οργανισμού.

Υπήρξα αντίπαλος σε τακτικές πολιτικοποίησης του Ε.Ε.Σ. και όρθωσαανάστημα ενάντια στην επιδιωκόμενηαποδυνάμωσή του.

Πρόβλεψη να περνά η περιουσία του Οργανισμούαπευθείας στο δημόσιο, σε περίπτωση διάλυσης, αποτελεί “Δούρειο Ίππο”  για την χειραγώγηση του Οργανισμού,ανοίγονταςδιάπλατα στο δημόσιο την πόρτα προς τα Ανθρωπιστικά Χρηματοδοτικά Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ως Εθελοντής Ερυθροσταυρίτης επί δεκαετίες και ως εκλεγμένος Πρόεδρος, τιμώ την εμπιστοσύνη όσων μου ανέθεσαν να διαχειριστώ τις τύχες του Ε.Ε.Σ. και δίνω “μάχη” υπερασπιζόμενος το ισχυρό εφόδιο που διασφαλίζει την αυτενέργεια και αυτονομία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, δηλαδή την περιουσία του.

Δεν υποκύπτω σε ορμηνεμένα σχέδια που υποθηκεύουν το μέλλον του ιστορικού ανθρωπιστικού σωματείου της χώρας μας.

Άλλωστε, εφόσον περιουσιακά στοιχεία που κληροδοτήθηκαν σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για να αφιερωθούν αποκλειστικά σε φιλανθρωπικό σκοπό δεν δύναται να μεταβιβαστούν σε ιδιώτες ή στο δημόσιο για άλλο σκοπό, σε τι άλλο θα μπορέσουν να χρησιμεύσουν αν όχι στην καθυπόταξη του Ε.Ε.Σ.ο οποίος θα τελεί υπό την κηδεμονία και την χαλιναγώγηση της εκάστοτε κυβέρνησης;  Ώστε, με προμετωπίδα τον Ανθρωπισμό να δημιουργηθεί πρόσφορο έδαφος για την εξυπηρέτηση πολιτικών συμφερόντωνεντός του Οργανισμού και στις πλάτες όλων των Ερυθροσταυριτών;

Όσοι επεξεργάζονται τέτοια σενάρια ας πάρουν το μήνυμα ότι κανείς Ερυθροσταυρίτης δεν θα το επιτρέψει και η Γενική Συνέλευση θα βάλει “φρένο” στις επιδιώξεις τους.

Πρωτίστως η Ελληνική Δικαιοσύνη στην οποία έχω απόλυτη εμπιστοσύνη».

Διαβάστε επίσης