Η ιστορία του Καστρομονάστηρου του Αγίου Διονυσίου που έπληξε ο σεισμός

Ανάμεσα σε άλλα, ο σεισμός που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές στο Καστρομονάστηρο του Αγίου Διονυσίου στις Στροφάδες.

Οι Στροφάδες αποτελούν συστάδα νησίδων από δυο μικρά νησιά στο Ιόνιο πέλαγος, σε απόσταση 27 ναυτικών μιλίων νότια από το ακρωτήρι Γεράκι της Ζακύνθου. Το μεγαλύτερο (και νοτιότερο) από τα δύο νησιά των Στροφάδων ονομάζεται Σταμφάνη και το μικρότερο Άρπυια.

Στη Σταμφάνη βρίσκεται και το Καστρομονάστηρο, με τείχος ύψους 25 μέτρων. Είναι αφιερωμένο στη Παναγία της «των πάντων χαράς» και στον Άγιο Διονύσιο.

Οι ελάχιστοι επισκέπτες, που θα κατορθώσουν να φτάσουν εκεί, θα δουν τον κενό τάφο του Aγίου Διονυσίου, όπου και έζησε στο παρελθόν στο συγκεκριμένο μοναστήρι. Πάνω στις καμπάνες του μοναστηριού είναι ανάγλυφη η Παναγία και σκηνές από την μοναστική ζωή.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Ιεράς Μητρόπολης Ζακύνθου, η Ιερά Μονή Στροφάδων ιδρύθηκε το πρώτο μισό του 13ου αιώνα από τον αυτοκράτορα της Νίκαιας Θεόδωρο Α’ τον Λάσκαρη. Το κτιριακό συγκρότημα έχει μορφή καστρόπυργου, είναι δηλαδή ένα οχυρό μοναστήρι.

Το 1530 -ή το 1538 κατά τον Χιώτη- το μοναστήρι δέχτηκε επίθεση Σαρακηνών, με αποτέλεσμα σφαγή, ωστόσο σταδιακά ξαναεπανδρώθηκε.

Τον Αύγουστο του 1717 όμως, έγινε εκ νέου επίθεση στο μοναστήρι, με αποτέλεσμα τον θάνατο των περισσότερων μοναχών. Μόνο δύο γλίτωσαν, που πήραν το λείψανο του Αγίου Διονυσίου και το έφεραν στην Ζάκυνθο. Μαζί με το λείψανο του αγίου μεταφέρθηκε και η έδρα της Μονής των Στροφάδων στην πόλη της Ζακύνθου, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα. Η Μονή είχε σημαντική βιβλιοθήκη και ιερά σκεύη μεγάλης αξίας.

Η έκταση των ζημιών του μνημείου που σύμφωνα με την παράδοση έχει ιστορία επτά αιώνων περίπου, δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή μετά τον ισχυρό σεισμό.

Πηγή: topontiki.gr