«Με τη συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας που προτείνει ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να υπάρξει καμία συναίνεση», είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, η οποία μίλησε σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ και κατηγόρησε τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ότι «θέλει να παίξουμε τζόκερ με το Σύνταγμα».
«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να παίξουμε τζόκερ με το Σύνταγμα. Να κρίνουμε όλα τα άρθρα που θέλουν τα κόμματα αναθεωρητέα, χωρίς να έχει σημασία ποια είναι τα άρθρα στα οποία πραγματικά υπάρχει συναίνεση. Δεν είναι αυτή ούτε η λογική του Συντάγματος, που επιτάσσει 2 διαδοχικές ψηφοφορίες με 151 και 180 ή με 180 και 151, ούτε είναι αυτή η λογική της συναίνεσης. Στο άρθρο 16, για παράδειγμα, δεν υπάρχει καμία συναίνεση. Το μεγάλο ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι αν θα ψηφίσει ή όχι για την αλλαγή του άρθρου 86 για τα αδικήματα υπουργών», επισήμανε.
Αναφερόμενη στο κοινό ανακοινωθέν του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου η κ. Σβίγκου έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία» σε ένα ζήτημα το οποίο ταλάνιζε επί δεκαετίες τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και προσέθεσε: «Μπόρεσε να βρεθεί τελικά λύση μέσα από αμοιβαίους συμβιβασμούς μετά από έναν πολυετή διάλογο. Μπορούμε να μιλήσουμε για ένα ιστορικό βήμα στο πλαίσιο του εξορθολογισμού των σχέσεων Εκκλησίας- Κράτους».
Ταυτόχρονα εξέφρασε την αισιοδοξία ότι «και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης η Εκκλησία θα προσέλθει με πνεύμα διαλόγου και συνεργασίας» και σημείωσε: «Είναι θετική η δήλωση του αρχιεπισκόπου που χαρακτήρισε "μικρότητες" όσα ακούστηκαν τις προηγούμενες ημέρες για "αφαίρεση συμβόλων από τη σημαία" κτλ , όσα αναπαρήγαγε και ο κ. Βορίδης, μετά την "Ελεύθερη Ώρα". Θα δούμε, προφανώς, πώς θα προχωρήσει ο διάλογος με την Εκκλησία, αλλά βλέπουμε ότι οι πρώτες αντιδράσεις είναι μετρημένες . Αναγκαίες και ώριμες οι συνταγματικές αλλαγές που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους και τον πολιτικό όρκο. Είναι αιτήματα των ευρύτερων προοδευτικών δυνάμεων και θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και χρόνια».
Ως προς το Κίνημα Αλλαγής είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε πραγματικά να βρει διαύλους επικοινωνίας μαζί του, αλλά παρατήρησε πως αυτό θα πρέπει να το θέλει και η κ. Γεννηματά και να το δείξει σε μια σειρά πραγμάτων τόσο στη συνταγματική αναθεώρηση, όσο και στη συμφωνία των Πρεσπών. Διότι, όπως είπε, «δυστυχώς όσα λέει η ΝΔ για τη συμφωνία των Πρεσπών, τα λέει και το Κίνημα Αλλαγής. Θα μπορούσε το ΚΙΝΑΛ, όπως κάνει και το Ποτάμι, να κρατήσει τις διαφορετικές του απόψεις σε μια σειρά ζητημάτων με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, παρόλα αυτά, να στηρίξει μια συμφωνία που φέρνει την ειρήνη στα Βαλκάνια».
«Με τη συνταγματική κατοχύρωση της λιτότητας που προτείνει ο Μητσοτάκης δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση»
07|11|2018 | 18:11
Πολιτική