Το σύνδρομο Μητέρα Τερέζα στη σχέση

Είναι η γυναίκα που πιστεύει ότι θα σώσει, θα φτιάξει, θα θεραπεύσει τον άντρα, με τον οποίο όλως τυχαίως, είναι ερωτευμένη

Το σύνδρομο της Μητέρας Τερέζας δεν έχει μόνο θηλυκή υπόσταση, αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με τη γυναίκα. Τη γυναίκα που πιστεύει ότι θα σώσει, θα φτιάξει, θα ισιώσει, θα θεραπεύσει τον άντρα, με τον οποίο όλως τυχαίως, είναι ερωτευμένη. Η ίδια αντλεί χαρά με το να βλέπει σαν πρότζεκτ έναν κύριο που είναι συναισθηματικά ανάπηρος, δεν μπορεί να εκδηλώσει τα συναισθήματά του και είναι μπόλικα αυτοκαταστροφικός.

Μήπως βλέπεις τον εαυτό σου κάπου εκεί ανάμεσα; Μήπως σκέφτηκες ‘μα καλά, υπάρχουν τέτοιες γυναίκες; Εντάξει, κι εμένα μου αρέσουν οι πολύ κουλοί τύποι, αλλά εγώ δεν θέλω να τους σώσω, απλώς τους αποδέχομαι’ τότε σου έχω νέα! Είσαι μία από εκείνες. Η Μητέρα Τερέζα δεν θέλει απαραίτητα να διορθώσει ένα νέο που οδεύει στην καταστροφή (αν και ο ίδιος μπορεί να είναι πολύ οκ με τον εαυτό του). Αποδέχεται μόνο αυτούς τους ανθρώπους ως φυσιολογικούς και βαριέται με τους άλλους, που λένε αυτό που νιώθουν και επιλύουν τα προβλήματα που προκύπτουν σε μία σχέση. Δεν μιλούν γραμμική β’, αλλά μία γλώσσα αρκετά κατανοητή, στην οποία επικοινωνούμε άνετα, εφόσον μιλάμε την ίδια μητρική γλώσσα.

Γιατί το κάνεις αυτό; Αχ, έχω τόσες πιθανές εξηγήσεις σε αυτό το ερώτημα. Η πιο κλασική αιτία είναι ότι έχεις μεγαλώσει με το σύνδρομο του ήρωα, που σώζει πάντα την ημέρα και όλοι του λένε ‘μπράβο που είσαι τόσο καταπληκτικός’. Πρέπει δηλαδή να είναι εκείνος που διορθώνει τα πράγματα, δεν τα αφήνει ποτέ στην τύχη τους και μηχανεύεται συνέχεια πράγματα για να φτιάξει την κατάσταση. Μία άλλη εξήγηση είναι ότι είσαι κι εσύ το ίδιο αυτοκαταστροφική, αλλά αρνείσαι να το δεις. Νιώθεις ότι έχεις λυμένα όλα σου τα θέματα, είσαι τέρας κατανόησης και ψυχραιμίας, αλλά αυτό μπορεί να απέχει παρασάγγας από την αλήθεια. Αν έχεις σκοτεινές πλευρές (όλοι έχουμε) που πατάς κάτω για να μην βγουν στην επιφάνεια, είναι λογικό να σε ελκύουν άντρες που είναι μόνο σκοτεινοί και σου καθρεφτίζουν αυτό που είσαι κι εσύ.

Υπάρχουν κι άλλες, αλλά εδώ δεν είναι γραφείο ψυχολόγου καλή μου φίλη. Εδώ κάνουμε απλώς μία κατάθεση εμπειριών. Αν είσαι κι εσύ μία Μητέρα Τερέζα, μην βιαστείς να αυτομαστιγωθείς. Και οι άλλοι έχουν προβλήματα, αλλά άλλου τύπου. Απλώς εσύ δεν το βάζεις εύκολα κάτω. Αλλά με τίποτα. Θέλεις επέμβαση για να σε ξεκολλήσουμε από προβληματικό άνδρα. Το πρώτο βήμα είναι να αποδεχθείς αυτό που είσαι και τις επιλογές που κάνεις. Δεν βοηθά πουθενά να θεωρείς ότι είσαι κάποια άλλη ή ότι θα ήθελες να είσαι κάποια άλλη. Επίτρεψε στον εαυτό σου να ζήσει αυτό που θέλει να ζήσει, γιατί είναι αρκετά σημαντικό να εκτονώσεις τα ένστικτά σου και αυτά που νιώθεις, ακόμα κι αν δεν έχουν εξήγηση. Το τελικό βήμα είναι να επιτρέψεις στον εαυτό σου να δεχτεί λίγη από την αγάπη που λαμβάνεις και να νιώσεις την ισοτιμία όταν είσαι με ένα άνθρωπο.

Κανείς δεν πρόκειται να σωθεί, αν δεν το θέλει ο ίδιος και κανείς δεν μπορεί να σώσει κάποιον άλλον, παρά μόνο τον εαυτό του. Ξεκίνα από εκεί λοιπόν.

Πηγή: vita.r

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ